Een niet alledaags verhaal met verschillende lagen 3,5*
Pierre Jarawan is een Duits-Libanese schrijver. Hij werd geboren in Jordanië als zoon van een Libanese vader en een Duitse moeder, en verhuisde op driejarige leeftijd, vanwege een burgeroorlog, met het gezin naar Duitsland. Hij is hét Duitse poetryslam-talent en won in de wereld van de poetryslam al vele prijzen. Zijn debuutroman stond weken in de SPIEGEL-Bestsellerlijst. ‘De geluksbrenger’ is zijn nieuwste roman.
‘De geluksbrenger’ is een verhaal vol verhalen, en telt met zijn vijftig hoofdstukken af in plaats van op. Ook al heb je een vaag vermoeden, pas op het eind wordt uitgelegd waarom dit zo is. Het is een literaire roman met veel verhaallijnen, waar je de aandacht goed bij moet houden en dat niet altijd even gemakkelijk te lezen is. Het boek is geschreven vanuit Lilith, een van de twee tweelingzussen. Lilith gaat op reis naar Libanon op zoek naar de roots van oma Anoush. We springen tijdens het lezen steeds heen en weer in de tijd.
‘De geluksbrenger’ is een verhaal dat gedeeltelijk berust op waarheid. Mooi om te lezen hoe een familiegeschiedenis van drie generaties verweven wordt met een stukje geschiedenis van Libanon. Jarawan heeft in zijn roman een mooi levendig beeld laten zien over het Libanon van vroeger en nu, hij wisselt zijn verhaal af met mooie poëtische zinnen en af en toe ook de nodige humor. Een niet alledaags verhaal met verschillende lagen.
Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij HarperCollins en Hebban voor het verstrekken van het recensie-exemplaar en het mee mogen doen aan de leesclub.