Bijzonder originele thriller
Lineke Breukel is een kleindochter van Jan Nowee, een van de schrijvers van de Arendsoogserie. Tot haar achttiende woonde ze in het Haagse Statenkwartier. Breukel schreef meerdere literaire thrillers, door haar eigen ervaring met stalking schreef zij de thrillertrilogie ‘Vluchtspel’, waarin ze haar emoties en de manier waarop ze zich ertegen wapende verwerkte. Daarnaast publiceerde ze twee boeken over haar emigratie naar Zweden in 2012 en ‘Moeder is boos’, een biografie van een incestslachtoffer. Haar thriller’ Kwaad zaad’ werd genomineerd voor de Vrij Nederland Publieksthriller van 2024. Naast schrijfwerk houdt Lineke Breukel zich als coach en behandelaar parttime bezig met het begeleiden van probleemjongeren in een tehuis in Eksjö. ‘Zwarte draad’ is haar nieuwste thriller.
Josie onderzoekt in haar vrije tijd graag cold cases. Dit doet ze samen met haar nicht Fran. Ze duiken in onopgeloste zaken van verdwenen vrouwen. Nadat ze een zaak hebben opgelost geeft dat Josie zoveel inspiratie dat ze zelf een thriller wil schrijven, Fran wordt haar proeflezer. Het wordt een gruwelijk verhaal rondom een gevaarlijk hoofdpersonage. Josie ontdekt al snel dat het soms beter is om je gedachten voor je te houden, voor je het weet speel je ongewild een rol in je eigen verzonnen verhaal.
Met ‘Zwarte draad’ heeft Breukel een bijzonder originele thriller geschreven, het verhaal is eigenlijk een thriller in een thriller. Het boek begint met hoofdstuk één uit de thriller van Josie, een angstaanjagend, gruwelijk verhaal waarbij het kippenvel op je hele lichaam staat. De vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken nemen je in een sneltreinvaart mee door het boek. De plot is goed bedacht en uitgewerkt, houdt de vaart erin en zorgt voor onverwachte wendingen. Het verhaal is filmisch beschreven en in gedachte zie je elke scene zo voor je. De spanning is om te snijden en je voelt de angst en de emoties van de personages. De ontknoping is grandioos. Als lezer van de thrillers van Breukel ben ik heel wat gewend, maar hier moest ik toch af en toe even flink slikken. ‘Zwarte draad’ is dan ook een thriller die zeker niet voor tere zieltjes geschikt is. Knap hoe de auteur je zo mee kan slepen in haar boek en je op het puntje van je stoel kan laten balanceren.
Mijn dank gaat uit naar Lineke Breukel, Uitgeverij September en Boekenwurmen voor het lees-exemplaar en het mee mogen doen aan de Blogtour.