Razend spannende thriller

Silvia van Elzelingen 23 februari 2026
Matthijs Huizinga reist als piloot de hele wereld rond. Die internationale ervaringen vormen de inspiratiebron voor zijn verhalen. Waar anderen in vaste werkdagen denken, leeft hij in tijdzones, en ergens daartussen probeert hij zijn verhalen vorm te geven. Het mooie is dat hij soms letterlijk schrijft op de plek waar zijn personage zich op dat moment bevindt. Dat geeft een verhaal een energie en echtheid die je niet kunt faken. ‘Op de stoel van God’ is een hernieuwde en verbeterde uitgave van zijn allereerste thriller.

Linda Watts ontdekt tijdens haar scriptieonderzoek in het Vredespaleis een gecodeerde boodschap. Wat eerst een onschuldige vondst leek blijkt al snel het begin van een kat-en-muisspel. Haar leven staat hierdoor op zijn kop en is zelfs in gevaar. In haar zoektocht raakt ze verstrikt in een web van geheimen dat zich uitstrekt over meerdere continenten. Ze reist van Den Haag naar New York en Genève, maar nergens is ze veilig. Een geheimzinnig genootschap doet er alles aan om haar tegen te houden. Wie zijn haar bondgenoten en wie heeft het op haar gemunt?

‘Op de stoel van God’ is een razend spannende thriller. Matthijs Huizinga sleept je door zijn vermogen om feit en fictie naadloos te combineren mee in dit wervelende avontuur dat filmisch is beschreven. Het verhaal boeit, intrigeert en is zorgvuldig opgebouwd, waarbij kwaliteit en aandacht voor details centraal staan. En hoe kan het ook anders, Matthijs reist zelf heel de wereld rond en kruipt als het ware in het hoofd van zijn personages. De spannende proloog zorgt ervoor dat je meteen in het verhaal zit, het boek wegleggen is dan ook geen optie meer. De spanningsboog is goed neergezet. Huizinga start zijn verhaal, na de proloog, rustig met het introduceren van het hoofdpersonage Linda die voor scriptieonderzoek naar Nederland is gekomen. Gaandeweg het boek komen we in een stroomversnelling terecht en volgen de gebeurtenissen elkaar in een rap tempo op. De spanning is om te snijden. De plottwists zijn niet van de lucht en met ingehouden adem volg je de zoektocht naar de gecodeerde berichten op het puntje van je stoel. De personages zijn krachtig en geloofwaardig neergezet, ze worden gekarakteriseerd door actie en mooie sterke dialogen.

‘Op de stoel van God’ is een zeer sterke thriller die erom vraagt om verfilmd te worden. Wat een debuut!

Matthijs Huizinga doneert alle inkomsten van zijn boek aan het Prinses Máxima Centrum dat hij een warm hart toedraagt. Een mooie bijdrage voor onderzoek en nieuwe behandelmethoden van kinderkanker, maar ook in het welzijn van het kind en het gezin.

Mijn dank gaat uit naar Matthijs Huizinga voor het verstrekken van het recensie-exemplaar en het mee mogen doen aan de blogtour rondom dit boek.

Meer recensies van Silvia van Elzelingen