De Rozenkamer
Karin Quint is freelancejournalist en tekstschrijver. ‘De Rozenkamer’ is het vierde deel in de ‘Landgoed Rosaville’-serie.
‘De Rozenkamer’ is een mooi aansluitend deel van de ‘Landgoed Rosaville-serie’ waarin we terugreizen naar het begin van het Nederlandse landgoed.
1876, Roosje Arkenbouts wereld staat op zijn kop, de tabakshandel van haar vader is failliet gegaan en papa is ziek. Ze moesten daardoor noodgedwongen verhuizen en Roosje moet nu de kost verdienen voor het gezin. Ze gaat werken als 3e dienstmeid in villa Zeldenrust bij de familie de Wit. Mevrouw is erg streng, maar gelukkig kan Roosje het goed vinden met het andere personeel. Ze wordt heimelijk verliefd op Theodoor de jongste zoon van de familie, maar weet ook dat dat niks kan worden omdat ze verloofd is met Jacob en bovendien de 3e dienstmeid is. Theodoor heeft het druk met het bouwen van een eigen villa en zijn textielfabriek. Hem is ter ore gekomen dat zijn personeel wil staken en hij probeert alles om dat te voorkomen. Theodoor vraagt aan Roosje of zij hem misschien kan helpen door met de arbeiders in gesprek te gaan. Er gaan verontrustende berichten rond over de familie de Wit. Brengt de waarheid haar dichter bij Theo of zal ze alles verliezen wat ze nog heeft?
Het verhaal is mooi opgebouwd, de historie uit 1876 wordt prachtig verweven met de duistere geheimen van Villa Zeldenrust en de romantiek. Je merkt aan de kleinste details dat de auteur zich goed verdiept heeft in het leven in die tijd en het schrijnende verschil tussen arm en rijk. De verschillende personages komen tot leven door de goede uitwerking en de mooie beschrijvingen. De vlotte schrijfstijl neemt ons moeiteloos mee door het verhaal, je waant je als het ware in die tijd. ‘De Rozenkamer’ is het eerste deel van deze serie dat ik las. Quint heeft haar boeken zo geschreven dat ze los van elkaar te lezen zijn. Het is dan ook geen must om eerst de voorgaande delen te lezen. Zeker met dit laatste deel is dat het geval, omdat ze teruggaat in de tijd naar het ontstaan van villa Rosaville. Ik ben erg nieuwsgierig naar de andere delen geworden en ga deze auteur zeker op de voet volgen.
‘De Rozenkamer’ is een prachtige historische roman die ik waardeer met 4****
Zeker een aanrader!
Mijn dank gaat uit naar Ilona en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het mee mogen doen aan de leesclub en het verstrekken van het recensie-exemplaar.
‘De Rozenkamer’ is een prachtige historische roman die ik waardeer met 4****
Zeker een aanrader!