Warme feelgood met diepgang 4,5*
Vannessa Thuyns is zangeres, juf én schrijfster. Eerder verscheen van haar o.a. ‘Meer dan een kus’ en het tweeluik ‘Thuis in het onbekende’ en ‘Op weg naar de waarheid’. Vannessa’s werk werd onder meer genomineerd voor Beste Feelgood van het jaar. Ze woont met haar man en kinderen in Muiderberg.
In ‘Zoals kerst bedoeld is’ volgen we het gezin De Koning dat bestaat uit vader Fred, de drie kinderen: Anouk, Daan en Elena en oma Christa. De familie De Koning vierde kerst altijd samen, totdat moeder drie jaar geleden overleed. Sinds die tijd is ieder zijn eigen weg gegaan en voelt kerst eerder een verplichting dan een feest. Dit jaar heeft vader een ander idee. Hij huurt een knusse cottage in een idyllisch Engels dorpje, niet alleen voor de kerst maar voor een echte kerstvakantie. De kinderen zijn al bezig uitvluchten te bedenken, maar vader zegt dat hij ze allemaal verwacht omdat hij op kerstavond iets belangrijks wil vertellen. Afzeggen is dus geen optie.
Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, namelijk de twee zussen Anouk en Elena en Livia Postma, de ex-vriendin van zoon Daan, waardoor je een duidelijk beeld krijgt wat er in het gezin speelt. Iedereen in het gezin rouwt op zijn eigen manier om de dood van hun moeder. Het is een heerlijk sfeervol kerst-feelgood-verhaal dat ondanks het onderwerp toch luchtig geschreven is. Prachtig hoe de auteur de verschillende gevoelens en emoties beschrijft in het verhaal, herkenbaar maar zonder het zwaar te maken. Het lijkt een grote chaos te worden, maar gaandeweg voelt iedereen toch waar kerst voor bedoeld is, het hoeft namelijk helemaal niet perfect te zijn.
‘Zoals kerst bedoeld is’ is een prachtig geloofwaardig verhaal dat goed uitgewerkt is en waarin je de onmacht maar ook de warmte en de liefde van een gewoon gezin voelt. Een feelgood verhaal zoals een feelgood bedoeld is.
Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar en het mee mogen doen aan de leesclub van Ilona.