Ontroerende familiegeschiedenis 4,5*
Na afwisselende banen in binnen- en buitenland werd Norma de Jong begin jaren negentig zelfstandig ondernemer. Tien jaar later deed zij een vierjarige opleiding holistische kindertherapie in Zoetermeer en zij volgde kleinkunstcursussen bij het Koorenhuis in Den Haag. Het inspireerde haar tot het schrijven van helende verhalen voor kinderen, korte verhalen voor verhalenbundels en kleinkunstvoorstellingen, die ze solo en met anderen speelde. De prijs van geheimen is haar debuutroman. Norma de Jong woont in Den Haag, is getrouwd en moeder van twee zoons.
Ineke Tavenier krijgt een baan als inwonend verpleegster bij meneer De Haas en mevrouw Meijer, broer en zus. De bewoners die ze gaat verplegen hebben een groot geheim dat niet naar buiten mag komen. Ineke weet echter niet dat er nog een geheim schuilgaat achter de voordeur van het huis aan de Keizersgracht, en dat deze interne klus haar leven compleet zal veranderen.
‘De prijs van geheimen’ is een emotionele, meeslepende en ontroerende familiegeschiedenis over een bijzondere, muzikale familie. Tevens is het een klassiek verhaal over liefde en verwantschap dat vrijwel de hele vorige eeuw omvat. Norma de Jong neemt de lezer moeiteloos mee in haar verhaal over deze bijzondere familie aan de Keizersgracht in Amsterdam. De tweeling Frederik en Françoise De Haas dragen een groot geheim met zich mee dat absoluut niet naar buiten mag komen, weinig mensen weten er vanaf, en dat wil de familie ook zo houden. De schrijfstijl is vlot, levendig en vooral ontroerend. We starten het verhaal in Amsterdam met een indrukwekkende proloog en zitten meteen gevangen in het verhaal. Van Amsterdam gaan we naar de mooie melancholische omgeving van de Provence in Frankrijk en vervolgens weer terug naar Amsterdam. De omgeving is beeldend beschreven en de personages zijn zorgvuldig gekozen en uitgewerkt. De thema’s waar de Jong over schrijft zijn ook nu nog steeds actueel. Het einde is er een die je absoluut verrast en totaal niet aan ziet komen. Het maakt dat ik vol vragen blijf zitten en hoop dan ook oprecht dat er nog een vervolg gaat komen.
Achter in het boek heeft de auteur een muzieklijst met genummerde muziekstukken opgenomen die corresponderen met de nummering in de boektekst. Deze muziek is te beluisteren via de QR-code in het boek of via de website van Norma de Jong. Het heeft zeker een meerwaarde om je onder te dompelen in deze muziek om je nog beter in het verhaal te wanen.
‘De prijs van geheimen’ is een roman die je enorm laat genieten en nog lang in het hoofd blijft zitten. Ik waardeer het dan ook met 4,5*
Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Letterdelta voor het verstrekken van het recensie-exemplaar en het mee mogen doen aan deze boekenbuzzer.