Spannend, leest vlot en heeft een goede opbouw

Silvia van Elzelingen 26 februari 2026
Mirjam Everhard heeft het schrijven pas op latere leeftijd ontdekt. In 2021 werd door een handlijnkundige gezegd dat ze schrijftalent heeft. Ze moest er zelfs om lachen vooral toen ze te horen kreeg dat een thriller wel iets zou kunnen worden. Na een schrijfcursus, begin 2022, kreeg ze de schrijfsmaak goed te pakken. Het idee voor een thriller was geboren. Binnen acht maanden schreef ze met veel plezier en enthousiasme Inspecteur Holländska. Na Terugblik, het tweede deel in de serie, is Twijfel verschenen.

Twijfel is het afsluitende deel van de inspecteur Holländska-reeks. Het is een spannende thriller die zich ook deze keer weer afspeelt in het hoge noorden van Zweden. De zaak die in deel twee afgerond leek te zijn, blijkt een vervolg te krijgen. De verdachte die opgepakt was voor het plegen van een meervoudige moord is op vrije voeten gekomen. Hij is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een flinke tegenvaller, maar het is niet anders. Val, Maja’s collega, is overgeplaatst van Kömkoj naar Neläs, maar omdat hij zich stierlijk verveelde is hij voor een jaar ‘uitgeleend’ aan Stockholm. Voor Maja niet leuk, maar ze is blij voor hem. Als leidinggevende heeft Maja sinds een paar weken het district Arom erbij. Ze heeft het niet eenvoudig omdat ze helaas niet door iedereen van het team wordt geaccepteerd. Wanneer ze afreist naar Kömkoj voor informatie wordt de sfeer steeds grimmiger. Iemand heeft het op haar voorzien en haar leven staat op het spel.

Twijfel is een spannend boek dat vlot leest en een goede opbouw heeft. Moeiteloos wordt de draad weer opgepakt waar we de vorige keer zijn gebleven. Ook deze keer wordt de natuur weer uitzonderlijk mooi beschreven zodat de lezer zich in het verhaal waant. We komen meer over ons hoofdpersonage Maja ten Hove en haar familie te weten. Wie was grootvader Seljo, en waar was hij mee bezig? En wat betekent de brief met de coördinaten? De spanning is om te snijden en stukje bij beetje worden alle raadsels opgelost. De ontknoping is zeer verrassend en zie je als lezer niet aankomen. Aan het eind van het verhaal schrijft Everhard nog een klein hoofdstukje over de toekomst van Maja. Leuk om te lezen hoe het haar en haar vrienden verder vergaat. Een minpuntje is de onvoldoende eindredactie waardoor er weer onnodig veel schrijffouten en dubbele woorden zijn achtergebleven. Toch waardeer ik het boek met 4 sterren omdat het verhaal verder goed in elkaar zit. Alhoewel dit derde deel als standalone gelezen kan worden, raad ik toch aan eerst de andere delen te lezen om niet met vragen achter te blijven.

Twijfel is een mooi afgerond einde van de inspecteur Holländska-reeks en zeker een aanrader.

Meer recensies van Silvia van Elzelingen