Een emotionele, verwarrende zoektocht 4,5*

Silvia van Elzelingen Silvia van Elzelingen
14 mrt 2026

Anne van Zwieten is auteur, columnist en maatschappelijk ondernemer. In 2019 verscheen haar debuutroman ‘Keerpunt’, gevolgd door de ‘De setarspeler’ en de psychologische thriller ‘Vleugellam’. Daarnaast bracht ze twee verhalenbundels uit over haar meervoudig gehandicapte dochter. In maart 2026 is haar biografische roman ‘De zoon’ verschenen.

Winalt wordt in Oostenrijk geboren, maar groeit op in een adoptiegezin in Nederland. Ondanks dat hij het bij het gezin erg goed heeft komen er toch vragen naar boven. Waarom heeft zijn moeder hem afgestaan? Op wie lijkt hij? Wie is zijn vader? Winalt zoekt zijn leven lang naar houvast in een wereld die nooit helemaal als de zijne voelt. Als volwassen man bevaart hij de wereldzeeën, omdat hij zich daar vrij voelt. Hoe groot zijn verlangen naar geborgenheid ook is, hij kan zich daar niet aan overgeven. Zelfs niet bij zijn grote liefde Eline. In de hoop op antwoorden gaat Winalt op zoek naar zijn biologische ouders.

‘De zoon’ is een verhaal dat gebaseerd is op het leven van iemand die heel dichtbij de auteur staat. Het is een roman over identiteit, afkomst en verbondenheid. Wie zijn de biologische ouders van Wilant, ouders die hem na zijn geboorte naar het weeshuis in Wenen brachten, waarom konden ze niet voor hem zorgen? Allemaal vragen waar Winalt mee worstelt nu hij wat ouder wordt. Als driejarige peuter is hij geadopteerd door een Nederlands stel en is liefdevol opgevoed, toch laat het hem niet los dat hij niet weet wie zijn ouders zijn. De schrijfstijl is fijn en indringend, de personages goed neergezet. Van Zwieten heeft beide karakters mooi uitgediept. We voelen de onmacht van Winalt, het gevoel nergens bij te horen en zich een buitenstaander te voelen. Hij bouwt een leven op met Eline, maar is regelmatig onrustig en zoekt zijn rust in de grote vaart. De zoektocht naar zijn ouders is niet wat hij ervan verwacht had en hij is vast van plan om het beter te doen dan zij. Aan de andere kant leven we ook intens mee met Winalts vriendin Eline die het niet gemakkelijk heeft met het onvoorspelbare gedrag van Winalt en de dingen die hij voor haar verzwijgt.

‘De zoon’ is een mooi opgebouwd verhaal dat onder je huid gaat zitten, een roman die je meeneemt in een emotionele, verwarrende zoektocht naar biologische ouders. Over een man die worstelt met de vraag over zijn afkomst en hoe je pas thuis kunt komen als je weet waar je vandaan komt. Levensecht geschreven en zeker een aanrader.

Mijn dank gaat uit naar Anne van Zwieten en Uitgeverij September voor het mogen lezen van het manuscript/vooruitlees-exemplaar.

Meer recensies van Silvia van Elzelingen