Sterk debuut met een onverwachte ontknoping

Silvia van Elzelingen 14 november 2025
Philadelphia, 1875. Wanneer het lichaam van Anna Ward op de snijtafel belandt, weet Dr. Lydia Weston, professor en anatoom, dat ze in een race tegen de klok de dader moet zien te vinden, voordat er meer slachtoffers vallen. Anna’s dood wordt afgedaan als zelfmoord, maar de autopsie op het lichaam laat iets heel anders zien. Lydia raakt bij het politieonderzoek betrokken. Samen met inspecteur Thomas Volcker en brigadier Charles Davies en het dagboek van Anna Ward proberen ze te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurd is.

Ritu Mukerji werd geboren in Kolkata, India en groeide op in de San Francisco Bay Area. Ze studeerde geschiedenis en geneeskunde en werkt al vijftien jaar als internist. Mukerji droomde er altijd van om een detectiveverhaal te schrijven. De mysterieuze dood van Anna Ward is een fictief verhaal en haar doel was om een meeslepend historisch mysterie te schrijven, een mysterie dat de lezer aan het lezen houdt. Ritu Mukerji woont in Marin County, Californië met haar man en drie kinderen.

De mysterieuze dood van Anna Ward is een fijne historische detective en meteen ook Ritu Mukerji’s debuut. Het verhaal sleept je mee terug in de tijd in het jaar 1875. Een jonge vrouw, Anna Ward, is patiënt bij Dr. Lydia Weston. Ze is moe en lusteloos door het zware werk als dienstmeisje en de slechte voeding. Ze hield zich aan Lydia’s adviezen en nam trouw haar ijzersupplement in. Na de behandeling bleef Anna terugkomen met lichte klachten. Op een dag verschijnt ze verward en met een wit weggetrokken gezicht en blauwe aderen onder de bleke huid in de praktijk.

‘Het meisje zou ziek kunnen zijn. Maar het was haar gedrag dat erg verwarrend was. Lydia had het gevoel dat ze tegen een vreemde praatte, die haar vragen stijf ontweek. ‘Waarom ben je vandaag naar me toegekomen?’ Anna keek met donkere ogen vol verdriet naar haar op. ‘Ik ben bang,’ zei ze zacht. ‘Ik weet dat het angstaanjagend kan zijn om je ziek te voelen en niet te weten waarom,’ zei Lydia. ‘Dat is het niet, dokter Weston. Er is iets anders.’ ‘Vertel me wat er mis is, dan kan ik je helpen. Je moet me vertrouwen.’ Lydia legde een hand op de pols van het meisje om te laten zien dat ze haar steunde. ‘Nee, het spijt me. Het was verkeerd om hier te komen.’ Anna trok abrupt haar hand weg, ze stond op en rende de deur uit en was in de nacht verdwenen.’

Wanneer Anna niet op haar vervolgafspraak verschijnt beginnen bij Lydia de alarmbellen te rinkelen. Als er dan ook nog een jonge vrouw in de Schuylkill-rivier verdrinkt, die geïdentificeerd wordt als Anna Ward, raakt Lydia betrokken bij het politieonderzoek. Geholpen door Anna’s dagboek komt Lydia steeds dichter bij de waarheid. Ze moet snel en slim zijn voordat zij het volgende doelwit wordt.

De schrijfstijl is boeiend en meeslepend en laat de lezer niet los. De personages en omgeving zijn geloofwaardig beschreven zodat we ons er moeiteloos een beeld van kunnen vormen. Lydia is een zeer sterk personage die haar plekje in de wereld verkrijgt door haar kracht, volharding en onafhankelijkheid. Ritu Mukerji beschrijft rijkelijk het leven in die tijd, de vrouwenemancipatie, het verschil in klassen, het verschil tussen arm en rijk. Een minpunt is de uitgebreide beschrijving van medische termen wanneer Lydia het lichaam ontleed. Als je niet werkzaam bent in deze sector zegt dit je helemaal niets. De plot is spannend en mooi gekozen, heeft veel plotwendingen en is goed uitgewerkt. De ontknoping is onverwacht en zit ijzersterk in elkaar.

De mysterieuze dood van Anna Ward is een prachtige historische detective. Een sterk debuut dat zorgt voor aangename uren leesplezier.

Deze recensie is eerder verschenen op VrouwenThrillers.nl

Meer recensies van Silvia van Elzelingen

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.