Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geïnspireerd op waargebeurde feiten

Gabriele Clima schrijft boeken voor jongeren. Hij gaat graag en vaak naar middelbare scholen waar hij met de leerlingen praat over de thema’s uit zijn boeken: milieu, mensenrechten en inclusiviteit. Zijn boeken worden vaak genomineerd voor belangrijke Italiaanse en internationale literatuurprijzen. In 2018 won Gabriele Clima de Minerva-prijs voor literatuur en maatschappelijke betrokkenheid voor zijn boek ‘Doorlopen’. En voor zijn boek ‘Il sole fra le dita’ won hij in 2017 de prestigieuze Andersen-prijs.

‘Doorlopen’ gaat over twee jongeren namelijk Salim en Fatma. Beiden zijn ze op weg naar een nieuwe toekomst door de woestijn van Syrië. Beiden zijn ze vertrokken vanuit een oorlog waarvoor ze niet gekozen hebben. Ieder met zijn/haar eigen motieven, vragen en hoop.

‘Doorlopen’ is het indrukwekkende verhaal van Salim en Fatma, beiden opgegroeid in Syrië. Salim is met zijn broer in verboden gebied op zoek naar boeken. Boeken die ze van de oorlog willen redden. Na een ingrijpende gebeurtenis moet Salim samen met zijn vader vluchten. Fatma woont in Damascus maar verhuist, tegen haar zin, met haar ouders en broer naar Raqqa. Haar vader heeft geregeld dat ze daar naar de Koranschool kan gaan, Fatma stort zich volledig op de Islam. Op haar verjaardag krijgt ze een cadeau van Khalid, haar broer. Hij vertrouwt haar toe dat ze nog even geduld moet hebben maar dat dit het mooiste is wat ze kan krijgen. Fatma’s grootste wens is om de wereld mooier te maken, wanneer Khalid haar de woestijn instuurt aarzelt ze niet om hem te gehoorzamen.

‘Als ik had geweten dat liefde zo gevaarlijk was dan had ik niet liefgehad. Als ik had geweten dat de zee zo diep was dan was ik niet gaan varen. Als ik had geweten wat mijn einde was dan was ik niet begonnen. – Nizzar Qabbani’

‘Doorlopen’ is een boek dat niet vertelt waarom er een oorlog is, of wie er schuld heeft. Het vertelt over mensen. Mensen die al jarenlang gebukt gaan onder het geweld van een van de vele partijen in de strijd. De verhalen van Salim en Fatma zijn geïnspireerd op waargebeurde feiten. De gedichten, aan het begin van elk hoofdstuk, zijn geschreven door Syrische dichters. De schrijfstijl is vlot, korte hoofdstukken en eenvoudige begrijpbare taal. De auteur vertelt de verhalen op een indringende manier, zodat de lezer de spanning en angst voelt en zich goed in kan leven in de personages en situaties. De burgeroorlog in Syrië komt hierdoor een stuk dichterbij en geeft stof tot nadenken. ‘Doorlopen’ is geschreven voor jongeren over jongeren, maar ook zeer geschikt voor volwassenen.

Spannend en heftig, zeker een aanrader.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silvia van Elzelingen

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.