De zeventiende

Silvie Leest 26 februari 2026
Het leven van Vidar staat op zijn kop nu hij geschorst is na een gewelddadig incident op de school waar hij lesgeeft. Thuis vindt hij het telefoonnummer van het oude zomerhuisje van zijn familie in een vergeten kartonnen doos. Als hij het nummer intoetst, hoort hij aan de andere kant van de lijn de stem van zijn vader die allang dood is.

Toeval of niet, maar Vidar belt met zijn vader op één specifieke dag uit Vidars kindertijd: 17 juni 1986. Getroffen door deze toegang tot het verleden belt hij de ene na de andere keer naar 17 juni en hij begint elke minuut en elke beweging uit die dag in het verleden van zijn familie in kaart te brengen. Het is een bedwelmende ervaring.

Terwijl die ene dag uit zijn jeugd zich langzaam ontrafelt, wordt in het heden een strafrechtelijk onderzoek naar Vidar geopend. Zijn de gebeurtenissen van 17 juni alleen maar verleden tijd, of kunnen ze verklaren wat er op school is voorgevallen?

'De zeventiende' is een heel erg apart verhaal. Je leest namelijk over Vidar. Zijn vader is overleden en tijdens het opruimen vindt hij een oud telefoonnummer van het zomerhuisje waar hij vroeger met de familie verbleef. Hij besluit het nummer te bellen, maar krijgt dan zijn overleden vader aan de telefoon.

Dit vond ik natuurlijk superinteressant! Vidar gelooft het eerst niet, maar hij blijft naar het nummer bellen en zo komt hij erachter dat het aan de andere kant van de lijn steeds dezelfde dag is: 17 juni, 1986. Naarmate de tijd verstrijkt, beseft Vidar dat er die dag iets heel heftigs gebeurd is, maar wat?

Ondertussen lees je dan ook nog over de huidige situatie van Vidar: de schorsing op zijn werk, vanwege een ander incident. Heden en verleden zijn mooi in elkaar verweven, maar vooral de telefoongesprekken naar het verleden vond ik erg boeiend en interessant.

Op het einde kom je er dan achter wat er op die bewuste zeventien juni gebeurd is. Ik voelde een hele kleine teleurstelling, maar tegelijkertijd vond ik het ook weer heftig en goed op papier gezet.

Door het einde schommel ik een beetje met mijn beoordeling, maar... ik vond het wel een bijzondere leeservaring met een uniek onderwerp!

Beoordeling: 3,5/4,0

Meer recensies van Silvie Leest