Geschenk van de zee

Silvie Leest 15 februari 2026
Schotland, 1900. De inwoners van het vissersdorpje bereiden zich voor op een onbarmhartige winter. Tijdens een storm spoelt een jongen aan. Hij vertoont een opmerkelijke gelijkenis met de zoon van Dorothy, die jaren daarvoor op dezelfde leeftijd in zee is verdwenen.

Het dorp raakt ingesneeuwd. Dorothy stemt ermee in om voor de jongen te zorgen totdat duidelijk is waar hij vandaan komt. Lang sluimerende geheimen komen boven in de hechte gemeenschap. En Dorothy kan de visser Joseph niet meer ontlopen, na jaren afstand te hebben gehouden…

'Geschenk van de zee' begint met een mysterieuze proloog in Schotland, 1900. Vervolgens maak je kennis met Dorothy en een onbekende jongen die aangespoeld is. Dorothy heeft eerder haar zoon verloren. Hij verdween in de zee en had dezelfde leeftijd als de nu aangespoelde jongen. Alle herinneringen van vroeger komen dus weer naar boven. Uiteindelijk besluit Dorothy voor deze jongen te zorgen.

Vervolgens lees je hoofdstukken vanuit verschillende personages, waaronder die van Joseph, en wisselen heden en verleden steeds met elkaar af. Dit vond ik interessant, want hierdoor kreeg je een beter beeld van de onderlinge relaties en de gebeurtenissen die eerder hebben plaatsgevonden.

Ik vond alle personages interessant en de sfeer in dit verhaal vond ik ook apart en mooi. Het voelt ook echt alsof je in het jaar 1900 bent, met een typische kruidenierswinkel. De schrijfstijl van Julia is fijn, maar... het verhaal vond ik soms wel een beetje langzaam.

Er gebeuren namelijk niet heel veel dingen. Het gaat uiteindelijk meer om de onderlinge relaties, afgunst, geheimen, roddels en leugens. En dan is er natuurlijk nog de jongen die aangespoeld is. Waarom er een vogeltje op de cover staat, wordt uiteindelijk ook duidelijk.

Al met al vond ik dit zeker een mooi verhaal en heel veel mensen zijn er ontzettend enthousiast over! Misschien dat ik daarom extra hoge verwachtingen had, maar ik schommel een klein beetje met mijn beoordeling vanwege de trage opbouw en het einde.

Toch heb ik tegelijkertijd ook van dit verhaal genoten en wil ik @amboanthos heel erg bedanken voor het recensie-exemplaar!

Beoordeling: 3,5/4,0

Meer recensies van Silvie Leest

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.