Winterwater

Silvie Leest 26 februari 2026
De wereld is een verwarrende plek voor de jonge Lex. Zijn enthousiasme kan zelden rekenen op weerklank en er is geen oog voor zijn verdriet. Wanneer hem iets afschuwelijks overkomt durft hij niet over zijn pijn te praten en weet hij niet meer hoe het verder moet.

Gedurende een korte wandeling, naar en door zijn huis, krijgen we inzage in de jeugdjaren van Lex. Hoogte- en dieptepunten volgen elkaar op om de lezer uiteindelijk naar het plaats delict te leiden.

Nadat ik 'Liften naar de hemel' had gelezen, werd ik heel benieuwd naar de andere verhalen van Lex, dus 'Winterwater' stond natuurlijk op mijn lijst! Het verhaal is al eerder uitgebracht, maar nu in een nieuw jasje verschenen.

In 'Winterwater' lees je over de jonge Lex. Hij heeft streng gelovige ouders en met zijn twee broers klikt het ook allemaal niet zo. Regelmatig ondervindt hij dan ook problemen tijdens zijn jeugd.

Aan de hand van verschillende voorbeelden lees je over heftige en schrijnende situaties. Het niet gezien en begrepen worden door mensen die het juist wél zouden moeten zien. Ook voel je heel goed de onmacht en frustraties die komen kijken.

En dan is er nog een hele erge en heftige gebeurtenis die Lex meemaakt als hij weer op weg is naar huis. Dit kan misschien wel een trigger zijn voor mensen en ik vond het echt heftig om te lezen.

Het verhaal bevat gelukkig ook momenten die dan wel weer leuk en positief zijn, maar de rode lijn is toch de schrijnende situatie waarin Lex opgroeit.

Tenslotte komt dan het laatste hoofdstuk. Ook dit is behoorlijk schokkend en meeslepend en ik sloeg het boek dan ook verdrietig dicht. Wat een heftige jeugd, Lex! En wat heb je het weer geweldig goed op papier weten over te brengen. Complimenten!

Binnenkort verschijnt het vervolg 'Als de dood zucht' en ik wil deze natuurlijk heel erg snel gaan lezen!

Ik blijf het zo knap hoe deze auteur de emoties enorm goed om kan zetten in woorden! Lex is dan ook één van mijn favoriete Nederlandse auteurs, ik ben fan!

Beoordeling: 4,5

Meer recensies van Silvie Leest