Onvergetelijk

Silvie Leest 23 december 2025
In 2021 krijgt Eva Hermans-Kroot de diagnose longkanker. Jarenlang gaat alle aandacht logischerwijs naar Eva. En is Matthijs – haar man en haar beste vriend – op de achtergrond altijd bij haar, een liefde die groot is en onvoorwaardelijk.

Op 30 november 2024 sterft Eva, een feit dat zelfs het landelijke nieuws haalt, wordt Matthijs op 29-jarige leeftijd weduwnaar en begint de rouw en het alleen zijn. Voor het eerst dingen in zijn eentje doen waar Eva altijd bij was: kerst vieren, jarig zijn, familiebezoek.

Hoe doe je dat? Aan welke kant van het bed ga je slapen? Wat moet je doen als je de dag niet doorkomt? Wat is de lol van iets lekkers eten als dat niet met Eva is?

Wow, het is inmiddels al weer een jaar geleden dat Eva (@longeneeslijk) overleed. Ik kijk elk seizoen van 'Over mijn lijk' en Eva kwam daarin altijd over als een enorm spontane, positieve en lieve meid.

En nu heeft haar man Matthijs een boek geschreven. Hij vertelt onder andere over het moment dat ze het slechte nieuws te horen kregen, de laatste momenten met Eva en het daadwerkelijke moment van overlijden.

Daarna komen ook de ouders en zus van Eva aan het woord en allemaal vertellen ze over de situatie die erna kwam.

Matthijs vertelt dat hij niet verwacht had dat rouw zo enorm intens kan zijn en dat het heel erg lang duurt. Ook lees je over de momenten die hij zonder Eva heeft beleefd en hoe hij uiteindelijk toch weer de dingen oppakt in zijn leven.

Het is een mooi en aangrijpend verhaal en ik denk dat het voor heel veel mensen herkenbaar is: het verlies van een dierbare en hoe moet je daarmee omgaan?

Beoordeling: 4,0 ⭐️

Meer recensies van Silvie Leest

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.