11 september
Soms zijn er van die gebeurtenissen die in het collectieve geheugen gegrift staan. Gebeurtenissen waarvan men na vele jaren nog altijd weet waar men was toen het nieuws binnenkwam. Baptiste Bouthier en Héloise Chochois hebben van één van deze gebeurtenissen en zijn nasleep een graphic novel gemaakt.
Ze namen de aanslagen van elf september 2001 als uitgangspunt. Tussen de waargebeurde feiten plaatsten ze een jong meisje. Een meisje die ons laat zien hoe de toenmalige jeugd alles beleefd heeft. Maar beide artiesten stopten niet bij het vermelden van de aanslagen. Ze gingen verder.
Zo tekenden ze een realistisch beeld van hoe de wereld veranderde. Niets was nog hetzelfde gebleven en de jongeren zouden daarvan het grootste deel te verwerken krijgen.
Bouthier en Chochois tekenden een geschiedkundige lijn en een tegenwoordige tijdslijn. De één volgt vanaf de aanslagen, de andere Juliette als volwassen vrouw.
De aanslagen werden getekend vanuit het gezichtspunt van omstaanders, brandweer, politie, journalisten, mensen in de wtc torens, enz….
Niet enkel de ernst van de situatie komt in beeld maar ook het ongeloof van de omstaanders. De vertwijfeling over wat er nu gaande is, de verwarring en vooral het beseffen .
De politiek komt aan bod, maar ook de verdere aanslagen die nadien nog steeds de wereld troffen. Madrid, Brussel en London.
Er werd in deze graphic novel vooral gekozen voor matte kleuren. Geen vrolijke felle kleuren, want deze zouden niet passen bij het verhaal dat verteld wordt.
Conclusie
Een naslagwerk dat goed geschikt is om de jongeren van vandaag te tonen wat er in dat jaar en erna allemaal gebeurd is. Tonen hoe dit de wereld volledig veranderd heeft. Een aanrader.
Conclusie