Advertentie

Donna Leon woonde 30j in Venetië ,maar woont nu in Zwitserland. Ze was docente Engelse literatuur en werkte ook nog 8j als professor op de Amerikaanse ambassade in Vicenza. De meeste van haar boeken spelen zich af in Venetië en zijn uitgebracht in verschillende talen, maar origineel in het Engels. Op haar eigen vraag werden ze niet vertaald in het Italiaans.

In een Venetiaanse militaire school word een jongen dood terug gevonden. Alles wijst op zelfmoord maar daar is Brunetti niet volledig van overtuigd. Vooral als de jongen de zoon blijkt te zijn van een ex-politiek persoon. Maar is iedereen wel bereid om te praten of is er een stilzwijgende militaire eer die behouden moet blijven. Maar of dit Brunetti zal tegenhouden. Heeft het verleden iets te maken met deze feiten?

Het boek is onderverdeeld in korte hoofdstukken die meewerken aan een vlotte leesflow . Elk hoofdstuk bevat ook een deel van de sleutel om het mysterie op te lossen.

De eigenlijke zoektocht start eigenlijk al vanaf pagina 1. Hoewel er niet zoveel spannends gebeurd in het verhaal word de aandacht toch bij het verhaal gehouden door met details een sfeer te creëren. Er word een sfeer opgebouwd van geheimzinnigheid. Details van het verleden worden weer gegeven die een extra licht werpen op de zaken. Zo word de lezer bij de les gehouden aangezien details belangrijk zijn om de zaak op te lossen.

De personages zijn maar al te menselijk weer gegeven. Ze doorgaan vele verschillende gevoelens. Soms zijn ze zeker ,de andere keer onzeker. De één is de rust zelve terwijl de andere agressief word. Regelmatig hebben ze een ander personage nodig om hen gerust te stellen dat ze goed bezig zijn. Ze worden dus weergegeven zoals een normaal persoon zich zou gedragen.

Het slot bevat elementen die je niet verwacht. Eigenlijk is het einde op zich een soort open einde. Er is geen echte afsluiting van het mysterie maar je blijft als lezer toch achter met een idee van wat er nu werkelijk gebeurd is.

De conclusie is dat dit een boek een spannende zoektocht bevat naar de waarheid. Al is die zeer moeilijk boven water te krijgen. Misschien komt ook de mindere kant van de Italiaanse militaire scholen naar boven in dit boek. Zeker een boek dat het lezen waard was.

Reacties op: Menselijke personages

32
De stille elite - Donna Leon
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners