Filosofisch familiedrama

Tamara 17 november 2023
“Haar droge, oude ogen weenden niet, maar haar gebarsten stem weende.”

Louis Couperus, Nederlandse auteur die leefde van 1863-1923, heeft een rijk oeuvre nagelaten, en ik waagde me aan “Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan…”

Deze roman vertelt enerzijds het verhaal van een duister familiegeheim, en hoe hiermee door de verschillende generaties omgegaan wordt. Daarnaast is er ook een sterke filosofische insteek aangaande het verstrijken van de tijd. Hoe vluchtig die soms is, maar hoe die ook soms lang kan duren.

Ik vond deze thema’s beiden zeer fijn uitgewerkt, door de verschillende personages heen Hoewel er heel wat ten tonele worden opgevoerd, vond ik geen enkel personage echt sympathiek, allemaal hadden ze wel een irritant kantje. Maar langs de andere kant maakt dat ze misschien net realistisch? Daardoor was het soms moeilijk om te connecteren, maar de stijl, structuur en verhaal van dit boek maakten dit wel goed.

De stijl van Couperus voelt zeer archaïsch aan, en moest ik wel even aan wennen. Toch heeft deze zeker zijn charme, en past die bij het verhaal.

Meer recensies van Tamara

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.