Vliegangst

Ton Jansen 22 juli 2023
Zoals ik al meermalen heb betoogd zijn de novellen van Kluitman een uitstekend alternatief tegen de ontlezing. Chinouk Thijssen schreef in deze reeks het boek 'Gegijzeld' en nu is deel 22 in de reeks: 'Vlucht 703'.
De kenmerken zijn onveranderd gebleven. De boeken bevatten rond de 100 pagina's (hier 116) en de hoofdstukken zijn kort en dikwijls wordt het verhaal vanuit diverse perspectieven belicht. Verder zijn het veelal spannende boeken/thrillers die de jeugd vanaf ca. 13 jaar krijgt voorgeschoteld.
Het verhaal van Chinouk Thijssen gaat over een klassenuitje naar een escaperoom, en nu eens een heel bijzondere in een vliegtuig: een Escape Flight.
Het doel van het spel is om een bom te ontmantelen binnen een bepaald tijdsbestek.
Het verhaal wordt verteld vanuit Iris en Timon die met een groep bekenden en een onbekende inchecken op vlucht 703. Dat is vrij duidelijk. Dan blijkt het echter geen simulatie, maar een echt opstijgend vliegtuig.
Als er echt een bom aan boord is, kan dit avontuur desastreus aflopen.

Het omslag is aansprekend, evenals de titel. ik mis wel een manspersoon (Timon). Nu lijkt het meer uitnodigend voor vrouwelijke lezers (of mag je dat verschil niet meer maken?).
Leuk verhaal, spannend genoeg voor anderhalf uur leesplezier.
Vier sterren, want schrijven voor deze doelgroep is wel aan Chinouk Thijssen toevertrouwd. En dat schrijf ik niet omdat ze mijn beoordelingen ook volgt.
Ik heb deze titel genoteerd om de nieuwe bestellijst voor het komende cursusjaar. Nieuwe boeken zetten altijd aan tot meer leesinteresse.

Nog een tip nodig uit deze serie. Er zijn veel aardige verhalen en uiteraard blijft dat ook licht persoonlijk. Ik vind '24 uur' van Marcel van Driel (vrij recent verschenen) goed en 'Slipjacht' van Jowi Schmidt, een boek dat gemiddeld lager scoort op Hebban, vind ik een topper in het geheel.
Ben trouwens benieuwd naar het boek 'Vreemdeling' van Maurits van Huijstee. Net uit!
Voor wie alles wil weten: binnenkort op de rol 'Deep Fake'van Max van Olden.

Meer recensies van Ton Jansen