Walter Damen (1971) is een Belgisch topadvocaat die bekende zaken zoals de verdediging van IS-strijders aanneemt; Hilde Vandermeeren (1970) is succesvol kinderboeken- en thrillerauteur. Samen vormen ze het schrijversduo Damen en Vandermeeren. Na Rusteloos is Bodemloos het tweede boek uit de trilogie over advocate Kirsten Hartogs. In 2020 verschijnt het laatste deel, Meedogenloos. De drie delen lees je het beste ook in deze volgorde.

Lissabon krijgt enkele gruwelijke moorden voor de kiezen. De bevolking is bang. Vrij snel wordt een verdachte aangehouden: is hij verantwoordelijk voor nog meer moorden en verdwijningen? Hij vraagt Kirsten Hartogs om hem te verdedigen. Ze heeft eigenlijk geen tijd voor dit soort zaken en haar baas en mentor, Meester Fontes, raadt het haar af. Toch neemt ze de zaak aan en dan gebeuren er vervelende dingen, zowel met haar als in haar omgeving. Bovendien is er ook nieuws van het thuisfront in België en is er nog een man uit haar verleden die haar vanaf een afstand lastig valt.

Het hoofdverhaal wordt afgewisseld met een verhaal over een nog onbekend persoon (het is zelfs niet duidelijk of het een man of vrouw is), die ergens opgesloten zit met een beperkte hoeveelheid water en eten. Hoe dit verhaal in het geheel past wordt op het einde pas duidelijk. Na enkele van deze korte intermezzo’s begin je als lezer actief mee te denken over wie de persoon is en waarom deze wordt vastgehouden.

Je vraagt je als lezer vooral af hoe dit in het geheel gaat passen. Alhoewel het nevenverhaal zeker intrigerend is, had het niet noodzakelijk in de plot van dit boek verweven hoeven worden. Het hoofdverhaal heeft al meer dan genoeg eigen lijntjes om te voldoen. Het draadje wordt uiteindelijk wel goed afgewerkt en blijft niet los hangen, maar voelt wat overbodig.

Kirsten Hartogs wordt geloofwaardig gekarakteriseerd in Bodemloos als jonge vrouw die perfect weet wat ze wil en tegen ieders advies in toch haar zin doordrijft. Ten opzichte van het vorige deel, Rusteloos, is ze verder geëvolueerd. Toen was ze soms nog wat braafjes. Had ze vroeger nog haar moeder als klankbord, nu is dat weggevallen en moet ze helemaal alleen haar verantwoordelijkheid nemen. Hartogs is geen keiharde actieheld: integendeel, ze is geregeld bang en weet soms niet wat te doen. Haar menselijkheid spreekt de lezer aan.

Het boek leest vlot en er gebeurt zoveel dat de snelheid constant hoog ligt. Er is amper tijd om adem te halen en elke keer wanneer je denkt te weten hoe de vork aan de steel zit, volgt er toch weer een onverwachte onthulling. Het gerafineerde psychologisch spel van de seriemoordenaar wordt hoofdstuk na hoofdstuk verder ontrafeld en wakkert de nieuwsgierigheid van de lezer alleen maar verder aan.

Hoewel Bodemloos een mooi inkijkje geeft in de wereld van de advocatuur en zijn eigen gebruiken, gebruikt het boek geen specifiek juridisch jargon en is er geen voorkennis van rechtspraak nodig. Hierin zie je de hand van Damen. In het spannende verhaal, de plot, nevendraadjes en het neerzetten van het karakter van Kirsten herken je de pen van Vandermeeren.  Er zijn verschillende lijnen, maar het wordt nergens rommelig.

Actie, onverwachte wendingen, psychologische spelletjes en een sympathiek hoofdpersonage maken van dit boek een spannende leeservaring.

Reacties op: Sociaal geëngageerde advocate

162
Bodemloos - Hilde Vandermeeren Walter Damen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken