Een echte mustread
Ik zag op instagram regelmatig posts langs komen over het nieuwe boek van Arianna Saffier. Ik werd steeds nieuwsgieriger en na contact te hebben gehad mocht ik aan de blogtour meedoen. Afgelopen zaterdag konden jullie al de recensie lezen van @deboekenwurmpjes en komende donderdag lezen jullie de recensie van @joos.boekenkast. Maar neem zeker ook een kijkje bij de andere deelnemers.
Ik had nog niks van de hand van
Arianna gelezen, al heeft ze wel al enkele novelles geschreven. De schaduw van verzet was voor mij de eerste kennismaking... En wat voor kennismaking. Arianna heeft echt talent en ze wist me echt aan het verhaal gekluisterd te houden.
De schaduw van verzet gaat over de twee zussen Jana en Edith. Edith werkt als verpleegster en doet regelmatig een klusje voor het verzet. Dit houdt ze krampachtig verborgen. Jana werkt in de slagerij en is een echte flapuit. Als er veel dorpsgenoten opgeroepen worden voor dwangarbeid is dat de druppel voor Jana. Ze wil iets doen. Maar doordat ze zo'n flapuit is, wordt ze in eerste instantie niet toegelaten.
De zussen botsen steeds vaker en groeien steeds verder uit elkaar. Kunnen ze elkaar weer terug vinden?
Arianna heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl, waardoor ik het verhaal echt voor me zag. Ze heeft voor realistische personages gekozen en hierdoor werd ik meteen vanaf het begin het verhaal ingezogen. Ik was al heel nieuwsgierig naar dit verhaal, maar ik kan zeggen dat het verhaal nog beter is als ik van te voren verwacht had. Wat ik een echt pluspunt van dit boek vind, is dat het verhaal verder gaat na het einde van de oorlog. Ondanks de bevrijding merk je dat iedereen nog met de gevolgen van de oorlog worstelt en met de keuzes die ze gemaakt hebben. En dat vind ik echt mooi. Maar ook dat Arianna een beeld schetst van de Duitsers en dat niet iedereen achter Hitler en zijn ideeën stond.
De conclusies die verschillende personages al snel trokken zonder het verhaal helemaal te kennen en dan toch uiteindelijk toe durven te geven dat ze fout zaten. Hier zag je echt een groei in de personages. Vooral Jana vond ik echt groeien en van meisje tot een verantwoorde jonge vrouw uitgroeien.
Je merkt dat Arianna echt onderzoek gedaan heeft voor haar verhaal. Dat lees je ook in het nawoord waar ze de ware helden de ruimte geeft.
Dit zou een verhaal zijn wat zich ook absoluut zou lenen voor een tv-serie. Ik denk dat de makers van de tv-serie De Joodse raad hier ook een heel mooie serie van zouden weten te maken. Ik zou in ieder geval kijken.
Dit boek ontvingen we van Arianna Saffier. Dit beïnvloedt onze mening niet.
Ik had nog niks van de hand van
Dit boek ontvingen we van Arianna Saffier. Dit beïnvloedt onze mening niet.