Een zwart en beschamend deel uit onze geschiedenis waar nog niet veel over bekend was bij mij.

watmarleenleest 26 juli 2025

Terwijl ik toch veel over geschiedenis lees en het mijn favoriete vak op school was, wist ik niet dat er in Nederland tot ongeveer 150 jaar geleden een 'mensenhandel' was met de 'zwakkere' en hulpbehoevenden in onze maatschappij.

Menno komt achter deze geschiedenis als hij op zoek gaat naar het verhaal van zijn overgrootmoeder Geeske Staal.

Wezen, mensen met een beperking, oudere en hulpbehoevenden werden op markten 'geveild' voor de laagste bieder.
De laagste bieder denk je dan, maar de gemeente/overheid wilde zo min mogelijk kosten maken voor de hulpbehoevenden, dus wie het minste bood als betaling voor de zorg voor deze groep kreeg het 'aanbod'. De mensen kwamen 99% van de tijd niet op een plek van liefde en geborgenheid terecht, maar werden gebruikt om de eigen welvaart te verbeteren.

Menno beschrijft zijn onderzoek naar deze geschiedenis op een makkelijk te volgen en interessante wijze waardoor de tekst niet droog is en makkelijk te lezen.
Zeker een aanrader om te lezen als je interesse hebt in de Nederlandse geschiedenis.

Het boek verschijnt 16 september en is al te reserveren.

Bedankt Menno dat ik alvast je boek mocht lezen!

Meer recensies van watmarleenleest