Een roman over familiebanden en te maken keuzes

watmarleenleest 05 augustus 2025
Heden: Wanneer journalist David na lange tijd weer contact krijgt met zijn jeugdvriend Laurens, verteld Laurens hem over de afscheidspapieren van zijn vader waar uit lijkt dat zijn vader een heel ander beroep had dan iedereen dacht.

David gaat op onderzoek uit en komt er achter dat de Nederlandse regering tijdens de koude oorlog betrokken was bij spionagezaken. Hij besluit om zijn onderzoek uit te breiden en er een artikel over te schrijven. Tijdens zijn onderzoek komt ook de naam van zijn vader, Schaakgrootmeester Max Nobel naar voren en lijkt hij betrokken te zijn bij spionage.

Wanneer Ella in 1985 in contact komt met Schaakmeester Max vraagt hij haar mee naar een groot schaakevent in Mexico. Hoewel ze hem pas een paar weken kent besluit ze met hem mee te gaan en hoopt ook een artikel hierover te kunnen schrijven. In Mexico ontdekt ze vreemde dingen van Max en lijkt hij dingen voor haar verborgen te houden.

40 jaar na zijn moeder Ella staat David voor dezelfde keuze. Publiceert hij zijn bevindingen of kiest hij voor zijn familie?

Je leest het verhaal in twee verschillende tijdperiodes en vanuit twee hoofdpersonen. Ella in het verleden en David in het heden.

Een heel goed en strak geschreven roman over familiebanden en keuzes.

Bedankt Atlas contact dat ik het boek mocht voorlezen!
Schijnoffers verschijnt eind augustus.

Meer recensies van watmarleenleest