Politiek spel
Net voor onze verkiezingen las ik de val van de democratie.
Het draait om twee fractieleiders, namelijk Victor Hagens van de Nederlandse Vrijheidspartij (NVP) en Selin Erdem van de Liberalen van Nederland (LVN)
In het voorwoord schrijft Rutger Middendorf dat de personages en situaties fictief zijn maar als je in politiek geïnteresseerd bent zullen je zeker raakvlakken opvallen.
De NVP kent een strakke hiërarchie en ook bij de Liberalen is niet alles koek en ei.
Onderzoeksjournalist Thom de Koning maakt podcasts en krijgt een tip van zijn vriend die bij een groep “overlopers” hoort.
Kort na de verkiezingen is een groep van tien net geïnstalleerde overgelopen van de NVP naar de LVN.
Thom gaat op onderzoek uit want hij wil er graag mee over horen. Maar de personen willen anoniem blijven en ze zijn bang. Ook Thom krijgt met bedreiging te maken, zijn appartement wordt doorzocht en hij wordt vastgehouden.
Deze politieke thriller vertoont ook gelijkenissen met de Verenigde Staten van Trump en met het onlangs gehouden "Els Fest" in Den Haag. Enkele jaren werd het Capitool In Washington bestormd en onlangs vond dit in Den Haag plaats.
Tegenwoordig is ons politiek bestel een grote kleuterklas waarbij met modder gooien niet wordt geschuwd en communicatie middels X berichten de gewoonte lijkt te worden.
Heeft politiek je interesse dan is dit zeker een aanrader, het is op een vlotte manier geschreven en als je in de wereld om je heen kijkt weet je dat dit een realistisch scenario kan zijn.
Laten we hopen van niet en dat deze thriller een spiegel is die ons wordt voorgehouden hoe het niet moet.