Boeiend portret van een verbindende burgemeester

Wemmie 11 februari 2026
Voor de club van Echte lezers van Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en dat heb ik met veel plezier gedaan.
David Hielkema en Tim Wagemakers zijn politiek verslaggevers bij Het Parool en hebben Femke Halsema op de voet gevolgd.
Femke Halsema is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam in de 750 jarige geschiedenis van Amsterdam.
Beide verslaggevers schetsen een beeld van de jonge Femke, haar politieke jaren bij GroenLinks in Den Haag en de stap naar het burgemeesterschap.
In het boek komt duidelijk naar voren dat Femke Halsema geliefd en gedreven is. Maar niet iedereen kan haar waarderen en ze heeft te maken met vooroordeel, seksisme, haat en bedreiging.
Wat mij vooral bijblijft is dat Femke Halsema een sterk verbindende rol heeft en deze vakkundig inzet. Ze heeft een aantal krachtige uitgangspunten, democratische waarden, mensenrechten en de rechtsstaat.
Minderheden kunnen altijd op haar steun rekenen.
Tijdens het vervullen van haar werk in Amsterdam komt ze voor grote uitdagingen te staan maar deze weet ze met tact, geduld en verbinding te pareren.
Ook privé heeft ze het één en ander te verduren.
Dit boek schetst een beeld van Femke Halsema die ondanks de hectiek in onze hoofdstad staande blijft, dat dwingt respect af.
Beide auteurs geven een inkijk in het persoonlijke en professionele leven van Femke Halsema en zowel voor- als tegenstanders komen aan het woord wat een goed en eerlijk beeld geeft van haar leven.
Zeker een aanrader.

Meer recensies van Wemmie

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.