indringend boek
De afgelopen weken luisterde ik tijdens het autorijden naar THE WOMEN, van @kristinhannahauthor. Het boek gaat over een jonge vrouw die als verpleegkundige dienst neemt in het leger om naar Vietnam te gaan. De dingen die ze meemaakt in haar tijd in Vietnam en na haar thuiskomst hebben een enorme impact op haar leven. Alhoewel het fictie is, is het verhaal in belangrijke mate historisch accuraat. Het boek speelt zich af tijdens een moment in de Amerikaanse geschiedenis waarbij de vrouwen vergeten zijn. Daarom is het zo belangrijk dat Kristin Hannah dit verhaal heeft geschreven.
In dit geval gaf het luisteren echt wat extra's. Julia Whelan is een ontzettend goede inspreker en Kristin Hannah heeft een filmische schrijfstijl. Het geluid van inkomende mortieren, het stampen van laarzen, het spetteren van bloed. Maar ook de geur van bloed, zweet en meeldauw alsook de kou, de hitte en de emoties. De manier waarop de schrijfster dit beschrijft maakt het ontzettend realistisch. Alsof je er zelf bij bent. Alsof je het zelf meemaakt.
Naast oorlog met al haar nare kanten, zijn liefde, vriendschap en omgaan met verlies belangrijke thema's in het boek. Ook onderwerpen als verslaving, zelfmoord en het verliezen van een kind komen aan de orde. Het kan daarom voor sommige lezers wellicht een heftig boek zijn.
Ik ben vaak nog wat langer in de auto blijven zitten om verder te kunnen luisteren. En heb bij meerdere passages uit het boek gehuild. Het is een prachtig boek wat me nog lang bij zal blijven. Iets wat ik overigens ook had bij het lezen van andere boeken van deze schrijfster.