Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ingehaald door het verleden

Alors on danse is het tweede deel van een serie Werchterthrillers met onderzoeksjournalist Lexi Callier en politieman Karl Johansen. Het is niet nodig om het met de Hercule Poirot debuutprijs bekroonde eerste deel Born to be wild gelezen te hebben om te kunnen genieten van het tweede deel. Wat Lexi en Karl samen hebben meegemaakt en hoe ze elkaar hebben leren kennen, wordt voldoende geïntroduceerd aan het begin van het boek.

De cover van het boek bestaat voor een groot deel uit dikke letters met de titel. Het lijkt bijna een affiche. De titel ALORS ON DANSE verwijst naar het gelijknamige nummer van rapper @Stromae. Het vrij depressieve nummer gaat erover dat in het leven alle positieve zaken een negatieve kant hebben en dat er altijd negatieve dingen zullen zijn. Het enige wat helpt is om hard en veel te blijven dansen. De relatief kleine afbeelding van een dansende menigte onderaan de cover is ondersteunend aan de titel en passend bij de setting waarin het boek zich afspeelt: tijdens het concert van Stromae en de periode tot en met Rock Werchter.

Het boek is geschreven door schrijfster en freelanceredacteur Ines Nijs. Nijs woont en werkt afwisselend in België en Senegal. Beide landen komen terug in het boek. Het verhaal speelt zich af in België en een aantal bijfiguren in het boek komen uit Senegal.

Het verhaal begint wanneer tijdens een optreden van Stromae het levenloze lichaam van fruitteler Marc de Beer wordt gevonden. Lexi en Karl hebben op dezelfde locatie een privé-afspraak met elkaar en besluiten samen aan de zaak te gaan werken. De dood van Marc is echter niet wat het lijkt. Voor de lezer is meteen bekend wie de dader is, maar er blijven genoeg vragen onbeantwoord en er worden er nog de nodige aan toegevoegd gedurende het verloop van het verhaal. De vasthoudendheid van Lexi blijkt niet zonder gevaar. Daarnaast worstelen Karl en Lexi ook met diverse zaken in de privé sfeer.

Het verhaal wordt op een logische en toegankelijke manier verteld vanuit vier elkaar afwisselende perspectieven zijnde Marc, Marissa, Lexi en Karl. Aan het begin van ieder hoofdstuk wordt ter verduidelijking de datum en de betreffende persoon vermeld. De diverse heftige verhaallijnen vanuit het verleden zijn goed uitgedacht. Naar mate het boek vordert, komt het verleden spoken bij de hoofdpersonen. De diverse soms losstaande gebeurtenissen uit het verleden komen in het plot bij elkaar in één verhaal. De dood van Marc zette dat allemaal in gang.

BOEKCITAAT: “In ‘t verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal. Een zin uit een gedicht van Willem Bilderdijk dat hij in het vijfde uit het hoofd moest leren, komt in hem op.”

Alle hoofdpersonen blijken last te hebben van de invloed van heftige gebeurtenissen uit het verleden.
Beschadigde mensen of mensen die in een voor hen bedreigende situatie zitten, maken niet altijd de juiste keuzes blijkt wederom in dit boek. Belangrijke onderliggend thema’s zijn familieomstandigheden en familiaal (huiselijk) geweld.

Nijs maakt met regelmaat verbindingen tussen de gemoedstoestand van de hoofdpersonen en muziek die wordt gespeeld op het festival en op de achtergrond hoorbaar is. Eén van de voorbeelden:

BOEKCITAAT: “ ,dankzij zijn nooit aflatende ambitie om mij te kwellen nemen mijn automatismen het in momenten van nood moeiteloos over. Ik ben een Foo Fighter.”

De ontknoping en het slotoptreden van de Foo Fighters vinden op hetzelfde moment plaats. Daarna barst het vuurwerk los wat het einde van het Rock Werchter festival van dat jaar en ook het einde van het boek aankondigt.

Lexi komt na de heftige gebeurtenissen tot nieuwe persoonlijke inzichten. Zal in het vervolg (Psycho Killer verschijnt mei 2026) duidelijk worden of en hoe de relatie tussen Lexi en Karl gaat ontwikkelen? En wordt dat het laatste boek in deze serie met een muzikaal tintje?

Ik heb dit boek van Ines Nijs en uitgeverij Manteau gewonnen op @Hebben.nl in ruil voor een recensie. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Willeke van de Weerd-Schreuder