Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Lokale geschiedenis vanuit een commerciële hoek

woutvisser3831 25 april 2024
Dit boek werd geschreven in opdracht van de directie van het Badhotel Domburg, ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van dit gastvrije oord. Men heeft zijn best gedaan om er iets goeds van te maken, en het resultaat mag er zijn.

Rond 1900 was Domburg zeker niet uniek als badplaats voor de welgestelden van toen. Hiertoe waren bijvoorbeeld het Franse Biarritz en het Belgische Oostende beroemder dan Domburg. Wat zich weerspiegelt in de maatschappelijke status van hun bezoekers. De 'groten' van het toenmalige Europa, waaronder Duitsland's kanselier Bismarck, België's koning Leopold II, Frankrijks keizer Napoleon III, kwamen niet in Domburg.

Niettemin bleven er genoeg dure gasten over om er dit boek mee te vullen. Daarnaast huisvestte Domburg rond 1910 een aantal artiesten-van-naam, waar Jan Toorop de belangrijkste van was. Een andere 'attractie' was de lokale arts, die in het dorp met een standbeeld wordt herdacht.

Ook de architectuurgeschiedenis van het hotel komt aan bod, evenals de lokale geschiedenis van Domburg zelf. Het boek eindigt met een uitgebreid overzicht van het actuele (= 2016) Badhotel.

Tenslotte: rond 1900 waren mondaine badplaatsen ook berucht om hun gokken en buitenechtelijke relaties. Waar dit boek over zwijgt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van woutvisser3831

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?