Prachtig en heftig tegelijk!
Sommige boeken raken je diep in je ziel en laten je dagen daarna nog nadenken over wat je nou allemaal gelezen hebt. En dat was exact wat dit boek met me deed. Ik wist van tevoren al dat dit boek flink binnen zou komen, maar om de woorden te lezen en te weten dat dit op waarheid gebaseerd is, hakt er toch wel flink in.
Het hele boek wordt geschreven vanuit twee perspectieven:
De christelijke Ana die al haar hele leven in Lodz woont en werkt als vroedvrouw. En de joodse Ester die als verpleegkundige werkt in het ziekenhuis in Lodz en nog aan het begin van haar leven staat als de oorlog begint. Samen met Ana, die beschuldigt wordt van verzetsdaden, wordt Ester op transport gezet en naar Auschwitz gebracht. Daar moeten ze onder onmenselijke omstandigheden werken op de kraamafdeling. Duizenden baby’s brengen ze op de wereld om ze vervolgens een vreselijk lot te zien ondergaan. Maar met een kleine verzetsdaad geven ze veel van de moeders een groot gevoel van hoop om na de oorlog hun kind terug te vinden.
Anna Stuart heeft op een eervolle manier dit verhaal op papier gezet. Zelf heb ik nog niet eerder een boek gelezen dat zo gedetailleerd beschrijft wat er met de pasgeboren kinderen en moeders gebeurd.
Maar de auteur zet het verhaal volledig in zijn kracht door de sterke karakters, de realistische rauwe omschrijving van gebeurtenissen en de toegankelijke manier van schrijven. Ik moest het boek af en toe wel even wegleggen om bij te komen, maar uiteindelijk pakte ik hem toch snel weer op om verder te lezen. Het is een understatement om te zeggen dat ik af en toe flink heb zitten huilen. Maar dat werd afgewisseld met een enorme trots op de mensen die ervoor kiezen om zichzelf weg te cijferen omwille van hun medemens
Beste KokBoekencentrum, enorm bedankt voor dit prachtige recensie exemplaar!
Het hele boek wordt geschreven vanuit twee perspectieven:
Beste KokBoekencentrum, enorm bedankt voor dit prachtige recensie exemplaar!