Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wat als dit het nét niet is?

Iris Windmeijer 12 december 2018

Wat als dit het is is het liefdeskind van bestsellerauteurs Becky Albertalli en Adam Silvera. Silvera staat erom bekend om je hart te breken, terwijl Albertalli juist zorgt voor romantiek en optimisme, dus dit lijkt een bijzonder combinatie. Wat als dit werkt? Wat als dit niet werkt? In Wat als dit het is laten de twee auteurs hun tegenstrijdigheden zien.   Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Bijvoorbeeld een hele romantische zomer. Ben zit niet te wachten op romantiek, maar onderweg naar het postkantoor – met een doos vol spullen van zijn ex – speelt het lot een spelletje met hem.  

Deze meet cute is ontzettend leuk en een tikkeltje over de top. Want alsof de ontmoeting op zichzelf niet al romantisch genoeg is, is er ook nog een spontane flashmob met een huwelijksaanzoek – Wat als dit het is speelt zich immers af in New York, waar dit soort gebeurtenissen dagelijkse koek zijn. Maar dan verliezen Ben en Arthur elkaar weer uit het oog… 

Dus gaan ze naar elkaar op zoek. Dit gebeurt net zo schattig en over de top als hun ontmoeting: eerst willen ze elkaar opzoeken op Craigslist, maar via een ouderwets prikbord in de koffiezaak weten ze elkaar weer te vinden. Dit klinkt een beetje als een episch liefdesverhaal, maar misschien iets té episch. Want Wat als dit het is voelt een beetje als Arthur: het boek doet te hard z’n best om een feelgood romance te worden. De moeite is tevergeefs, het voelt een beetje aan alsof je een spel met twee dobbelstenen speelt en er blijven maar onverwachte combinaties uitkomen.  

De plot bestaat voornamelijk uit de (mislukte) dates tussen Arthur en Ben – en wat er verder in hun leven gaande is. Er zit amper schot in, waardoor Wat als dit het is ontzettend langzaam leest. Er is weinig chemie tussen Arthur en Ben. Ze zijn geen gedroomde match, en hun relatie verloopt ook niet gladjes. Ze hebben veel struggles en doen zelfs hun eerste date meerdere malen over, want hun eerste date moet net zo episch zijn als hun ontmoeting. Ondanks alle tegenslagen blijven ze het maar proberen, en op het einde van het boek zijn ze ineens een droomkoppel. Ook dit gebeurt zonder al te veel context.  

De enige die écht de show steelt is Dylan, de beste vriend van Ben. Zijn humor en manier waarop hij het leven bekijkt zijn erg grappig. Daarnaast is dit het perfecte boek voor Harry Potter-fans, want vooral Dylan weet veel HP-referenties in de gesprekken met Ben te verwerken.  

De verwachtingen van Ben en Arthur zijn hoog, net zoals de verwachtingen van Wat als dit het is. Het boek heeft veel potentieel: twee bestsellerauteurs, een leuke ontmoeting, een liefdesverhaal en veel positiviteit voor dit leuke stel. Maar helaas is het moeilijk om de verwachtingen waar te maken. Helaas lijken Albertalli en Silvera nét niet te matchen, net zoals Arthur en Ben. Erg jammer, want op zichzelf schrijven de auteurs leuke boeken. Wat als dit het is is het nét niet.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Iris Windmeijer

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.