Indringend boek
De sterkste zus heeft me verrast! Toen ik het boek binnen kreeg dacht ik: nah, niet helemaal een boek voor mij. Maar toen ik het boek ging lezen, kon ik het niet meer wegleggen. Het is zoveel meer dan een thriller, De sterkste zus is een indringend verhaal over huiselijk geweld en femicide.
Claire had een jeugd vol geweld, misbruik en intimidatie. Het perspectief van De sterkste zus wisselt tussen heden en verleden. In het heden vind ik Claire hard, ze heeft duidelijk een muur om haar hart gebouwd en is overal sceptisch over. Door de flashbacks leer je begrijpen waarom. Claire heeft een sterke karakterontwikkeling en begint zich te realiseren dat ze zich niet kan afsluiten voor het verleden: “Ergens in mijn verknipte jeugd, tussen al het geweld en misbruik door, ben ik zelf ook verknipt geraakt. Heb ik mezelf een verdedigingsmechanisme aangeleerd…”
Claire heeft alle banden met haar familie verbroken, maar als haar zus Demi verdwenen is, gaat Claire toch op zoek naar haar. De sterkste zus draait minder om de verdwijning en meer om het levensverhaal en de jeugd van de twee zussen. Er zijn ook hoofdstukken vanuit het perspectief van Demi, waardoor je leert begrijpen waarom de twee zussen geen contact meer hebben. Ze hadden beide eigen manieren om om te gaan met de heftige jeugd, en je begrijpt dat ook Demi denkt geen keuze te hebben.
Het boek zit vol heftige onderwerpen en scènes: femicide, intergenerationeel trauma, misbruik en huiselijk geweld. Het is hierdoor geen standaard thriller: dit boek geeft ook feiten over hoe vaak er een vrouw vermoord wordt door een (ex)partner. De sterkste zus is een indringend boek en heeft me aangenaam verrast met de vlotte schrijfstijl en de goed opgebouwde spanningsboog, ondanks de onaangename onderwerpen. Ik heb het in één keer uitgelezen en had kippenvel!
Deze recensie verschijnt ook op https://www.readalicious.nl/recensies/de-sterkste-zus-angelique-haak/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review, omdat ik World of Thrillers-ambassadeur ben. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.