Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Celesta Leest! maandoverzicht | Januari 2021

op 30 januari 2021 door

Dat was het alweer: januari. De eerste maand van het nieuwe jaar, zo'n maand waarvan je op voorhand altijd denkt dat 'ie niet voorbij lijkt te gaan. Geen feestdagen meer in het vooruitzicht, de lentezon nog ver weg en niets leuks in het verschiet. En dan zitten we dit keer ook nog in een tweede lockdown! En toch ... de januarimaand is wat mij betreft weer omgevlogen, het blijft alweer langer licht en echt: ik heb de lente al geroken! En nee, verklaar me niet voor gek, want ik was niet de enige. Ook mijn moeder zei het en moeders hebben altijd gelijk. Dat laatste zeg ik ook altijd tegen mijn eigen kinderen, maar die vinden het nogal een twijfelachtige uitspraak. Komt wel goed, wacht maar tot ze groot zijn, ha!

Deze maand las ik qua aantal niet zo veel, maar dat komt vooral door de klepper die ik las van Lucinda Riley, daar gaat nou eenmaal wat meer tijd in zitten. En aan tijd ontbreekt het me momenteel, met het thuisonderwijs er bij en topdrukte op mijn werk. Ik kan er niet mee zitten, ik lees daar waar ik kan, geniet er extra van en mijn meiden gaan nu gewoonweg even voor. Er komen zeker weer rustigere tijden!

Ook was ik druk met mijn Bookstgram account, want jawel: deze maand maakte ik, nadat ik er al zo vaak over nagedacht had, eindelijk een Instagram account aan speciaal voor mijn boeken. Mijn account hoort natuurlijk bij deze Spot, Celesta Leest! en mocht je Instagram hebben en me nog niet volgen: @celestaleest, ik zou het heel leuk vinden je daar ook te treffen!

Door naar de boeken. Als eerste wat ik afgelopen maand kon toevoegen aan mijn (al dan niet virtuele) boekenkast:

Winter in de kleine bakkerij, Jenny Colgan
De schemering en de dageraad, Ken Follet
Flashback, SJ Watson
De kaalvreter, Machteld Siegmann
De vrouw met het dodenmasker, Mads Peder Nordbo
Even tussen ons, Jane Fallon
Ik ben Emma, Kristien Hemmerechts
Moederziel, Sophie Zeestraten

Wat een mooie selectie deze maand, ik ben onder de indruk! Winter in de kleine bakkerij had ik als echte Jenny Colgan fan al in mijn bezit (en gelezen), Ken Follet is niet echt mijn ding denk ik en ik heb ook niet zo veel met Skandinavische thrillers, met uitzondering van de Emma Sköld serie. Maar de rest, ik wil ze allemaal lezen! Ik ben erg benieuwd naar Flashback, ik las eerder Voor ik ga slapen van SJ Watson, wat een mooie psychologische thriller was dat! Ook De kaalvreter spreekt me aan. Om de kaft zou ik hem beslist laten liggen, maar het verhaal lijkt me erg mooi. Ook de andere drie boeken gaan op mijn WIL lijst, ik krijg het nog druk, hopelijk kan ik er op een creatieve manier alweer wat categorieen van de Challenge mee afvinken!

1. Sluit alle deuren, Riley Sager

Het frisse nieuwe boekenjaar trap ik af met een thriller en wat voor één. Hij stond al een tijdje op mijn boekenplankje en nadat ik over deze titel las op Marieke’s Spot (zij las hem ook) werd ik herinnerd aan deze titel. Na alle kerstfeelgood had ik wel weer eens zin in ouderwets griezelen. Het boek zit goed in elkaar en er bekruipt je al snel een onderhuidse spanning waardoor je door wilt lezen. Neem een prestigieus appartementengebouw, een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, wat ook zo blijkt en een hoop geheimzinnigheid en je hebt de ingrediënten voor heel wat hoofdstukken spanning. In het midden van het boek kakt de handel wat in en wordt het me even wat langdradig, maar daarna zit de vaart er weer goed in. Het laatste hoofdstuk is een prachtige afsluiter en maakt het verhaal mooi rond, daar houd ik van. Kortom, een aanrader voor wie van een goede thriller houdt!

  • Thriller
  • 3 sterren
  • Luisterboek via de online bibliotheek
  • HRC 1. ‘Lees een duister boek’ (zwarte kaft) - 52. ‘Lees een hels boek’ (duivel, duivels dilemma)
  • Z&K Book Bingo ‘Titel met drie woorden’


    2. Het dorpje Happiness, Holly Martin

Mijn eerste buddy van dit jaar is ook een feit, eentje die een beetje anders dan anders liep, door mijn toedoen. Francisca en ik spraken eind vorig jaar deze Buddy af en het is maar goed dat ze me een foto appte waarin ze een start wilde gaan maken in ‘ons’ boek, anders waren we er na een paar hoofdstukken achter gekomen dat we allebei in een ander boek bezig waren, haha. Hoe het komt, ik weet het niet (misschien die LD en thuisonderwijs combineren met eigen werk en huishouden?) maar ik was zo verstrooid dat ik dus al die tijd een heel ander boek in gedachten had voor onze Buddy. Gelukkig was Francisca flexibel, zette ze dit boek op haar e-reader en kon de pret alsnog beginnen.

Zij las, ik luisterde. En tja. Mag ik zeggen dat ik hier meer van had verwacht? Er zit geen vaart in, het is veel van hetzelfde en ik vind het allemaal een beetje ongeloofwaardig ook. Vooral de snelheid waarmee de hoofdpersonages verliefd op elkaar worden en ‘elkaars grote liefde zijn’. Halverwege kakte ik echt in en dacht “gaat het nog ergens naartoe”? Ook miste ik een beetje de Bad Guy, of in ieder geval een karakter wat de boel een beetje lekker opstookt. Nee, dit was niet echt mijn boek denk ik, ook de vurige scènes die op een gegeven moment wel érg vaak de hoek om kwamen gezeild gaven mij steeds meer het ‘van hetzelfde’ gevoel. Een magere drie sterren, voornamelijk voor het idee van het verhaal, want dat was leuk. Het had voor mij alleen wel wat beter uitgewerkt mogen worden.

  • Feelgood
  • (magere) 3 sterren
  • Luisterboek via Bookchoice
  • HRC 5. ‘Lees een blauw boek’ (cover) -14. ‘Lees een jong boek’ (pas verschenen)
  • Z&K Bingo ‘Boek met een plaatsnaam in de titel’ (ook al is Happiness natuurlijk fictief)
  • Buddyread, lees het verslag wat Francisca maakte hier.


    3. De Zilverboom, Lucinda Riley

Als grote De Zeven Zussen fan was het toch eigenlijk beschamend dat ik nog niet eerder een standalone van Lucinda Riley las. Een tijdje terug vertelde ik hier al dat ik op één na (De Vlinderkamer) alle standalones bij elkaar had verzameld en ik schreef eerder deze maand al dat één van mijn leesvoornemens was om dit jaar in ieder geval een groot deel van deze boeken te lezen. Ik ben het jaar dan dus ook goed begonnen en besloot haar jongste standalone te lezen, hij lag al even klaar, want mijn man nam hem vorig jaar al voor me mee toen hij net was verschenen.

En ja, wat kan ik zeggen ... Lucinda stelt mij gewoonweg nooit teleur. Want wat een pracht van een verhaal weer, zo mooi geschreven, het verhaal kroop onder mijn huid en liet niet me niet meer los. Het verhaal van Greta, David, Cheska en Ava heeft me echt enorm geraakt en met dit boek heeft ze me wederom bewezen: ik vind Riley met recht één van de beste schrijfsters van het laatste decennium.
Ik moest me dan ook inhouden niet direct door te gaan met een volgende titel, die goed zou passen binnen de Historische Roman meeleesmaand, maar ik doe het niet. Haar boeken moeten altijd even bij me indalen en het doet het verhaal gevoelsmatig voor mij geen recht als ik me halsoverkop in een volgende stort. Even pauze, even wat anders en dan wil ik voor het verschijnen van het laatste deel van De Zeven Zussen, eind april, nog een standalone soldaat maken. Ik kijk er nu al naar uit!

En met dit prachtverhaal tik ik gelijk massa’s categorieën af voor de HRC!

  • Roman
  • 5 sterren
  • HRC 9. ‘Lees een boek waar je het koud van krijgt (zielig verhaal), 19. ‘Lees een bewolkt boek’ (verdrietig onderwerp), 20. ‘Lees een groot boek’ (een dik boek), 26. ‘Lees een moederboek’ (moederschap, moeder) en 45. ‘Lees een vurig boek’ (brand)
  • Z&K Bingo ‘Een standalone’. Hij past in meerdere categorieën, maar ik mag er maar één per boek gebruiken, dus ik kies voor deze


    4. Slaap, Matthew Walker

Wie me al wat langer volgt weet dat ik dol ben op boeken die te maken hebben met het delen van kennis van een bepaalde vorm van levensstijl. Dit boek gaat, zoals de titel al doet vermoeden lijkt me, over slaap. En ja, daar valt ontzettend veel over te schrijven. Wie een onderhoudend boekje zoekt wat de basiszaken over goede nachtrust zijn, kan deze titel beter overslaan. Maar ben je net als ik dol op dit onderwerp (of ziet dit soort lectuur net zoals ik, als vakliteratuur (ik ben leefstijlcoach) dan is dit een ontzettend interessant boek. Het staat boordevol wetenschappelijke onderzoeken en biedt naast een hoop kennis ook prachtige oplossingen en een andere kijk op ons slaapleven. 

  • Persoonlijke Ontwikkeling en Leefstijl
  • 4 sterren
  • Luisterboek via de online bibliotheek
  • HRC 23. ‘Lees een menselijk boek’ (slaap als groot thema van het leven), 24. ‘Lees een waar boek’ (non-fictie)


    5. Mijn moeders strijd, Murat Isik

Twee jaar geleden las ik Wees Onzichtbaar en bekroonde dat tot mijn boek van 2019. Logisch dan ook dat ik wilde weten wat het levensverhaal was van één van de personages uit dat boek en door een post van Francisca werd ik er aan herinnerd dit essay ook nog op mijn luisterleesplankje te hebben staan.

Alhoewel Wees Onzichtbaar als fictie door de auteur wordt omschreven weten we natuurlijk allemaal wel dat het boek voor grote delen op waarheid berust en het leven van Metin is in feite grotendeels dat van de auteur zelf. In Wees Onzichtbaar laat Murat Isik een moederfiguur zien die krachtig is, geëmancipeerd en maar één ding wil: haar eigen boontjes doppen en niet afhankelijk zijn van haar man, iets wat in de Turkse cultuur in die tijd bijzonder ongewoon was. In Mijn moeders strijd vertelt Isik het levensverhaal van zijn moeder, wat hij opschreef na de vele gesprekken met haar. Het vertelt haar jeugd, familiebanden, en vooral ook: hoe zij los wilde breken uit het ouderwetse geloof dat Turkse vrouwen alleen maar goed zijn voor het huishouden en hun man niet mogen tegenspreken.

En wow, wat heeft ze veel meegemaakt. En wat heb ik een bewondering voor zo’n sterke vrouw, die inderdaad een hele strijd geleverd heeft, maar altijd stond voor haar idealen en haar kinderen - en niet alleen hen - hiermee een prachtig voorbeeld heeft gegeven. Respect voor deze vrouwen die laten zien dat je als vrouw sterk en onafhankelijk kunt zijn, ambitie mag hebben en vooral: altijd in jezelf moet blijven geloven.

  • Roman
  • 5 sterren
  • Luisterboek via de online bibliotheek
  • HRC 2. ‘Lees een licht boek’ (dun, essay), 23. ‘Lees een menselijk boek’ (emoties, het bestaan), 24. ‘Lees een waar boek’ (waargebeurde feiten), 26. ‘Lees een moederboek’ (over een moeder), 32. ‘Lees een zuur boek’ (hoofdpersonage overkomt nare dingen)
  • Z&K Bingo ‘Een titel met 3 woorden’

En daarmee is mijn eerste leesmaand van 2021 een feit, ik kijk er met plezier op terug. Uitkijken doe ik naar de meeleesmaand van februari, waarin we ons mogen wentelen in vroeger tijden, met het thema Historische Romans. Ik houd erg van dit genre, dus het beloofd een leuke meeleesmaand te worden waarin mijn keuze is gevallen op een boek van Diney Costeloe

Daarnaast ben ik eindelijk begonnen in een roman waar ik al zoveel goed over hoorde, maar die telkens doorschoof op mijn WIL lijst. Nu heb ik me er dan toch aan gewaagd (het is weer een aardig dik exemplaar!) en het verhaal pakte me direct en ik zit er dan nu ook middenin. Welk boek het is? Volgende maand staat hij vast in mijn maandoverzicht. Of kijk gewoon op mijn Instagram account, dan zie je het zo, haha.

En, hoe was jullie januari leesmaand? Waar kijk je naar uit in februari?

Blijf gezond en tot snel!



Reacties op: Celesta Leest! maandoverzicht | Januari 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jenny Colgan

Jenny Colgan

De Engelse bestsellerauteur Jenny Colgan is geboren in Schotland en heeft i...

SJ Watson

SJ Watson

SJ Watson (Stourbridge, 1971) is een Engelse auteur. Hij studeerde aan de univer...

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley werd in 1965 in Ierland geboren, en na een vroegere carrièr...

Murat Isik

Murat Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op hed...

Diney Costeloe

Diney Costeloe

Diney Costeloe groeide op met boeken dankzij haar vader die uitgever was in Lond...