Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Thrillerprijs 2023

op 31 maart 2023 door

Dit is het derde jaar op rij dat ik mee mocht lezen voor de Hebban Thrillerprijs, iets waar ik erg blij mee was! Van de vier boeken die ik toegewezen kreeg had ik er eentje al gelezen, een tweede stond op mijn WIL-lijst, een derde had ik al in mijn bezit via BookChoice maar had ik vanwege de titel niet echt interessant gevonden en van de vierde had ik nog nooit gehoord.

Een van mijn vier gelezen boeken heeft het tot de shortlist gehaald, ik gunde het zelf ook een plekje op die lijst. Een ander boek wat op de shortlist staat heeft een plekje op mijn WIL-lijst gekregen, aangezien ik vorig jaar een ander boek van deze auteur las en daar erg door verrast was. Maar de shortlist bevat ook een Thomas Olde Heuvelt en ik weet dat zijn boeken erg gewaardeerd worden onder de liefhebbers. De jury heeft er dus vast weer een hele kluif aan dus ik wens ze dan ook veel succes!

Mijn criteria voor het beoordelen van thrillers zijn als volgt:

  1. Schrijfstijl
  2. Spanning
  3. Geloofwaardigheid

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgLichte spoilerwaarschuwing!

Welke boeken las ik en hoe beoordeelde ik ze:

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgDe Repair Club - Charles den Tex

Omdat ik dit boek al had heb ik het geluisterd, overigens heb ik sommige stukken gelees luistert en de laatste paar hoofdstukken heb ik nog even opnieuw gelezen nadat ik ze geluisterd had.

De titel doet je aan een suf clubje gepensioneerden denken die in een buurthuis kapotte huishoudelijke apparaten herstellen, nou dat klopt dus ook. Alleen suf zijn deze gepensioneerden absoluut niet!

John is de oud directeur van de RIVD en zijn collega’s kennen hem goed doordat hij verhalen van zijn avonturen met ze heeft gedeeld. Zijn collega’s zijn, net als John, ook niet van die type’s die achter de geraniums zitten. Naast de repairclub hebben ze elkaar in het verleden al vaker geholpen en nu is er wederom hulp nodig.

Ik vond het een verassend spannend boek, de in verhouding korte hoofdstukken met soms terugblikken naar een missie van John vond ik leuk om te lezen.

De twists in het boek had ik totaal niet zien aankomen en ik was er dan ook een beetje confuus van, maar voor het verhaal was het geweldig!

C = 9 | A = 9 | W = 8 | P = 9 | I = 9 | L = 8 | E = 9 | Score 8,71 = 4 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg Gouden Nevel - Thijs Voortman

Dit boek zou ik op basis van de cover, die mij totaal niet aantrekt, niet snel oppakken. Maar wat heeft het verhaal mij verrast. Het was geloofwaardig, tot een zeker punt, daar kom ik zo op. Het eerste hoofdstuk is al meteen spanend, Norah, een klein meisje, moet via de kruipruimte vluchten, deze kruipruimte komt uit in de kerk tegenover hun huis. Ze meldt zich bij de dominee maar ook daar blijkt ze niet veilig blijkt. Dan slaan we ineens een kleine twintig jaar over en volgen we ene Vera en Ben. Maar ook Sarah, waarbij ik dacht is dat nu Norah? De connectie tussen Vera en Sarah kon ik niet meteen leggen, het duurde ook een flinke tijd voordat die connectie gelegd werd. Al snel dook je in het verleden van Sarah en wist je dus dat dit inderdaad Norah was. Eigenlijk van alle personen werd het verleden wel duidelijk, dat er hier en daar iets niet gezegd werd, of verzwegen zeg maar, daar kwam je later pas weer achter.

De hoofdstukken worden goed aangeduid met plaats, land en tijd waar ze afspelen, op een paar hoofdstukken na wat je als lezer intrigeert. Naar het einde toe werd het helaas af en toe wat ongeloofwaardiger, het lange vliegen van Robin, de hele verhandeling over de geaardheid van Robin, hou me ten goede iedereen mag zijn wie hij, zij of hun is, maar dit speelde in Australië en dan zo’n hele verhandeling over het voornaamwoord qij vond ik niet logisch. Als dat stukje nou in Nederland had gespeeld, ja dan wel. Wellicht is het een stokpaardje van de auteur?

De twist met betrekking tot Floyd, en later die van Elin, zag ik niet aankomen en aan de ene kant vond ik het een domper en ook raar. Daarom vind ik het boek ook lastig te beoordelen moet ik zeggen, maar toch ben ik wel benieuwd naar ander werk van de auteur want ik heb hele stukken met veel plezier gelezen.

C = 9 | A = 9 | W = 8 | P = 8 | I = 9 | L = 6 | E = 9 | Score 8,29 = 4 sterren 

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg De stenen goden - Jeroen Windmeijer

De korte hoofdstukken houden de snelheid wel in het boek maar ik vond ze eigenlijk vaak wat te kort waardoor ik niet echt lekker in het verhaal kwam.

Mede daardoor vond ik het verhaal wat minder soepel lopen, veel van de hoofdstukken eindigen met kleine cliffhangers, daar was ik op een gegeven moment wel een beetje klaar mee. Wat ik daarom ook jammer vond was dat er bovenaan de hoofdstukken niet de locatie stond bijvoorbeeld Paaseiland of Middelburg. Dan had ik af en toe de hoofdstsukken die ik even niet wilde lezen overgeslagen en was verder gegaan met het andere verhaal.

Het feit dat de stenen goden door Anthoni/Antonio onderzocht werden is zeker interessant en hierdoor ben ik ook zeker wat meer te weten gekomen over deze stenen beelden en Paaseiland. Helaas een echte thriller vond ik het boek niet, eerder een spannende avonturen roman als dit genre bestaat.

C = 7 | A = 8 | W = 7 | P = 7 | I = 8 | L = 7 | E = 7 | Score 7,29 = 4 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgZonder schuld - Dana Smit

Hoofdstuk 0 wekte mijn nieuwsgierigheid naar het vervolg van het boek, het boek was wel anders dan ik gedacht had, ik vind het niet een 100% puur thriller eigenlijk, eerder een psychologische roman.

Hoofdpersonen Hazel en Adam doen dingen die ik zelf niet zo snel zou doen en Julius vond ik zelfs een behoorlijk eng mannetje waar ik de kriebels van kreeg.

Het plot was an sich goed, hetgeen mij wel stoorde waren de herhalingen, dit komt omdat je eerst alles meemaakt door de ogen van Hazel en daarna van Julius, of net andersom soms. Hierdoor vond ik sommige stukken wat minder prettig lezen. Hoofdpersoon Hazel heb ik na het lezen van het boek eigenlijk nog niet heel goed leren kennen, dus ik wil zeker tzt het tweede boek wat al aangekondigd is gaan lezen.

Voor een uitgebreider verslag verwijs ik naar de buddyread met Elllen

C = 7 | A = 7 | W = 7 | P = 8 | I = 8 | L = 8 | E = 8 | Score 7.57 = 4 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgConclusie 

Ik had niet verwacht de titel met de minst aansprekende naam als winnaar te kiezen maar het boek was gewoon anders dan de meeste thrillers. Geen jonge mooie en snelle hoofdpersonen maar een oudere heer die nog volop in het leven staat samen met zijn collega's van de reprairclub.

Gouden nevel dacht ik eerst niet te nomineren maar omdat ik toch grote delen met veel plezier heb gelezen vind ik het toch wel de nominatie waard, dat het op het einde niet helemaal was zoals ik had verwacht en dat ik de twists niet zag aankomen betekenen niet dat het slecht was.

Zonder schuld krijgt geen nominatie omdat ik er teveel herhaling in vond zitten en daardoor las het niet altijd even vloeiend en vlot wat ik toch wel een criteria vind voor een fijne thriller.

De stenen goden vond ik eigenlijk geen echte thriller en als ik ze dan vergelijk met de drie andere boeken die dat wel waren ja dan valt deze er helaas helemaal buiten.   



Reacties op: Hebban Thrillerprijs 2023

Meer informatie

Gerelateerd