Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vrienden van Hebban Tag

op 10 september 2019 door

Ik geef gehoor aan de oproep van Tau om de 'Vrienden van Hebban Tag' rubriek te laten doorgaan.

In het verleden is deze dus al 29 keer ingevuld, het eerste deel vind je hier. Het zou kennelijk overgenomen worden maar is nooit gebeurd vandaar dat Tau haar oproep deed (en natuurlijk zelf ook meteen de vragen beantwoorde!) waar ik nu dus met groot plezier aan gehoor geef.

Ik ben Francisca, heb vorige maand 50 kaarsjes mogen uitblazen en lees al zolang ik kan lezen. Er is altijd wel iets te lezen, sta je bij de bushalte lees ik de reclames in het bushokje, naderhand moet je me niet vragen van welk bedrijf de reclame was want dat weet ik dan vaak niet meer. Vroeger las ik ook graag atlassen, een rare tik ik weet het, daardoor weet ik negen van de tien keer een willekeurig genoemd land vaak wel te plaatsen in de wereld. Maar goed daar gaat het hier niet over! Ik heb meteen alle vijftien vragen beantwoord, in het verleden mocht er een keuze uit gemaakt worden. Maar ik zag, toen ik even wat van de Tags naar aanleiding van de oproep van Tau bekeek, dat iedereen eigenlijk voor alle vijfiten vragen is gegaan.

190267e8e9909ddfdbe130141008140b.jpg

1. Het eerste boek dat ik helemaal zelf las was:

Welk boek ik als eerste zelf las dat weet ik niet, maar het feit is wel dat ik Nederlands leerde lezen met de boekjes van Harm Jan en Tie-ne-ke! Deze boekjes heb ik ook heel lang bewaard want ik kon er, samen met de boeken van Lotje, Saskia en Jeroen en nog wat andere boeken steeds geen afstand van doen.

 

2. Als ik voor een maand naar een onbewoond eiland zou gaan en ik mocht maar één boek meenemen, dan nam ik dit boek mee:

Het liefste nam ik natuurlijk mijn e-reader mee, maar als het echt maar een boek mag zijn kies ik wel een dikkertje uit mijn boekenkast: de Joop ter Heul omnibus van Cissy van Marxveldt

 

3. Naar dit boek kijk ik enorm uit:

Naar het boek ‘Stuk van jou’ van Susan van Eyck. Ik heb destijds meegedaan met de leesclub van haar debuut ‘Mijn beeld van jou’ en dat was echt een heel goed en mooi geschreven boek. Recent las ik het korte e-book ‘Weg van jou’ en dat was ook al zo’n fijn boek en smaakte naar meer.

 

4. Het slechtste boek dat ik ooit las is:

Tja, ik probeer dat soort boeken meteen te vergeten en bewaar boeken die mij niet aanstaan dan ook echt niet, die gaan enkele reis naar de kringloop.

 

5. Ik hecht totaal geen waarde aan dit boek:

‘Een stad, het meisje en de duivel’ van Svealena Kutschke, ik las dit met een leesclub maar had bij het lezen het idee dat ik wat (intelligentie) miste.

 

6. Voor mij is het beste boek allertijden:

Dit is wel een lastige vraag, maar op nummer een in mijn top 25 staat ‘Ten oosten van de zon’ van Barbara Bickmore, een prachtige vertelling over drie generaties vrouwen in donker Afrika.

Ik heb ook goede herinneringen aan een ander boek, dit boek las ik heel wat jaren geleden en moet ik zeker eens opnieuw gaan lezen ‘Al de dagen van mijn leven’ van R.F. Delderfield.

 

7. Dit boek geef ik vaak cadeau:

Ik geef liever een boekenbon cadeau zodat de ontvanger zelf iets van haar of zijn gading kan kiezen.

 

8. Dit boek verdient echt een Nederlandse vertaling:

‘Counting Chimneys van Sandy Taylor, dit is het vervolg op het prachtige boek ‘Jij, ik en de zee’, en als ze dan toch aan het vertalen slaan kunnen ze het derde deel uit die serie ook maar beter vertalen: ‘When we danced at the end of the pier’.

 

9. Dit boek zouden ze echt moeten verfilmen: 

‘’t Hooge Nest’ van Roxane van Iperen, ‘Kind van de rivier’ van Irma Joubert of van een totaal andere orde ‘Café Zon en Zee’ van Jenny Colgan.

Update 11 september Halina Reijn en Carice van Houten kopen filmrechten boek 't Hooge Nest

 

 10. Mijn boekenkast is ingedeeld op:

Niet gelezen en wel gelezen, en het gelezen deel staat dan weer op alfabetische volgorde van auteur, dat zoekt namelijk wel het makkelijkste vind ik.

 

11. Mijn eerste baan in het boekenvak was:

Ik heb weleens geholpen in de bieb op de lagere school van mijn dochter, telt dat ook ;-)

 

12. Ik zou de volgende auteur weleens willen ontmoeten:

Ik heb Deon Meyer al eens ontmoet tijdens een literair café in het Ambassade hotel wat erg leuk was, hij werd toen geïnterviewd door Abdelkader Benali. En tijdens de boeklancering van haar laatste boek ‘Bestemd voor mij’ bij Scheltema trof ik Chantal van Gastel, die echt de tijd nam om boeken te signeren en een korte vraag te beantwoorden. De film die naar haar boek ‘Zwaar verliefd’ is gemaakt was ook vlak daarvoor in première gegaan en de hoofdrolspeelster die Isa vertolkt, Barbara Sloesen, was er ook bij, dus ging ook zij mee op de foto!

Maar als ik dan toch een auteur moet kiezen denk ik dat ik wel een gezellig gesprekje je zou kunnen hebben met Jenny Colgan, over bakken, koken en haar liefde voor eilanden!

 

13. Zo ziet mijn ideale leesdag eruit:

Hier heb ik een zomer en een winter scenario voor…

Zomer: in bed lezen zodra ik wakker word, dan ontbijten, dan een duik in de zee of het zwembad, lezen terwijl ik van de zon geniet, nog eens een duik, lezen, zwemmen, lunchen, zwemmen, lezen nou ja enzovoort dus!

Winter: in bed lezen zodra ik wakker word, ontbijten, de gordijnen opendoen en zien dat er een pak sneeuw ligt, snel het houtvuur aan en op de bank kruipen voor het vuur en de hele dag lezen met een pot thee onder handbereik. Wellicht tussendoor even een frisse neus halen om daarna weer heerlijk mijn boek in te duiken.

 

14. Zo zorg ik ervoor dat lezen leuk blijft:

Ik heb al eens een leesdip gehad, en die zal ik niet zo snel weer krijgen denk ik zo. Vlak na de geboorte van mijn dochter las ik boeken terwijl ik kolfde, maar wat maanden daarna kwam de grote vermoeidheid. Zodra ik mijn bed rook vielen mijn ogen dan ook bijna meteen dicht, toen las ik enkel tijdschriften. Toen kwam gelukkig de tijd van voorlezen en pakte ik zelf ook weer langzaam een boek op. Nu is mijn dochter inmiddels ook besmet met het leesvirus, door Wattpad waar ze de afgelopen vakantie heel veel fanfictie verhalen op heeft gelezen.

 

15. Deze overeenkomst heb ik met mijn favoriete boekpersonage:

Tjee, lastig! Ik heb het af en toe wat onhandige van Bridget, het betweterige van Hermione, ik hou net zoals Flora en Polly van bakken en koken en net zoals Hannah kick ik op de geur van kerosine en die van een luchthaven…

Nou over welke boeken heb ik het dan? Als bonusvraag, wat is de gemeenschappelijke deler van deze boeken?

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

3f5e2e370c313bbdcfbf1bd321ed65e4.jpg



Reacties op: Vrienden van Hebban Tag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van...

Chantal van Gastel

Chantal van Gastel

Ik ben Chantal van Gastel, auteur van 7 feelgoodromans, 2 verhalenbundels en 2 p...

Jenny Colgan

Jenny Colgan

De Engelse bestsellerauteur Jenny Colgan is geboren in Schotland en heeft i...