Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vrienden van Hebban Tag

op 23 augustus 2019 door

Op 26 januari 2018 lanceerde de Hebban-crew de Vrienden van Hebban-rubriek.
Tot 24 november 2018 kwamen er in totaal 29 Hebban-leden aan het woord in deze onlineversie van het ouderwetse vriendenboekje.
In het laatste artikel werd vermeld dat deze leuke rubriek zou overgenomen worden door de Scifi & Fantasy Club.
Dit is echter nooit gebeurd en aangezien de genreclubs binnenkort verdwijnen om plaats te maken voor de VIP-club, vermoed ik dat deze rubriek een stille dood aan het sterven is.

Maar waarom zouden we dit initiatief met z'n allen geen nieuw leven inblazen?
In navolging van het vriendenboekje dat door de Jeugdliteratuurclub onder onze aandacht werd gebracht en van de Mid Year Book Freak Out Tag die Maartje op haar blog Lezend Leven introduceerde, roep ik alle (vaste en occasionele!) bloggers op om hun antwoorden te posten onder de titel Vrienden van Hebban Tag ;-)

Welke vragen werden er gesteld in de rubriek Vrienden van Hebban?

Iedereen die uitgenodigd werd om deel te nemen kreeg een reeks vragen toegestuurd, waaruit dan zo'n 10-tal vragen moesten worden beantwoord.
Toen ik deze rubriek aan het uitpluizen was, ontdekte ik de volgende vragen:

1. Het eerste boek dat ik helemaal zelf las was:
2. Als ik voor een maand naar een onbewoond eiland zou gaan en ik mocht maar één boek meenemen, dan nam ik dit boek mee:
3. Naar dit boek kijk ik enorm uit:
4. Het slechtste boek dat ik ooit las is:
5. Ik hecht totaal geen waarde aan dit boek:
6. Voor mij is het beste boek allertijden:
7. Dit boek geef ik vaak cadeau:
8. Dit boek verdient echt een Nederlandse vertaling:
9. Dit boek zouden ze echt moeten verfilmen:
10. Mijn boekenkast is ingedeeld op:
11. Mijn eerste baan in het boekenvak was:
12. Ik zou de volgende auteur weleens willen ontmoeten:
13. Zo ziet mijn ideale leesdag eruit:
14. Zo zorg ik ervoor dat lezen leuk blijft:
15. Deze overeenkomst heb ik met mijn favoriete boekpersonage:

Heb je zin om enkele of zelfs álle vragen te beantwoorden?
Kopieer dan die betreffende vragen naar jouw blog, typ er je antwoord bij en plaats het artikel online!

Welke leden kwamen al aan bod?

We kregen een interessant kijkje in de leeswereld van respectievelijk:
1. Evelien Walravens 2. Aard Diepeveen (op Hebban gekend als Aard Evert met zijn heerlijke gevoel voor humor) 3. Bianca Rijsdijk 4. Tea van Lierop 5. Dorien Nannings 6. Ine Deceuninck 7. Hilde Houbrechts 8. Inge Drewes 9. Eus Wijnhoven 10. Jan Stoel 11. Katy Hurkmans 12. Eveline Tolsma 13. Marieke Scheers 14. Rita Leyman 15. Guy Doms 16. Wendy Struyf 17. Karin van Delft 18. Ann S. 19. Kristel Van Oost 20. Kees van Duyn 21. Gerrie van den Berg 22. Nathalie Brouwers 23. Wilma Veltkamp 24. Truusje Truffel Leest 25. Moira Macfarlane 26. Elke Cremers 27. Laurie Lans 28. Silke Gorremans 29. Cisz Strasters

Voel je het al kriebelen om deze vragenlijst ook eens in te vullen?
Laat ik dan nu het startschot lossen voor deze nieuwe tag op Hebban door zelf het goede voorbeeld te geven!

e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg



b6fc4e166855fb50bfe75135bf3e0769.jpg

Het eerste boek dat ik helemaal zelf las was:

Heel eerlijk? Daar heb ik geen flauw idee van.
Hoewel ik in het dagelijks leven heel wat oog voor detail heb, geldt dat voor mijn langetermijnherinneringen allerminst.
In tegenstelling tot heel wat mensen ben ik veel zaken uit mijn kinder-, tiener- en studentenjaren gewoon compleet vergeten (nu ja, ergens in een ver hoekje van mijn hersenen zullen die wel verstopt zitten). Maar zoals Boudewijn de Groot zou zingen: "Wat geweest is, is geweest".

Als ik voor een maand naar een onbewoond eiland zou gaan en ik mocht maar één boek meenemen, dan nam ik dit boek mee:

Boeken herlezen doe ik normaal gezien niet zo vaak. Er staan immers nog meer dan 2.000 exemplaren op mijn ‘nog te lezen’-lijst en dat aantal groeit werkelijk exponentieel aan sinds ik op Hebban vertoef.
Toch zou ik in dit geval een boek meedoen waar ik erg van genoten heb (nog steeds trouwens, want ik heb nog twee delen tegoed): The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy-omnibus van Douglas Adams. Aangezien het een trilogie in vijf delen is, kom ik daar wel één maand mee toe. Bovendien is de absurde humor zo aanstekelijk dat ik er geen genoeg van kan krijgen. Dus zelfs mocht ik dit boek snel uit hebben, dan begin ik gewoon weer van voren af aan ;-p

Naar dit boek kijk ik enorm uit:

Er zijn heel wat boeken waar ik naar uitkijk: exemplaren die nog moeten verschijnen, boeken die al verschenen zijn maar die ik (nog) niet in mijn bezit heb, verhalen die al maanden of jaren in mijn kast staan te wachten, …
Een boek waar ik enorm naar uitkijk en dat nog moet verschijnen, is Darkdawn (het derde deel van de Nevernight-trilogie).
Boeken die ik nog niet in mijn bezit heb, maar die ik erg graag zou willen ontdekken? Daar staat mijn ‘wil ik lezen’-boekenplank vol mee! Meer dan 2.000 stuks in totaal. Veel te moeilijk dus om daar een keuze uit te maken. Daarbij ga ik trouwens graag op zoek naar nieuwe pareltjes en kijk ik dus het meeste uit naar boeken die nog geen beoordeling hebben op Hebban. Zo waan ik me een beetje op een ontdekkingstocht ;-)
En de boeken die ik in mijn bezit heb, die wil ik eigenlijk allemaal even graag lezen. Anders had ik ze natuurlijk niet gekocht.
Er is maar één probleempje: tijd. Herkenbaar, nietwaar?

b6fc4e166855fb50bfe75135bf3e0769.jpg

Het slechtste boek dat ik ooit las is:
Ik hecht totaal geen waarde aan dit boek:

Dit zijn behoorlijk negatieve vraagstellingen waar ik eigenlijk liever geen specifieke titels noem.
Eigenlijk heeft elk boek waarde (al is het enkel maar voor de auteur).
Smaken verschillen nu eenmaal en wat de een niet goed vindt, vindt de andere net super.
Wil je toch een idee krijgen van boeken die mij totaal niet aanspraken, dan kan je eens kijken naar de 1*-waarderingen op mijn 'gelezen'-boekenplank.

Voor mij is het beste boek allertijden:

Dat is nu echt eens een moeilijke vraag. Het is alsof je aan een ouder zou vragen welk kind hij/zij het liefste ziet.
Elk boek dat ik hier op Hebban als favoriet heb bestempeld, is mij om een andere reden bijgebleven. Sommige boeken blinken vooral uit qua humor, anderen omdat ze boeiende informatie presenteren, ...
Wat al deze boeken echter gemeen hebben, is dat ze mij op de één of andere manier wisten te inspireren.
Zo werd ik door enkele boeken geïnspireerd om het lezen - na deze hobby jarenlang achterwege gelaten te hebben - opnieuw op te nemen. Anderen hebben mij door hun humor door moeilijke momenten heen geholpen. Sommigen stimuleerden mijn eigen creativiteit.
Wil je weten welke boeken mij wisten te inspireren, dan kan je voor een kleine selectie terecht op mijn Top 25 of voor de volledige lijst op mijn 'favorieten'-boekenplank.

Dit boek geef ik vaak cadeau:

Boeken cadeau geven doe ik vooral aan familieleden. Daarbij hou ik dan rekening met hun wensen, smaken en reeds bestaande boekencollectie.
Voor mensen van wie ik de boekencollectie niet ken, zal ik makkelijker een boekenbon kopen zodat ze zelf kunnen kiezen.
Verder geef ik een deel van de boeken die ik gelezen heb ofwel weg aan mensen die ik ken ofwel zet ik ze in een ruilkast. Op die manier probeer ik deze boeken een tweede leven te geven en andere mensen blij te maken.

b6fc4e166855fb50bfe75135bf3e0769.jpg

Dit boek verdient echt een Nederlandse vertaling:

Hier zou ik kiezen voor één van de boeken uit mijn Top 25: Wildflower van Drew Barrymore.
Haar uitgever wou dit boek bestempelen als ‘mémoires’, maar zelf vond ze die term te zwaar. Ze heeft het liever over ‘verhalen’. Losse gebeurtenissen worden verteld zoals zij ze zich herinnert. Naast vrolijke belevenissen komen ook zwaardere thema’s aan bod, maar steeds klinkt in de vertelstijl Drews specifieke stem door die het geheel een luchtig kantje geeft.
De meesten onder ons kennen Drew Barrymore als kindsterretje in ET en hebben al gehoord over haar drank- en drugsverslaving waardoor ze rond haar 12e in een afkickkliniek belandde. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat ze op haar 14e naar de rechter is gestapt om alleen te kunnen gaan wonen? Dit en nog veel meer kom je te weten in Wildflower.
Ben je op zoek naar inspirerende en optimistische verhalen van een boeiende vrouw? Dan is dit boek een absolute aanrader!
Zin in een proevertje? In dit filmpje leest Drew Barrymore het voorwoord uit haar boek zelf voor.

Dit boek zouden ze echt moeten verfilmen:

Blijkbaar hou ik van de combinatie fantasy, actie en humor, want één van de boeken die mij meteen voor de geest komen is Steelheart van Brandon Sanderson. Eigenlijk ligt dat wel wat in de lijn van mijn voorliefde voor films en series rond superhelden zoals de X-men en Heroes.
Verder zou ik - net als vele anderen - ook erg benieuwd zijn mocht Nevernight van Jay Kristoff ooit verfilmd worden.

Mijn boekenkast is ingedeeld op:  

Sinds kort bewaar ik mijn gelezen boeken in een aparte (gesloten) kast, waardoor enkel mijn ‘nog te lezen’-voorraad in het zicht staat. Of toch een deel ervan, want door de hoeveelheid boeken maak ik gebruik van dubbele rijen.
Verder zijn mijn boekenkasten een georganiseerde chaos waarbij de boeken enkel op grootte staan gerangschikt. Verder staat alles door elkaar: fictie en non-fictie, verschillende genres,…
Daardoor zal iemand anders er niet meteen zijn weg in vinden. Zelf weet ik echter wel waar ik elk boek kan terugvinden ;-p

b6fc4e166855fb50bfe75135bf3e0769.jpg

Mijn eerste baan in het boekenvak:

Die moet nog komen ;-p

Ik zou de volgende auteur weleens willen ontmoeten:

Het zit niet in mijn natuur om bekende personen op een pied-de-stal te zetten. In mijn ogen zijn auteurs, acteurs, andere beroemdheden,… immers gewoon mensen zoals jij en ik. Alleen hebben ze gekozen voor een ander beroep: schrijven, acteren, zingen,…
Op zich voel ik dus niet de behoefte om zulke mensen in levende lijve te ontmoeten, met hen op de foto te gaan, hun handtekening te vragen,…
Maar mocht ik ooit eens toevallig een auteur tegenkomen van een boek waarvan ik genoten heb en mocht hij/zij een aangenaam persoon blijken te zijn in de omgang, dan zou ik het uiteraard wel fijn vinden om met hem/haar een babbeltje te slaan en op die manier de persoon achter de auteur wat beter te leren kennen.

Zo ziet mijn ideale leesdag eruit:

In een ideale wereld zou ik opteren voor hyggelige dag: terwijl buiten volop wind, regen of sneeuw tegen het raam slaat, lig ik dan lekker gezellig in de zetel onder een warm dekentje met een hapje en een drankje binnen handbereik, ofwel rustig alleen ofwel met aangenaam gezelschap rondom mij. En dat een hele dag lang.
Maar in realiteit is dit laatste vaak niet mogelijk. Een hele dag aan lezen spenderen, is me nog maar zelden tot nooit gelukt. Daarvoor heeft een mens te veel verplichtingen.
Een aanvaardbaar alternatief is voor mij: zoveel mogelijk lezen tijdens het pendelen met het openbaar vervoer, mijn middagpauze, ’s avonds in de zetel. En als perfecte afsluiter: in bed wegdommelen met een boek in mijn handen.
Eigenlijk is elke dag dus een ideale leesdag! ;-)

b6fc4e166855fb50bfe75135bf3e0769.jpg

Zo zorg ik ervoor dat lezen leuk blijft:

Soms ben ik wat tegenstrijdig (zelfkennis is het begin van alle wijsheid!). Enerzijds hou ik immers van bepaalde gewoonten, maar anderzijds heb ik ook heel veel nood aan afwisseling. Ook op boekenvlak geldt dit.
Om voldoende afwisseling te voorzien lees ik dan ook steeds heel wat boeken tegelijk en liefst in verschillende genres, over verschillende onderwerpen, van verschillende auteurs, ...
Meestal gaat er dan één van die boeken vast mee tijdens mijn pendeltocht van en naar het werk, enkele exemplaren liggen op de livingtafel, een hele stapel op mijn nachtkastje, tijdens autoritten (waar ik zelf niet moet rijden uiteraard) leg ik ook steeds een boek in de wagen, ...
Verder zorg ik er voor dat ik steeds een boek in mijn handtas heb. Zo kan ik - waarheen ik ook ga - de zogenaamde verloren momenten (wachten op de bus, in de wachtzaal van de dokter, ...) op een aangename manier invullen.

Deze overeenkomst heb ik met mijn favoriete boekpersonage:  

Voor deze vraag zou ik eerst even op zoek moeten gaan naar mijn 'favoriete' boekpersonage, maar dat wordt moelijk want eigenlijk hebben verschillende personages mijn hart gestolen.
Mmmm … laat ons zeggen dat ik een mix ben van:

b6fc4e166855fb50bfe75135bf3e0769.jpg

En jij?
Ga jij de Vrienden van Hebban Tag invullen?

Intussen hebben er reeds 10 andere Hebban-leden deze tag ingevuld!
Ga zeker eens een kijkje nemen naar de blogs van :



Reacties op: Vrienden van Hebban Tag

Meer informatie

Gerelateerd