Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken die je tegenkomt op je vakantieadres

op 30 september 2016 door

Boeken die je tegenkomt op je vakantie adres - een nieuwe categorie voor de challenge?

Enkele jaren geleden, toen ik in Italië op vakantie was werd ik vaak nagestaard door twee helder blauwe ogen. Waar ik ook kwam, op een terras in Venetië, een stuk verderop aan het strand, voor de camper die tegenover ons stond, telkens weer die felblauwe ogen. Ik heb genoeg mensen kennis om te weten dat die ogen niet geïnteresseerd waren in mij als persoon maar ik was wel nieuwsgierig naar de herkomst van die ogen. Nu ja, het maakte me niet uit van wie ze waren maar wie de schrijver was van de 'boeken met de ogen'.

Op een gegeven moment bij het zwembad lagen deze ogen, mij wederom aanstarend, te rusten op een strandstoel. De lezer was even zwemmen (zo gek, wie doet dat nou als je ook kunt lezen, maar ach) en ik kon ongestoord kijken naar de titel en de schrijver op de cover.  

a36aae79853149ce52608594c1a07b2a.png

Baldacci, dat bleek de auteur van de boeken met de ogen.

Direct toen ik thuis kwam ben ik een aantal boeken van hem gaan lezen. De boeken bevielen uiteindelijk niet maar die ogen bleken het begin van mijn zoektocht naar boeken die je tegenkomt op een vakantieadres. Al een aantal jaren is dat een vakantie hobby.

.

.

.

     *****

7c6c16f9e6df8c3d8c8012e2cca11de1.jpg

Enige tijd later was ik met enkele collega's in de Ardennen en een van mijn collega's had een dwarsligger van Nicole Krauss, De geschiedenis van de liefde, meegenomen. Nu werd ik niet getrokken door de bijzondere cover, zoals bij Baldacci, maar door het formaat. Aangezien mijn collega het snel uithad mocht ik het lenen. Het bleek ook nog een mooi en bijzonder boek en een andere collega leende het na mij.

.

.

.

     *****

aadbceb4e7a64a5c1cd1f910964a880c.jpg

Een jaar later leende ik de E-reader van de overbuurvrouw op de camping aangezien zij mijn E-reader had om de boeken van Karin Slaughter te lezen. Op haar E-reader las ik de boeken van De hongerspelen. Ik, de persoon die altijd roept dat ze niets heeft met fantasy en sci-fi, was helemaal verknocht. De kinderen wisselden boeken van Carry Slee uit. Je zult wel begrijpen dat ik nu elke vakantie uit kijk ik naar nieuwe tips.

     *****

Ik neem altijd ruim voldoende boeken mee op vakantie. Je zult maar terecht komen in een sneeuwstorm in Barcelona of Nice of verdwaald raken in het tropisch regenwoud en met een tekort aan boeken zitten! Zo nam ik ook vorig jaar voldoende mee. We gingen vijf dagen naar de Veluwe. Naast de E-reader met drie potentiele boeken had ik nog vijf andere boeken bij me. Aangezien ik ongeveer drie boeken per maand las toentertijd moest dat voldoende zijn voor die vijf dagen, leek me. We kwamen het huisje binnen en het eerste wat ik zag was de gevulde boekenkast. Er stonden leuke en minder leuke boeken in, maar mijn oog viel direct op Tonio van A. F. Th. van der Heijden.

c70c9f518111397f358ac5f6c40cb034.jpg

Dit was ook een boek waarvan de cover me al maanden in de ban had. Nu stond het daar, in de boekenkast, kant en klaar, te trappelen om gelezen te worden. Het sprong bijna vanzelf uit de boekenkast. Ik moest nog eerst La Superba van Ilja Loenard Pfeiffer uitlezen. Dat was geen straf trouwens, alleen, dat kon ik weer mee naar huis nemen en Tonio niet. Gelukkig lees ik vaker boeken naast elkaar en ik heb die vijf dagen kunnen genieten van Tonio. Jammer genoeg heb ik weinig gezien van de Veluwe en mijn gezin. (Voor de mensen die me nog niet kennen, ik overdrijf graag en ik ben er erg goed in). Sinds die vakantie ben ik verknocht aan A. F. Th. Van der Heijden. Alleen al zijn naam, met die parmantige voorletters, typ ik met veel plezier in.

     *****

Ook dit jaar gingen we nog even een midweek naar de Veluwe. Natuurlijk had ik weer voor 4 weken boeken meegenomen. Te wapen van Lu Xun, Max Havelaar van Multatuli, De ontnuchtering van Kate Chopin, Komrij's Canon voor tussendoor en nog enkele andere boeken. Vorig jaar was ik al enthousiast over de boekenkast maar dit jaar was er verse aanwas. Wat ik dit jaar toch allemaal in de kast zag staan...! Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik heb ze bij elkaar op de foto gezet. Een heerlijk pakketje met boeken die ik nog niet kende, boeken die al op mijn lijst stonden, die ik van plan ben om op korte termijn te gaan lezen maar ook boeken die ik nu, na het lezen van enkele bladzijdes alsnog toegevoegd heb aan mijn lijst.

6f2323f024f0fab30548cbc9a8d31847.png

F. Springer, Bangkok, een Elegie|

Ja, je leest het goed, een Elegie, dat is een vingerwijzing. Hij vernoemt zijn boek naar mijn Blog! (of denken jullie dat het boek eerder was...?)Dit boek moet op mijn TBR lijst. Ik las al eerder Bourgainville: een gedenkschrift. Alleen al vanwege die bijzinnen in de titel wil ik deze boeken lezen.

Erik Rozing, De psychiater en het meisje|

De leesclub van dit boek heb ik op de voet gevolgd. Nu ja, tot aan de spoilers want ik wist nog altijd niet of ik het boek wilde gaan lezen of niet. Op de Veluwe heb ik even de eerste bladzijdes gelezen. Dat was voldoende om enthousiast te worden. Vooral de humor trok me aan.Ook dit boek staat op mijn TBR lijst.

Abderkader Benali, Bad Boy|

Ik heb nog niets gelezen van deze schrijver maar Bruiloft aan zee staat thuis in de kast. Ik weet nog niet of ik het ga toevoegen. Eerst maar eens die bruiloft proberen voordat ik aan die slechte jongen ga beginnen.

Alice Munro, Dear life|

Munro is winnaar van de Booker Price. Dat wordt je niet zomaar. Dat boek komt op mijn TBR lijst. Aangezien ik het in die vijf dagen net niet uit kreeg (ahum) ga ik het in het Nederlands op mijn lijst zetten.

Connie Palmen, jij zegt het|

Deze stond al op mijn lijst. Een pittig boek heb ik begrepen. Ik heb nog vier andere titels van haar -ongelezen- in de kast staan. Maar als ik al mijn boeken op tijd uit had was ik hier zeker in begonnen.

Milan Kundera, Onwetendheid|

Ondanks het feit dat ik nog nooit een boek heb gelezen van deze schrijver trekt hij mij toch enorm. De eerste echte goede film waar ik heen ging in mijn jeugd was The unbearable lightness of Being. Die film maakte een onuitwisbare indruk. Daarom denk ik dat ik de boeken ook mooi vind.

Jean-Paul Sartre, De teerling is geworpen|

De uitdrukking ken ik al langer. Dat het ook een boek van Sartre was wist ik niet. Ik ben bang dat Sartre nog een beetje hooggegrepen is maar ooit kom ik daar aan toe. In een blog van Nathalie kwam ik er achter dat er nog een boek is met die naam. Ik las die blog volgens mij tijdens mijn verblijf op de Veluwe, op het moment dat ik even WiFi had.

Leon de Winter, VSV|

Dit boek stond volgens mij vorig jaar ook al in de Veluwen-kast maar ik weet nog niet of ik de boeken van Leon de Winter leuk ga vinden. Ik durf dan ook niet hardop te zeggen dat ik nog vijf andere titels in mijn boekenkast heb staan. Ongelezen dus... daar moet ik nog iets mee.

4627fa911655b222c27f3ca32685fe05.jpg

Margaret Mazzantini, Ter wereld gekomen|

Ik heb nog nooit van deze schrijfster gehoord maar ze schijnt wereldberoemd te zijn in Australië. Volgens de flaptekst heeft ze heel wat prijzen gewonnen. Met dit boek of met andere boeken. Ik werd getrokken door de bijzondere cover. Als ik zo iets zie dan vermoed ik dat ook het boek bijzonder is. Ik ben benieuwd of iemand dit kent?

.

.

Supersuf, oliedom, berenraar. Er stond nog een boek in die kast. Dat nam ik als eerste in mijn handen. Ik las anderhalve bladzijde, uitgebreid grinnikend, en gaf het 'even' aan mijn man. Al vanaf de eerste alinea wist ik dat mijn man dit leuk ging vinden. Ik heb het niet meer terug gezien omdat hij er continu in las... Ik heb het over:

Dimitri Verhulst, Bloedboek|

Ik ben vergeten dit boek op de foto te zetten omdat ik zo stom was om er aan te denken dat mijn man dit ook reuze grappig vindt en nog stommer dat ik het in zijn handen geduwd heb. Hij heeft ook zo genoten van De laatkomer enkele jaren geleden. Daar hebben we samen om moeten grinniken. Aan het einde van onze korte vakantie had hij Bloedboek nog niet uit. Dat is niet erg want dit boek staat op de planning voor het najaar. Het staat bol van de intertekstualiteit heb ik begrepen, natuurlijk verwijzingen naar de bijbel, maar er zit meer in verstopt. Dat wil ik onderzoeken dus dit boek komt in huis.

11 boeken stonden in die prachtige kast op de Veluwe en ik neem voor vier weken of meer boeken van thuis mee!! Ik had niets mee hoeven nemen. Toch weet ik niet of ik bij een volgende vakantie mijn boeken durf thuis te laten.

Maar dat was nog niet alles. Op het terrein van het huisje dat we huurden hebben ze bij de receptie ook nog een kleine bibliotheek. Op zoek naar bekende titels zag ik veel boeken van Havank, Agatha Christy en Ruth Rendell. Zelfs de trilogie van Pearl S, Buck, waarvan De goede aarde op de rol staat voor het Klassieker-genootschap voor november, stond daar in de kast. Als ik ingesloten was geweest door de sneeuw, of terecht gekomen was op een onbewoond 'Veluwe eiland' als gevolg van een schipbreuk, dan had ik me maanden kunnen amuseren met de boeken die daar stonden. Het is daar alsof je enkele weken mag logeren in een bibliotheek.

Ha, ik bedenk me nu dat ik een nieuw concept heb bedacht voor vakanties. Eens navragen of reisbureaus en bibliotheken met mij in zee willen gaan (zonder schipbreuk dan welteverstaan!). Drie weken lang naar een zonnig verlichte bibliotheek waar je naar hartelust boeken mag lezen. Daar zou ik zo voor boeken (*_*).

Waarschijnlijk kunnen jullie je voorstellen dat ik graag weer opnieuw naar de Veluwe op vakantie wil....

Zouden jullie zonder boeken op vakantie durven? Zijn jullie boeken tegengekomen op jullie vakantie adres?



Reacties op: Boeken die je tegenkomt op je vakantieadres

Meer informatie

Gerelateerd

Over

David Baldacci

David Baldacci

David Baldacci (1960) studeerde politicologie aan de Virginia Commonwealth Unive...

Nicole Krauss

Nicole Krauss

Nicole Krauss is een Amerikaanse schrijfster. Ze debuteerde in 2003 met Man komt...

Suzanne Collins

Suzanne Collins

Suzanne Collins (1962) is de bestsellerauteur van de succesvolle trilogie The Hu...

Carry Slee

Carry Slee

Carry Slee (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse auteur van voornamelijk Nederlan...

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf b...

F. Springer

F. Springer

F. Springer was het pseudoniem van Carel Johannes Schneider. Schneider was bestu...