Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gigi was op Bookstore Day

op 31 mei 2019 door

Zo blij met Bookstore Day


Voor het derde jaar op een rij was het op 25 mei de dag voor de onafhankelijke boekhandel in Nederland en werden deze winkels in het zonnetje gezet. Ook dit jaar heb ik het gevoel gehad dat wij als lezers mochten meegenieten van die zon. Ik kwam in ieder geval met een kleurtje op mijn konen thuis.

Amuse, de voorpret
e85eaf6f173fb407837b9c59ddccb9a2.jpgVanaf het moment dat ik de datum wist van de derde Bookstore Day was ik bezig met de voorbereiding. Door de twee eerdere jaren wist ik een beetje waar ik op moest letten. De site met alle speciale aanbiedingen en bijzondere uitgaven, de lijst met deelnemende boekhandels en het leeg maken van mijn agenda voor deze dag. Dit waren al heel wat geniet-momentjes, zeker toen ik ook ontdekte dat er sinds dit jaar ook een excel-lijst beschikbaar is met de verdeelsleutel van de boeken. Ik kon hierdoor achterhalen of de uitverkoren boekhandel ook wel de door mij gewenste exemplaren binnen zou krijgen. Ook wist ik hierdoor dat de spoeling dun was en hoe goed ik mijn dag en lijst moest plannen. De route was al uitgestippeld en grote shoppers om de boeken in te vervoeren stonden klaar. Ondanks deze voorbereiding bleken er onvoorziene omstandigheden die maakte dat ik enkel in de ochtend een kort moment had om een boekhandel te bezoeken. Dat betekende dat ik mijn favoriete boekhandel in de nabije omgeving moest zoeken. Maastricht viel af (De Dominicanen (De Tribune beek helemaal niet mee te doen)) en Utrecht (Broese) of Zwolle (Waanders in de Broere) kon ik helemaal op mijn buik schrijven. Ook was ik niet in de gelegenheid om bijvoorbeeld naar Eindhoven te reizen om iets mee te pikken van de lezingen die daar verzorgd werden. Op zo’n moment wens je toch echt dat je in de Randstad woont en daar de vele onafhankelijk boekhandels kunt bezoeken. Hoewel, als je terecht kunt bij een van je vaste boekwinkels heeft dat ook zijn voordelen.
De voorpret, het uitzoeken van boeken en het maken van een lijstje, werd versterkt toen ik een dag voor Bookstore Day in Venlo bij Koops Boeken zag dat ze daar in aanloop naar dit festijn al een grote hoeveelheid boeken afgeprijsd hadden. Op de bewuste zaterdag zou 80% korting gelden maar ik moest op zaterdag al naar Helmond. Op vrijdag gaven ze gelukkig al 70% korting en ik schafte Voorlopers van Mirjam Hildebrand aan voor een zeer schappelijk prijsje. Deze amuse blijkt perfect boek voor mijn zoon (dat ik zelf fijn kan meelezen).

Voorgerecht, doe ik het wel of doe ik het niet?
Natuurlijk wist ik dat het niet zou kunnen maar toch belde ik de avond vóór B-Day naar De Ganzenveer in Helmond (een aanrader om te bezoeken lezers!) met de vraag of ze de boeken voor me konden wegleggen omdat ik mogelijk niet direct om half tien op de stoep kon staan. Nee, dat was niet mogelijk, dat konden ze niet doen en niet alleen omdat ze nog niet alle boeken hadden uitgepakt. Ik mocht wel op de dag zelf terug bellen en ze dan, kortdurend, laten wegleggen. Dat liet ik me geen twee keer zeggen en op zaterdagochtend 25 mei, in de auto op weg naar Helmond, belde ik opnieuw naar De Ganzenveer met de vraag of ze mijn verlanglijst aan boeken opzij konden leggen en dat was wel mogelijk, maar niet te lang.
89f35c000504fee3ea4d2d35ac36c158.jpgBij binnenkomst werden we ontvangen met een kopje thee, een glaasje fris en bakjes met drop, snoepjes en mini-brownies. Tenminste, dat zag ik achteraf toen mijn man fanatiek op een dropje stond te kauwen. Ik ben al die versnaperingen voorbij gestevend op zoek naar de tafel met Bookstore Day aanbiedingen. Mijn wensenlijst-stapel lag toch al apart en wie weet was er nog meer. Soms, als ik boeken in de boekhandel zie en voel en aai, dan wil ik ze toch hebben al dacht ik eerder van niet. Ik moest dus even kijken en voelen en aaien.
Zo vond ik Echo van Thomas Olde Heuvelt toch wel heel erg fijn dik. Ja, ja, ik weet het. Hex wil ik al jaren lang dolgraag lezen en toch ligt dat boek al meer dan een jaar op mijn stapel in de wachtstand. Maar Echo, zo nieuw, zo dik en daarnaast nog zo gesigneerd en ook nog zo genummerd, moest ik even in mijn handen houden. Natuurlijk ging ik op zoek naar het laagste nummer in de winkel. Wilde ik dat boek ook hebben? Een thriller, terwijl ik die niet zo vaak lees? Ik heb last van Abibliofobie en Tsundoku; ik ben altijd bang te weinig boeken te lezen en blijf telkens boeken kopen ondanks dat ik te weinig tijd heb om ze te lezen. Toch blijf ik redelijk trouw aan mijn genres; literatuur, jeugdliteratuur en hier en daar een Young Adult. Nu blijk ik ook nog enkele trekken te hebben van Bibliofilie. Op het moment dat de mooie cover zag, aaide over de handtekening van Olde Heuvelt en daarnaast nog een tamelijk laag nummer van deze speciale uitgaven in mijn handen had kon ik het niet meer wegleggen en bleef ik met het boek in mijn armen geklemd rondlopen. Ik neem me altijd voor om het voorgerecht te laten staan zodat ik later kan gaan voor het o zo zoete toetje. Dus ik nuttigde dit voorgerecht nog niet.

Het hoofdgerecht, mijn wens-stapel
Al draaiende om de B-Day actietafel als een wesp om een glaasje siroop hoorde ik plots iemand achter de toonbank zeggen dat de exemplaren van Schwantje al bijna op waren. Op dat moment vloog ik, als door een wesp gestoken, naar de kassa en melde als de bliksem even dat ik aanwezig was. Dat die ene mooie stapel daar achter de toonbank, al voor mij klaar lag en dat ik die wilde opeisen. Ik zag al helemaal voor me dat mijn stapel zou slinken omdat ik te laat zou berichten dat ik er was en dat anderen er met mijn buit van door zouden gaan. Pas toen ik mijn wens-stapel veilig gesteld had, kon ik rustig door de boekhandel lopen op zoek naar nog meer juweeltjes voor mijn boeken-schatkist.
1b537421c468fb6f83282ad6e62a8b55.png
Op de actietafel zag ik nog maar één exemplaar van Schwantje’s Fijne Vleeschwaren van A.F.Th. Van der Heijden liggen, een bijzondere uitgave speciaal voor Bookstore Day, maar ik maakte me geen zorgen want deze novelle (die later nog verschijnt in De grafdelver) lag al op mijn veiliggestelde stapel. Ook van Meneer Frans van Jaap Scholten (een uitgave die normaal niet in de handel komt) waren niet meer zoveel exemplaren beschikbaar, mede doordat een van deze boekjes al op mijn stapel lag. Ha, Levi Weemoedt’s Acte van verlating (Collector’s item, een speciale uitgave voor de derde Bookstore Day) had ik ook al binnen. Daar hoefde ik ook geen zorgen meer over te maken. Hetzelfde gold voor die speciale hard-cover editie van Normale mensen van Sally Rooney. Ik was ook gezwicht voor de gecombineerde delen van Nevermoor van Jessica Towsend en die lag al ingepakt klaar.
Echo had ik nog altijd bij me en nog niet bij de kassa neergelegd. Ik draaide om het boek The train to impossible places (met Goodiebag) van P.G. Bell heen en bleef maar draaien en draaien tot ik er duizelig van werd. Waarschijnlijk was het de hijgende adem van mijn man in mijn nek die maakte dat ik dat ik het uiteindelijk liet liggen want ik heb er nu enorm veel spijt van dat ik het niet gekocht heb. Ik heb trouwens nog meer boeken laten liggen die ik eigenlijk graag had willen hebben, een stuk of drieëntachtig.

Sorbet, Little Black, altijd goed 
f52e9d113c80a3c817575e2540fffa19.jpgNa het machtige hoofdgerecht en met het voorgerecht nog onder mijn arm, moest ik even op zoek naar een intermezzo, een in between oftewel een palate cleanser. De brownies hadden nog altijd niet mijn aandacht kunnen trekken. Nee, het waren de Penguin Little Black Classics die net op het goede moment in mijn vizier kwamen. Lieflijke kleine boekjes, een serie waar volgens mij minstens 126 deeltjes van zijn en die perfect in elke dames handtas passen, ideaal dus voor tussendoor. Deze dag koos ik voor A pair of silk stockings van Kate Chopin omdat ik ze enorm genoten heb van De ontnuchtering enkele jaren geleden. “Kijk”, zei ik tegen mijn man, “kost niks”. Ik zal jullie de beschrijving van zijn gezichtsuitdrukking besparen en alleen vermelden dat ook dit boekje op mijn Bookstore Day stapel terecht kwam, ondanks mijn man.

Nagerecht en wat te doen met het voorgerecht 
Lezers die mij een beetje kennen weten natuurlijk al lang dat Echo gewoon mee ging naar de kassa en later mee naar huis. Dat boek was al een onderdeel van mezelf geworden, een kindje in mijn armen. Bij de kassa werd mijn heerlijke boekenstapel ingepakt. Toen ik Sally Rooney’s Normale mensen in de tas zag verdwijnen moest ik het toch heel even vragen: of ze die speciale zeefdruk van de cover misschien ook hadden? En ja, hoor, die was er. Wel maar één exemplaar. De bedoeling was om hem te verloten maar nu ik er naar vroeg, als eerste dit boek aanschafte deze ochtend en ook nog vaste klant ben bij De Ganzenveer mocht ik hem hebben. Die heb ik dus ook ‘in the pocket’.

Als extra toetje zocht ik nog een boek 
Tijdens het afrekenen bedacht ik me nog dat we al enkele weken op zoek zijn naar eerste deel van de Nederlandse uitgave van Fantastic Beasts and where to find them voor onze zoon. Al op verschillende plekken in diverse plaatsen hebben we boekhandels bezocht op zoek naar dit boek. In Brugge, Oostende, De Haan, Venray en Venlo was het boek niet aanwezig. Samen met de verkoper bezochten we nogmaals de jeugdafdeling van de boekhandel, toch weer grepen we mis. Daarom hebben we het besteld en dat kunnen we vast een deze dagen gaan ophalen. We hebben nog iets in het vooruitzicht.

Nou vooruit dan, ook nog een dessert 
Ik weet het, ik ben een zoetekauw als het om boeken en letters gaat. Ik krijg er geen genoeg van. Vandaar dat ik ook nog zoiets als een bonbonnetje bij de koffie wilde.
43e65b599da1c17e652e07e1ecf3a348.jpgOp de toonbank liggen altijd nog veel versnaperingen die mijn ogen uitsteken. Dan doel ik wederom niet de brownies die ook op de toonbank te vinden waren. Ik heb het allereerst over de Bookstore Day Boekenleggers die onder de gevulde tas met boeken uitkwamen toen ik die optilde. Daar heb ik enkele stuks van in de tas gestopt. En ook een exemplaar van het Magazine van de Club van echte Lezers dat ik nog niet in mijn bezit had omdat ik niet in de buurt woon van een boekhandel die deze tijdschriften had liggen. Natuurlijk nam ik ook een Boekenkrant mee omdat ik die zo graag lees. Ik twijfelde even over een krantje met Karin Slaughter nieuws, omdat ik haar boeken al zo lang geleden las en de laatste jaren niet meer aan haar thrillers toe kom. Ik bladerde het toch even nieuwsgierig door en op de derde pagina prijkte een foto van Soraya Vink (een foto waar ze haar eigen boek Persona signeert). Nu bleek dat het interview met Karin Slaughter van Soraya’s hand was. Ook dit krantje stopte ik fluks in mijn boekentas want dat kon ik natuurlijk niet laten liggen. Leuk detail: er staat naast het interview met Slaughter ook een interview in met Will Trent himself!! Dus liefhebbers van Slaughter en Vink, ga snel kijken of ze die krantjes nog hebben.

O zo blij 
O wat ben ik blij met Bookstoreday en wat verheug ik met op de volgende editie. Zoals de zeer vriendelijke heer van De Ganzeveer al zei: “het wordt steeds beter en leuker”.

Hier nog eens de gehele buit op een rij

  • Voorlopers deel 1 - Mirjam Hildebrand
  • Nevermoor deel 1 - Jessica Townsend
  • Nevermoor deel 2 - Jessica Townsend
  • A Pair of Silk Stockings (heerlijke titel) - Kate Chopin (Deel 66 Black Book Classics)
  • Schwantje’s Fijne Vleeschwaren - A.F.Th. Van der Heijden
  • Meneer Frans - Jaap Scholten
  • Acte van verlating - Levi Weemoedt
  • Normale mensen - Sally Rooney
  • Echo - Thomas Olde Heuvelt
  • Club van echte lezers magazine
  • Boekenkrant, mei 2019
  • Karin Slaughter Nieuws
  • De enige echte Bookstore Day 2019 boekenleggers
  • En toch nog een brownie

Zo, ik laat het hier bij, mijn epistel is lang genoeg. Ik ga nog even naar de bieb!



Reacties op: Gigi was op Bookstore Day

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mirjam Hildebrand

Mirjam Hildebrand

Mirjam Hildebrand studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden en heeft...

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...

A.F.Th. van der  Heijden

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio ...

Jaap Scholten

Jaap Scholten

Jaap Scholten (1963) wordt geboren in Enschede in een familie van fabrikanten. A...

Levi Weemoedt

Levi Weemoedt

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Izaäk Jacobus van Wijk (1948), is schrijver van tr...

Sally Rooney

Sally Rooney

Sally Rooney (1991) groeide op in Couny Mayo, in het westen van Ierland. Ze stud...