Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke's leesweken 3 en 4

op 28 januari 2019 door

Na de feestmaand december en het nieuwe van januari is iedereen inmiddels weer gewend aan het gewone leven. Werk en gezin of andere bezigheden en na bleu monday en wat ijs en sneeuw, het is alles normaal.

e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Ook hier bij mij, hoewel dat niet helemaal klopt. We wonen nu vijf jaar in dit huis en de tuin moest nodig op de schop. Manlief heeft daar de tijd voor en is druk met vanalles en nogwat en ik sta hem bij waar het kan. Tuinhuisje verplaatsen leek een eitje, maar was een enorme klus. Gelukkig hebben we 'mannetjes' voor de voortuin, maar door de vorst komen ze niet elke dag. Inmiddels liggen er wel tegels maar we lopen nog constant zand naar binnen, Alles lag vervolgens onder een laag sneeuw en dat hielp ook niet. Maar nog even doorzetten en dan is in het voorjaar alles klaar en kunnen we weer buiten genieten van lezen in de open lucht.

Mijn lezen ging weer heerlijk. Twee thrillers, twee non fictie boeken en veel romans en voor het eerst ook weer een vijf sterren recensie voor een feelgood roman! Opvallend in de boeken die ik las, was het aantreffen van moeders met dementie. Het begon met De erfenis van Elizabeth, waar de moeder van Martha alzheimer heeft. Toen kwam De stunt van haar leven, en ook hier een moeder met dementie. Vervolgens startte ik een thriller luisterboek op (Laatste leugen) en weer een moeder met dementie. Dus toen er een non-fictie over dementie voorbij kwam als recensieboek kon ik niet anders dan ook die gaan lezen. Het heeft me wel aan het denken gezet. Wat een vreselijke ziekte.

e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze twee weken?

(10) Anders - Anita Terpstra

Een luisterboek van de bieb. Ik had wel gehoord van Anita Terpstra, maar ik had nog niets van geluisterd of gelezen. Dit boek vond ik in de luisterbieb en sprak me wel aan.
Wat als je zoon verdwijnt als hij 7 is en 10 jaar later weer opduikt? En wat als blijkt dat iedereen iets heeft achter gehouden over de verdwijning van 10 jaar geleden. Een spannend psychologische thriller is het resultaat. Bijzonder bij dit luisterboek is dat het door zes verschillende stemmen is ingesproken. Moeder, vader, zus, politie, ze hebben allemaal hun eigen verhaal. Mooi gedaan en fijn om naar te luisteren.

  • Videocamera
  • Angst
  • Misleiding

(11) Gestolen onschuld - Corban Addison

Een boek van de bieb voor een blog van de Feelgood Club. Het was een tip van Marleen en gaat over mensenhandel en kindermisbruik. Geen makkelijk onderwerp, maar het is in een goed lopend verhaal gegoten, met twee perfecte Indiase meisjes die na een tsunami in de mensenhandel terecht komen en een stoere Amerikaanse jurist die na prive en werkproblemen een jaar als vrijwilliger in India gaat werken bij een organisatie die de strijd aangaat tegen mensenhandel. Hoog Hollywood gehalte.

  • Mensenhandel
  • India
  • Corruptie

(12) De stunt van haar leven - Julie Cohen

Een boek van de koningsdagmarkt. Ik kocht het omdat ik een ander boek van deze schrijfster met veel plezier had gelezen. Daarna bleef het nog lang liggen, maar een buddyread voor de Feelgood site maakte dat ik het oppakte en niet meer neerlegde. Wat een geweldig verhaal, vol vaart en met diepgang en een mooie ontwikkeling van het hoofdpersoon. Zo moet een boek zijn, leuk, vlot en met net dat beetje meer. Julie Cohen staat nu zeker op mijn lijstje met favoriete auteurs!

  • Ijs
  • Tweeling
  • Graancirkels

(13) Keessie - Jeroen Haarsma

Na een hele serie boeken over voetballers, was het tijd voor een boek over een schaatser. Kees Verkerk was een van de pioniers voor de promotie van het lange baan schaatsen in Nederland. Hij wist de Noren voor te blijven en behaalde succes op de Olympische spelen en diverse EK's en WK's. Met zijn maatje voor het leven Ard Schenk heeft hij heel wat mee gemaakt. Zijn vlotte babbel bracht hem ook heel ver, maar het was toch zijn talent, goede techniek en enorme doorzettingsvermogen dat hem zover heeft gebracht.
Ik had niet verwacht dat ik dit boek zo leuk zo vinden. Het leest vlot, niets moeilijks, maar gewoon een mooi levensverhaal van een bijzondere persoonlijkheid.

  • Schaatsen
  • Moppentapper
  • Olympisch goud

(14) De erfenis van Elizabeth - Kirsty Wark

Een ebook die al langer op de reader stond te wachten. Gekocht deels vanwege de mooie cover, maar ook vanwege de twee tijdslijnen. Meestal is dat een succes, maar in dit boek is het in beide tijdsdelen erg traag. Zo traag dat ik er regelmatig bij in slaap viel. Het verhaal van Elizabeht is sowieso lastig te volgen, want zij schrijft haar levensverhaal wetende dat ze bijna dood gaat en is totaal niet chronologisch. Het verhaal van Martha is nogal saai. Er zijn vrij veel personages maar er gebeurt eigenlijk niets. Op het einde vind Martha dan het geheim van Elizabeth, welke schokkend zou kunnen zijn, maar op mij niet zo overkwam. Het gebeurt niet vaak, maar ik heb het aantal sterren van 3 naar 2 terug gezet. Het was gewoon geen goed boek.

  • Dementie
  • Eiland
  • Levensgeheim

(15) Manuscript

Na mijn 'optreden' in de krant in december, werd ik gevraagd om een maniscript te lezen. Nieuwsgierig als ik was heb ik dat gedaan. Maar O wat is dat lastig. Het was een boek dat me niet zo lag en ik had nogal wat kanttekeningen. Ik had de schrijver gewaarschuwd dat ik een eerlijk oordeel zou geven en dat heb ik gedaan. Er was veel goed, maar er was ook nog veel te verbeteren. Ik doe het niet weer, voortaan ga ik weer gewoon lezen wat ik zelf wil.

  • Tijd
  • Ziekte
  • Verlies

(16) Van Chanel naar Flanel - Marijke Vos

Een cadeautje van Hebban Adventskalender. Bij de Feelgood Club hadden we begin december al bedacht om dit boek te gaan luisteren, toen Marijke Vos aankondigde dat het boek op diverse plaatsen te beluisteren was. Helaas werkte de luisterbieb niet mee. Maar toe kwam het ebook in december mee in de Hebban adventskalender en heb ik het kunnen lezen. Leuk, vlot, grappig, romantisch en nog een beetje spannend ook. Heel dik is het niet, dus was het vrij snel uit. Een verrassend leuk verhaal. Perfect? Nee, ik heb nog wel wat vragen over, maar ik heb het met plezier gelezen.

  • Trouwjurk van Dior
  • Canada
  • Hoarder

(17) Het eindeloze strand - Jenny Colgan

Het leuke van recenseren is dat er regelmatig een verrassing meekomt met de postbode. Deze keer was het Het eindeloze strand van Jenny Colgan. Het eerste deel Café zon en zee had ik al met de Feelgood Club mogen lezen en die was goed bevallen. Van uitgeverij LS kreeg ik december een mailtje dat ik uit twee ebooks mocht kiezen als december cadeautje en daar koos ik de novelle Een verre kust. Dat was een tussendeel van de eiland Mure serie (Deel 1,5). En nu kreeg ik dus het tweede deel om te lezenl. Een voordeel is dat alle personage bekent zijn en dat die dus verder kunnen worden uitgewerkt. En dat heeft de schrijfster goed gedaan. Met humor, romantiek en wat drama is dit tot nu toe het beste deel. En op de site van de schrijfster is een nieuw deel aangekondigd! Ik kijk er naar uit.

  • Taartjes
  • Familie
  • Narwal

(18) Laatste leugen  - Mary Kubica

Een luisterboek van BC. Ik kies graag thrillers voor tijdens het hardlopen (en voor tijdens het fietsen en boodschappen doen), maar ik ben niet een afslag vergeten omdat het zo spannend was.... Het is een psychologische thriller, hoewel thriller? Clara haar man komt om bij een eenzijdig ongeluk en ze blijft achter met twee jonge kinderen en een hoop vragen. Als ze antwoorden probeert te vinden ontdekt ze meer over haar man dan ze had willen weten. Het tweede perspectief is van haar man Nick die verteld waar het mis ging. Opnieuw een verhaal met een groot gebrek aan communicatie tusen de personages. En nog een slap einde ook. Maar toch weer heel wat kilometertjes weggewerkt!

  • Leugens
  • Tandarts
  • Zwarte auto

(19) Zwaar verguld!  - Chantal van Gastel

Ik was hierin begonnen vanwege een blog over deze serie voor de Feelgood Club spot, maar kreeg het niet op tijd uit. Het bleef dus liggen en op mijn 'Aan het lezen' plankje staan. Enorm irritant. Dus toen ik door alle boeken heen was die op de planing stonden kon ik het weer oppakken. Geen spijt van gehad, wat een heerlijk boek. Opnieuw staan Isa en Ruben weer centraal, deze keer met perikelen rondom hun huwelijk. De moeders bemoeien zich ermee en het droomplaatje veranderd langzaam in iets totaal anders. Ook de vrienden van Isa en Ruben zijn weer aanwezig en hebben een grotere rol. Vooral Floor en Mats en hun kleine Luca drukken hun stempel op dit boek. Het is een heerlijkboek, maar het einde spant de kroon. Zelden las ik zo'n mooi en liefdevol einde van een serie, dat was echt genieten.

  • Trouwjurk
  • Prematuurtje
  • Italië

(20) Gooi me niet weg  - Willem Brouwer

Een non-fictie boek voor een recensie, dat zorgt voor meer inzicht in de ziekte Alzheimer, waar ook 3 personages uit andere door mij gelezen boeken mee te maken krijgen. Gooi me niet weg is het verhaal van Willem en Tineke, waar Tineke, voorheen anesthesiologe, nu te maken krijgt met dementie en steeds verder achteruit gaat en wat dat betekent voor Willem. Hij ziet de achteruitgang die soms langzaam gaat en dan met sprongen. Zijn zorg wordt steeds intensiever, maar gelukkig krijgt hij hulp (en een hoop administratieve rompslomp). Een indrukwekkend en eerlijk verhaal.

  • Alzheimer
  • Partnerzorg
  • Familie

(21) Een portret van emily price - Katherine Reay

Toch weer gedaan, een ebook gekocht vanwege de cover, maar ook vanwege de schrijfster. Ze schreeft ook Geachte Mr Knightley, wat mijn Feelgood Club collega's zo mooi vonden. Ook de korte samenvatting sprak me wel aan, maar het viel me niet mee. Het lijkt alsof de schrijfster niet kon beslissen waar ze nu precies over wilde schrijven.

De Amerikaanse Emily is restaurateur van kunst. Ze wordt naar Atlanta gestuurd voor een opdracht. Haar baas Joseph laat haar kennis maken met zijn broer Ben die tijdeljk over is uit Italië om het restaurant van een tante en oom te verbeteren en moderniseren. Emily en Ben vallen als een blok voor elkaar en trouwen na twee weken (!). Ze gaan naar Italië en wonen in het huis van zijn ouders. Zijn vader is een lieve man, maar ernstig ziek, zijn moeder wil niets met haar te maken hebben. Een hoop gedoe in de familie, veel kunst dat moet worden opgeknapt en een serie liefdesrelaties met moeilijkheden. Nergens ligt de nadruk op en niets wordt werkelijk goed uitgewerkt. Het resulteert in een oppervlakkig boek, wel met veel verwijzingen naar kunst en andere boeken, maar voor mij is het 't net niet.

  • Italië
  • Kunst
  • Pizza

e9da9f089a9099b8045e07f2ff79d354.jpg

Ik las ook een boek niet uit! Meestal worstel ik me wel door een boek heen tot het einde, maar deze keer was het echt niet te doen. Het is een boekje uit een niet meer bestaande reeks van Amber boekjes. Laagdrempelige romans in diverse genres. Deze leek me wel leuk, romantiek en spanning ineen. Maar helaas bleek het een tweede deel te zijn, waarbij deel een nooit is vertaald. In de eerste drie hoofdstukken zitten al zoveel verwijzingen naar het vorige boek dat er geen touw aan vast te knopen was. Veel namen en veel situaties een seriemoordenaar, maar of die Keira nu wel of niet vermoord is blijft onduidelijk. Kijkende naar de stapel prachtige boeken die nog voor me ligt, gaat deze (na 3 x verlengen, ik kwam er al niet aan toe) heel gauw terug naar de bieb.

Mijn twee wekelijkse lijstje is weer klaar. Met plezier gelezen en er ligt alweer een hoop moois klaar voor de komende tijd. 



Reacties op: Marieke's leesweken 3 en 4

Meer informatie

Gerelateerd