Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Afsluiting van de maand: toekomstige klassiekers voor op je lijstje!

op 30 november 2018 door

De laatste dag van november betekent ook de afsluiting van onze maand van de klassiekers. Dat doen we graag met een blik naar op de toekomst. Jullie hebben veel klassiekers voorbij zien komen deze maand, maar soms kom je ook wel eens een boek tegen die zeker de potentie heeft om een klassieker te worden. Daarom delen we graag met jullie welke boeken voor ons echte toekomstige klassiekers zijn.  

Door Janneke

Dit bleek nog best een lastige vraag te zijn, want ook een toekomstige klassieker moet natuurlijk aan een aantal eisen voldoen. Naast het feit dat het een goed verhaal moet zijn, moet het bijvoorbeeld ook een boek zijn die je aan vrienden zou aanraden, of die je misschien over een aantal jaar nog een keer oppakt. Best een lastige keuze dus, maar het is ons gelukt!

Renate:

f5caded75990ef2289143e3d43ca230a.pngDan ga ik voor Witte chrysant van Mary Lynn Bracht. Dat boek heeft zoveel indruk gemaakt. Maar het vertelde ook een verhaal over de troostmeisjes. Een onderwerp waar ik eigenlijk veel te weinig van wist, daardoor is het een boek wat over tien jaar vast nog indruk zou maken, omdat het belangrijk is de geschiedenis niet te vergeten.


Of voor Wees onzichtbaar van Murat Isik. Dat is dan niet echt feelgood, maar wel echt een heel goed boek, die best wel eens een klassieker zou kunnen worden. Je leert de Bijlmer van een andere kant kennen, maar het is vooral een verhaal over opgroeien en je kansen pakken in Nederland. Wat als je een andere achtergrond hebt, toch net even anders was.

Mandy:

1bd40a83fbe7432cb40b16f463fe1edb.png

Het boek dat ik dit jaar las en dat een grote kans maakt om een klassieker te worden is het boek Lampje van Annet Schaap. Het boek heeft inmiddels drie prijzen in de wacht gesleept: de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel. Annet Schaap is normaal gesproken illustrator van kinderboeken en dit is haar debuut als schrijfster. Meteen een geslaagd debuut zou je het kunnen noemen. Lampje is een soort modern sprookje met een vuurtoren, zeemeerminnen en piraten. Het is spannend, heeft wat zwaardere thema's voor een kinderboek (bijv. alcoholisme) en is tegelijkertijd heel hoopvol. Een boek dat ik over tien jaar hoop voor te lezen aan mijn eigen kinderen of bijvoorbeeld een neefje of nichtje.

Nathalie:

1188cdeafe740ce30bf573625e41efa5.png

Dit jaar las ik in mijn vakantie Ik geef je de zon van Jandy NelsonDit boek valt onder de categorie Young Adult, maar is gewoon een juweeltje. Het boek heeft een mooie schrijfstijl, een goede opbouw en een mooi thema. Eigenlijk is het boek te goed en te bijzonder voor alleen maar het hokje Young Adult. Het blijkt een al iets ouder boek, maar ik zie het boek nog steeds voorbij komen op sociale media. Ik geef je de zon heeft al een Hebban award gewonnen en ik verwacht dat dit boek bij onze jeugd zal blijven hangen en over tien jaar een van DE klassiekers zal zijn. Ik hoop het tenminste.

Lore:

75ce628b3c36150c5105382be5b2d6da.png

Opnieuw ga ik terugvallen op mijn favoriete boek aller tijden: Nooit meer van Colleen Hoover! Het boek heeft zo'n heftig thema dat ik vind dat iedereen het zeker eens gelezen moet hebben. Het zou verplichte literatuur moeten zijn in de middelbare school. Het heeft bij mij zo'n blijvende indruk nagelaten. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het ooit een klassieker zal worden, maar het blijft altijd een twijfelgeval natuurlijk. Een boek kan zo snel in de vergetelheid verdwijnen.

Marieke:

8543d5c198000e34c509b46cdb2a9f70.png

Het zou niet zo moeilijk hoeven zijn gezien de stapel boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen, maar toen ik het lijstje doorbladerde kon ik er niet een uithalen die mogelijk ooit een klassieker zou kunnen worden. Pas later schoot me toch een boek te binnen waarvan ik denk dat het al bijna een klassieker is: De boekendief van Markus Zusak. Het was een verhaal wat me direct aansprak, maar een boek waar ik niet gelijk een klik mee had. Het begin ging vrij moeizaam, tot de helft toen kreeg het verhaal me wel te pakken en kon ik ervaren hoe goed en mooi het in elkaar zat en wat de waarde van de boodschap in het boek is.

Helma:

0098378c91419776f59ce75bf2328066.png

Dat is een lastige. Ik heb in ieder geval erg genoten van de eerste twee delen uit de nieuwe trilogie van Sarah LarkDe tijd van de vuurbloemen en De zang van de hoornschelp. Ik denk dat deze boeken over tien, vijftien jaar nog steeds lezers zullen aanspreken. Mede omdat zij op feiten gebaseerde gebeurtenissen en werkelijk bestaande personen mooi heeft verwezen met fictieve gebeurtenissen en personages. En dan moet ik eigenlijk in dezelfde adem De zeven zussen serievan Lucinda Riley noemen, waarvoor eigenlijk hetzelfde geldt. Ik denk dat die boeken ook aardig de tand des tijds zullen doorstaan. Het zijn allemaal boeken die ik graag in mijn boekenkast laat staan en die ik misschien ooit nog eens een keer zou herlezen.

Marleen:

caba6b5ad8dae94f7e03c8af603300c1.png

Ik vind het een hele leuke, maar vooral lastige vraag. Natuurlijk hoop ik dat mijn ultieme favoriet Voor jou van Jojo Moyes over heel wat jaar nog steeds gelezen wordt en ook nog steeds als favoriet wordt bestempeld. Dat boek las ik dit jaar uiteraard niet voor de eerste keer, maar ik herlas hem wel dit jaar. Daarnaast heb ik twee indrukwekkende YA's gelezen waarvan ik hoop dat het echte toekomstige klassiekers worden. Allereerst het prachtige Mijn versie van jou van Christina Lauren. Een boek met veel diversiteit, maar zoveel liefde en respect. Daarnaast vind ik Allesbehalve oke van Laura Steven ook heel erg bijzonder, vooral om het actuele thema, maar waarvan ik (helaas) verwacht dat het de komende jaren nog steeds een actueel thema zal blijven.

Sanne:

eb2be774c6632b9773d7bf9049e45cf3.png

Als je het hebt over feelgood klassiekers, dan denk ik aan boeken die je leest, nooit meer vergeet en ook later nog tof zijn om te lezen. Of dat we over twintig jaar zeggen: ”weet je nog in 2018...”.

Met dat in het achterhoofd is er maar één schrijfster die in mij op komt en dat is Lucinda Riley. Ik ben echt fan van haar boeken, haar manier van schrijven en de wijze waarop ze heden en verleden met elkaar verweeft. Er zijn zoveel mensen die gek zijn op haar boeken, en naar mijn idee is dat niet van voorbijgaande aard. Daarom denk in dat De zeven zussen een moderne klassieker is.
Daarna denk ik ook nog aan Vijftig tinten grijs. Okee, eerlijk is eerlijk. You love it or you hate it, maar er is geen feelgoodboek dat zoveel besproken is en waar geld aan is verdiend als aan dit boek van E.L. James. Die moet je gelezen hebben, al is het alleen maar om te checken waar iedereen het over heeft.

Diana:

31a5f1ba42d52edd532cee0f274f28c1.png

Wat een lastige vind ik dit. Een klassieker bepaal je niet. Een klassieker ontstaat. Achteraf kun je duidelijk vertellen waarom een boek een klassieker is, maar het voorspellen is enorm lastig.
Ik hoop dat Dochter van het Woud van Julliet Marillier een klassieker wordt, omdat ik het een heerlijk sprookje vind, maar dat verhaal heeft te weinig in zich en is te onbekend om een klassieker te worden in mijn ogen.

Kijk ik dan naar de boeken die ik afgelopen jaar heb gelezen en die me echt bij is gebleven? Dan denk ik aan Witte Chrysant van Mary Lynn Bracht, vanwege het unieke en aangrijpende thema, maar ook de boeken van Gill Paul scoren dan in mijn ogen hoog, omdat ze een bijzonder historisch moment uitlichten. En historie verwegen met een mooi (liefdes)verhaal maakt denk ik best kans om een klassieker te worden. Ik kijk als ik oud ben nog eens op deze blog terug. Wie van ons zou gelijk hebben gekregen?

Janneke:

e23571bd8183e09bbc6209445e3049de.png

Jeetje dat was moeilijk! Vooral omdat een paar titels die ik in mijn hoofd had, al door andere werden genoemd. Dus ik heb toch even verder gespit en kwam bij Het Rosie project van Graeme Simsion. Bekend bij velen, maar ik heb hem net pas gelezen. Maar ik was er wel enorm van onder de indruk. Ik vind dat iedereen dit boek zou moeten lezen alleen al om het feit dat het niet erg is wanneer je anders bent en dat niet alles altijd vanzelfsprekend is. Dat vind ik een van de mooiste boodschappen die ik uit dit boek heb kunnen halen. 

Verder moet ik ook Witte chrysant noemen van Mary Lynn Bracht. Net als bij Renate en Diana heeft dit boek zo'n indruk op mij gemaakt. Vooral omdat het om een stukje geschiedenis gaat waar ik echt niets vanaf wist. Tenslotte wil ik ook heel graag De reiziger-serie van Diana Gabaldon noemen. De serie is gewoon betoverend (en verfilmd met de titel Outlander) en er zit voor iedereen wel iets indrukkends in. 

Wat is jouw toekomstige klassieker?



Reacties op: Afsluiting van de maand: toekomstige klassiekers voor op je lijstje!

Meer informatie

Gerelateerd