Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: Het Boekenbal - Juul de Jongh

op 12 december 2022 door

En daar is mijn derde blogtourbijdrage deze maand op Fabulous Feelgood. Het boek wat ik hiervoor las is Het boekenbal, een eerste deel van een driedelige ebook serie van De verhalenfabriek.

- door Marieke

3a9907f5fd7045ff339382e504eb38b2.png

Het boekenbal - Juul de Jongh

Hét boekenevent van het jaar, boze auteurs, een misdaadverhaal dat ineens waargebeurd lijkt te zijn: De Verhalenfabriek is een humoristische serie over het boekenvak, geschreven door redacteur Juul.

De Verhalenfabriek is de e-bookonly uitgeverij van Evelien. Als uitgever heeft ze een geweldig team om zich heen verzameld met Juul de redacteur en Elles de marketingtijger. Het boekenbal is hét evenement van het jaar in de uitgeefwereld en de kaartjes zijn schaars. Als stagiair Madelief een inschattingsfout maakt met de kaartjes en hun belangrijkste auteur dreigt weg te lopen, moet Evelien de boel zien te redden. Juul ontmoet een knappe schrijver op het boekenbal en is helemaal weg van hem, maar ziet hij haar wel staan?

3a9907f5fd7045ff339382e504eb38b2.png

Mijn mening

Dit is zo grappig! Een boek uitgegeven door De verhalenfabriek, over de redactie van De verhalenfabriek. Redactrice Juul de Jongh is de schrijfster van het boek en speelt zelf een grote rol; het is bijna te mooi om waar te zijn... o... wacht...

Wat ik hier typ klopt, alleen is Juul de Jongh fictief en een pseudoniem van een Nederlandse schrijfster die onder andere feelgoodverhalen schrijft. Maar het is zo overtuigend, dat Juul 'echt' aandoet. Ook het verhaal van het boek, over een redactie van een ebook-uitgeverij voor thrillers en feelgoodverhalen dat De verhalenfabriek heet, doet wel heel erg denken aan de bestaande uitgeverij. Maar het is niet echt, ook al worden er veel verwijzingen gemaakt naar de door De verhalenfabriek uitgegeven ebooks, zoals bijvoordeeld: De regels van het spel.

Het is een heerlijk verhaal, met leuke personges en vol diversiteit. Juul die wanhopig op zoek is naar een man, Elles die onzeker is in haar relatie met Olivia, een over-de-top gay vormgever en Evelien de uitgever die flink wat te stellen heeft met een auteur die een opzienbare thriller schreef en daarnaast een nieuwe auteur wil binnenhalen die op z'n zachtst gezegd nogal onvoorspelbaar is. Stagiar Madelief maakt het de dames ook niet makkelijk, aangezien ze talentvol is, maar minstens zo eigengereid wat de nodige problemen oplevert.

De hoofdstukken wisselen constant van perspectief tussen de dames en dat zorgt voor veel afwisseling. Er is (lichte) drama en een hoop humor. Het boek leest vlot en met 120 pagina's is het heerlijk als 'tussendoortje'.  Een term die ik niet graag gebruik (want waar tussendoor? Hoofd- en nagerecht??), maar het wordt door De verhalenfabriek zelf zo genoemd.
Helemaal eerlijk is dat van die 120 pagina's niet, want aan het einde van dit boek is er nog veel onduidelijk, Zal Juul de ware vinden? Komt het goed met Elles en zal Evelien het redden met alle problemen waar ze mee te maken heeft? Je snapt het al, het verhaal loopt gewoon door in deel twee en drie. Die twee vervolgdelen heb ik ook mogen ontvangen, maar het lezen lukt niet zoals ik zou willen. Ik kom daar later gewoon nog een keer op terug.

Ik heb me in ieder geval uitstekend vermaakt met dit eerste deel. Eindelijk kreeg ik een kijkje achter de gesloten deuren van Het boekenbal, dat magische feest van auteurs. Wie wil dat nou niet?

3a9907f5fd7045ff339382e504eb38b2.png

Het boekenbal is een heel leuk feelgoodverhaal, met leuke en grappige personages die herkenbare problemen hebben. En dat gecombineerd met een boekenthema, doordat een uitgeverij als setting dient, blijkt een goede basis voor deze serie. Zoek je een leuk 'tussendoortje', dan kan je met Het boekenbal beginnen, om daarna door te lezen in: Aan de man en In de prijzen.

En, heb ik je lekker gemaakt voor deze serie van De verhalenfabriek?

Meer weten, kijk hier naar alle titels die er tot nu toe zijn uitgegeven.



Reacties op: Blogtour: Het Boekenbal - Juul de Jongh

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Juul de Jongh

Juul de Jongh

Juul de Jongh is redacteur bij De Verhalenfabriek, de e-bookonly uitgeverij van ...