Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Laat me jou zijn

op 08 februari 2020 door

Vandaag hebben we weer een buddyread verslag in het Feelgoodcafé. Marieke en Francisca kregen beide een exemplaar van Laat me jou zijn van Petra Kruijt, de schrijfster die we kennen van het maandelijkse feuilleton: Liefde in de lucht. Wat Marieke en Francisca ervan vonden lees je nu.

6e6a0051c4c53f9c1d0b669a75735a33.jpg

Petra Kruijt

Haar leven bestaat uit boeken, zoals ze het zelf zegt. Ze werkt  als redacteur voor VBK media en heeft inmiddels aardig wat boeken op haar naam staan. Haar debuut Gemma en partners kwam in 2009 uit. Haar roman Laat me jou zijn blijkt op Hebban een hele historie te hebben, waaronder een verslag van de boekpresentatie in 2014. 
Petra Kruijt heeft inmiddels de laatste hand gelegd aan het tiende en laatste deel van het maandelijkse feuilleton Liefde in de lucht. Er zijn alweer plannen voor een nieuw feuilleton, maar die wordt weer heel anders.

Laat me jou zijn, korte samenvatting

Laat me. Dat is alles wat Susan nog wil. Ze heeft een goede (maar erg drukke) baan, een relatie met een man die meer wil dan zij en vooral een enorme vrijheidsdrang. Daar geeft ze gehoor aan door naar de andere kant van de wereld te verhuizen, San Francisco. 
Jou zijn. Lisan staat altijd al in Susans schaduw. Wat ze ook probeert, ze wordt nooit zo succesvol als haar vier jaar oudere zus. Totdat Susan vertrekt en er een gat ontstaat. Lisan springt daarin en neemt langzaam haar hele leven over.

6e6a0051c4c53f9c1d0b669a75735a33.jpg

Het samen lezen

De afspraak om het boek samen te lezen voor een buddyread was snel gemaakt, maar het is dan toch spannend of het ook werkelijk gaat lukken. Marieke en Francisca hebben namelijk al sinds november een ander boek in de planning om samen te lezen en die schuift elke maand weer eentje op. Het mag dus een klein wonder heten dat deze buddyread toch redelijk volgens planning verliep. Hoewel het samen lezen niet echt synchroon ging.

Op het moment dat Marieke gaat lezen, past het Francisca niet helemaal. "O" zegt Marieke, "geen probleem, ik lees toch niet zo snel, wat ik ben in meerdere boeken bezig en die hebben eigenlijk voorrang." En dus denkt Francisca, "Dan kan ik rustig aan doen."
Maar toen Marieke eenmaal aan het lezen was, bleek het toch wel erg leuk en bleven de andere boeken die etiket: voorrang hadden, gewoon op de stapel liggen.  "Ik heb het echt geprobeerd", zegt Marieke nog verontschuldigend, "maar de dames Quaedvlieg en hun avonturen lieten me niet los. Sorry het boek is ineens uit..."
Het is voor Francisca duidelijk, het boek krijgt nu bij haar ook voorrang, want als Marieke het niet weg kan leggen, dan moet het wel leuk zijn.

Francisca:
Ik schrok even toen Marieke appte met de mededeling dat ze het boek uit had. Zo’n dun boek is het nu ook weer niet. Omdat ik nog bezig was in mijn Engelse boek en er al een e-book naast las wilde ik niet nog een derde boek ernaast gaan lezen. Ik zette dus even de vaart in mijn Engelse boek en kon gelukkig woensdagavond beginnen in het boek. Donderdagochtend op weg naar mijn werk moest ik halsoverkop uitstappen op Sloterdijk omdat ik, ditmaal voor de verandering eens ongemerkt, bijna het station voorbij was. Dit past wel erg mooi bij het boek waarin Lisan elke dag met de trein van Diemen via Schiphol naar Amsterdam reist. 

Afwisseling

Marieke:
Ik had het eerst niet in de gaten, maar de verhaallijnen van Susan en Lisan wisselen elkaar constant af. Ik had eigenlijk verwacht dat Susan alleen in het begin in het verhaal zou zitten, maar eenmaal in San Francisco uit het boek zou zijn. Leuk was dan ook de ontdekking, dat ook de verhaallijn van Susan in San Francisco helemaal is uitgewerkt. Doordat beide verhalen constant afwisselen. bleef ik maar lezen. Want als het overging van de ene zus naar de andere, was ik wel nieuwsgierig naar die verhaallijn, maar wilde ik ook weten hoe het met de andere zus verderging. Geen wonder dat ik het achter elkaar uitlas, ik kan er niet zo goed tegen als ik uit een verhaal wordt gehaald om ergens anders verder te lezen. Het werkte voor dit boek wel erg goed.

De zussen

Marieke:
Ik vond beide zussen leuk. Susan is de oudste en de lieveling van haar ouders, en Lisan die eigenlijk altijd een beetje in haar schaduw liep. Ze maken beide een mooie ontwikkeling door. Susan die ontsnapt uit haar leven dat haar benauwd, en Lisan die eindelijk de kans krijgt om te shinen. Wel vond ik dat Lisan in het begin een rare keuze maakt doordat ze bepaalde dingen verzwijgt ten opzichte van haar vriendin Rayda, waarom is ze niet eerlijk? Haar verzwijgen van haar ware identiteit tegenover Milan kon ik nog wel begrijpen, maar ik zou dat zelf sneller hebben rechtgezet.

Wat ik van Lisan erg grappig vond, waren haar bezoekjes aan Starbucks en de bekers met verschillende namen die ze daar opgaf. Als je elke dag een beker Starbucks koopt is dat echt een geweldig idee.
Het feit dat Susan zo compleet onvoorbereid naar San Francisco vertrok vond ik eerst niet zo realistisch, maar de wijze waarop ze zich weet te redden klopte uiteindelijk allemaal. Ik vond haar een leuk personage. De plastische wijze waarop haar schoonmaakavontuur werd beschreven was voor mij wel wat te reëel... yaks.

Francisca:
Ook ik vond beide zussen erg leuk. Ik vond het ook een beetje raar dat Lisan niet eerlijk was naar Rayda toe, naar Milan toe kon ik nog wel begrijpen dat ze het zo liet, hoe vaak kom je nu je bovenbuurman tegen bij de brievenbussen? Haar bezoek aan de Starbucks elke dag vond ik erg grappig, zelf loop ik bijna dagelijks langs een vestiging en kan me haar leuke fantasie tripje elke dag wel voorstellen. De enige keer dat ik een Starbucks bezocht zei ik, maar dat was voor het gemak, dat ik Fran heette in plaats van Francisca.

Beide zussen maken in het halfjaar waarin het boek speelt een mooie ontwikkeling door. Lisan ontdekt dat ze er ook mag zijn en Susan realiseert zich dat ze goed is zoals ze is. Vooral Susan voelt de druk van haar vader over het hebben van een goede baan en helaas verminderd die niet door de afstand San Francisco – Weesp. Haar redelijk onvoorbereide reis naar San Francisco was wellicht niet zoals ze had gedacht. Ik had ooit een collega die zo’n reis maakte naar Los Angeles maar dat was in de tijd voor internet en de mobiele telefoon en zij was iets jonger. Susan had geen echt back-up plan maar haar noodoplossing werkte prima. Daardoor was haar volgende stap een hele logische met mooie nieuwe vriendschappen tot gevolg.

Schrijfwijze

Marieke:
Vanaf het begin zat het goed. Het is een echte chicklit roman, het is luchtig en gezellig, er zijn genoeg troubles om te overwinnen en er zijn leuke mannen die je de zussen ook van harte gunt. Petra Kruijt heeft een fijne wijze van schrijven, alles loopt vlot en de eerder genoemde afwisseling is echt heerlijk.

Francisca:
De afwisseling tussen de zussen is erg leuk, zoals reeds eerder gezegd door Marieke wil je doorlezen nadat je een hoofdstuk Susan hebt gehad omdat je dan toch weer erg benieuwd bent hoe het met Lisan gaat.

San Fransisco

Marieke:
Heb jij nog gegoogled op San Francisco? Het boek leent zich er uitstekend voor, maar het hoeft niet want Petra Kruijt weet alles goed te omschrijven. Ik was met Susan in San Francisco, Malibu en Los Angeles. Het was echt even alsof ik samen met haar en haar nieuwe vrienden die reis maakte. Fietsen op die prachtige brug, wie wil dat nu niet?

Francisca:
Nee, gegoogled op San Francisco heb ik niet, want ik zag de beelden van de serie Full House en de stad al voor me nog voordat die serie in het boek genoemd werd. De dingen die ze deed beleefde ik met haar, dat fietsen inderdaad, maar ook die tot de verbeelding sprekende road-trip, dat huis in Malibu klonk geweldig!

6e6a0051c4c53f9c1d0b669a75735a33.jpg

Conclusie

Francisca:
Zegt het genoeg dat ik het boek, 302 bladzijden, in een kleine vier dagen, waarbij ik voornamelijk onderweg naar mijn werk en in de avond las, al uit heb? Ik denk het wel toch? Petra haar schrijfstijl is heerlijk gezellig je ziet de dingen voor je en maakt zelf bijna deel uit van het verhaal. Een dikke aanrader dit boek, ik geef het 4 sterren.

Marieke:
Helemaal mee eens. Het is een heerlijk boek en laat je achter met een grote glimlach. Ook van mij krijgt het 4 sterren.

Wij hebben met plezier deze roman van Petra Kruijt gelezen. Het is niet een heel recent boek (2014), maar wel de moeite waard. Wil je ook iets van haar lezen? Haar feuilleton van Liefde in de lucht loopt nog. Eind februari komt het tiende en laatste deel uit.



Reacties op: Buddyread: Laat me jou zijn

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Petra Kruijt

Petra Kruijt

Hoi, wat leuk dat je hier bent! Ik ben Petra Kruijt en mijn leven bestaat voor e...