Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Op eenzame hoogte - Saskia Oudshoorn

op 20 september 2018 door

In juli hadden we op de Feelgoodspot een interview met selfpubber Saskia Oudshoorn. Zij stelde ook twee exemplaren van haar boek Op eenzame hoogte ter beschikking voor een buddy read. Vriendin van de Feelgood Club Francisca was de gelukkige die het mocht lezen, samen met Marieke van de Feelgood Club. 

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Korte samenvatting

Eva Groen, journaliste, werkt tijdelijk in New York. Ze woont samen met Colin, een talentvolle maar bezitterige voetbalspeler. Hun leven lijkt perfect; toch is Eva niet gelukkig. Ze reist alleen terug naar Nederland om alles op een rijtje te zetten. Ze wordt overgehaald om met een aantal vrienden een weekje op wintersport te gaan. Eva kan het daar bijzonder goed met Brian, de neef van haar beste vriendin, vinden. Maar dan krijgt ze een ernstig ongeluk en als ze verlamd wakker wordt, zit Dirk, de stalker voor wie ze naar New York gevlucht was, naast haar ziekenhuisbed. Hij geeft zich uit voor haar broer.

Het samen lezen

De planning

Zowel Marieke als Francisca zaten net voor hun vakantie toen het boek binnenkwam, maar ze besloten toch om het nog uit te lezen voor ze vertrokken. Dat had ook te maken met de strakke planning op de spot van de Feelgood Club, want na de vakantie zou het online gaan. Het lezen lukte wel, en ook het overleg via WhatsApp ging prima, maar daarna gooide toch de vakantie roet in het eten voor het artikel. De publicatiedatum werd verplaatst en zo konden we het rustig afronden terwijl we bijkwamen van intensieve vakanties in respectievelijk Griekenland en Zuid-Afrika.

Verslag van het WhatsApp overleg van Francisca en Marieke tijdens het lezen 

311a1de71dc0327ce35abfda0a946031.jpgMarieke
Hoi Francisca, het boek is bij mij binnen, heb jij het ook? Wat is jouw eerste indruk? Ik vind de cover wel heel mooi. 

.

77697618007bde983bc45a587691388b.jpg

Francisca
Bij mij komt de post laat. Ik hoop dat ik straks kan melden dat het op de mat ligt. Ik ben bang dat er geen post meer komt nu. Hopelijk morgen! 

O Balen, De post is geweest en geen boek. Dat wordt krap, want ik ga vrijdag op vakantie. 

Marieke
Geen nood, dan stellen we het uit tot na de vakantie. Wel gek dat het er nog niet is. 

Francisca
Als het een dun boek is neem ik het wel mee. Ik mag max 20 kg meenemen, maar eventueel in de handbagage. 

Marieke
Het boekje is dun, maar best zwaar. In de handbagage is het makkelijk meenemen. 

Francisca
Ja mijn boek is binnen. 

Marieke
Top, dan gaan we lekker lezen. 

Francisca
Ik heb de enveloppe opengescheurd. Wat een bijzondere voorkant. In de boekhandel zou ik deze niet meteen oppakken, maar de korte samenvatting is wel heel erg aantrekkelijk.

Fijn papier, fijn lettertype en een zwaar boek. Dat verwacht je gezien die dikte niet. Maar het zijn toch 348 pagina’s. 

Marieke
Ik deel je mening. De cover is mooi. Ik zie dit soort covers wel meer, waarbij twee foto’s door elkaar worden gebruikt.
Het boek leest ook lekker. Wat ik reuze grappig vind, is dat ik lekker in de zon in de tuin zit en dat ze in het boek gaan skiën! 

Francisca
Net hoofdstuk 18 gelezen… bah wat een engerd is die Dirk. Snel door naar hoofdstuk 19, hopelijk zonder die engerd. 

Marieke
Ja dat is me een gluiperd. Leest lekker hè, Francisca. En leuke kleine details af en toe. “Dat randje van zijn boxer wat net boven zijn broek uitkwam” om er maar een te noemen. 

Marieke
Dat klinkt goed! Ik ben net bij een stuk waar het iets minder appetijtelijk is. “Onder de zoom van zijn shirt komt een dikke spierwitte rand behaard vel tevoorschijn.” Brr yaks. 

Francisca
Getsie. Dat moet die Dirk zijn gok ik zo. 

Marieke
Nee, een louche pensioneigenaar. 

Francisca
O nog meer engerds c.q. viezerds.

Marieke
Genoeg te beleven in dit boek.

Francisca
Ja dat is duidelijk. Maar ook wel een boek dat ik af en toe even weg wil leggen, sommige hoofdstukken hebben zo’n einde dat je zegt: Ah, nu even een pauze.  

Marieke
Door de korte hoofdstukken gaat dat makkelijk. Maar achterin wordt het toch wel spannend en moeilijk weg te leggen. 

Francisca
Ik zag dat je het boek uit hebt? 

Marieke
Ja, uit. Het zit best knap in elkaar, maar ik ontdekte ook een paar foutjes. 

Francisca
Ja zeker knap, ik vind het vooral eng hoe makkelijk Dirk Eva uit het ziekenhuis uit krijgt. 

Marieke
Wat een griezel hè. Ook als hij haar ‘verzorgt’. Ik werd er een beetje misselijk van. Ook knap geschreven als je dat weet over te brengen. Fijne vakantie! 

Hier eindigde onze WhatsApp-discussie. Francisca vertrok naar Zuid-Afrika en las het boek uit. En zo viel er even een pauze in het uitwerken van deze blog, maar de aanvullende informatie kwam begin september. 

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Onze mening 

De cover
Die vindt Marieke wel mooi met de twee foto’s door elkaar heen, maar Francisca is er minder over te spreken: 'De foto op de voorkant vond ikzelf niet zo aansprekend, een kleine hand met een mes, bloedspetters op een been, een besneeuwde berg over en door een vrouw heen, bij de titel had wat mij betreft een berg alleen prima gepast.'

De titel
Ook hier een verschillende mening. Francisca ziet 'eenzame hoogte’ wel terug in het boek als ze gaan skiën, maar het overlapt niet het hele boek. Marieke ziet het meer als een gevoel dat Eva heeft, ze moet een keuze maken over wat ze wil en staat daar – zeker in het begin - alleen in. 'De combinatie met het skiën maakt het daarbij heel toepasselijk.' 

Het verhaal en de opbouw
Het boek is opgebouwd in drie delen die elk een eigen sfeer hebben. In het begin is het allemaal redelijk normaal. Eva die vanuit Amerika naar Nederland vertrekt om na te denken over haar relatie en de kennismaking met Brian. Dan de spontane beslissing om te gaan skiën. Het verhaal maakt een twist op het moment dat er een ongeval plaatsvindt. Dan komt er spanning in het verhaal. Bij het plot is het van belang om goed te blijven opletten, want het gaat wel snel. Eva mag in ieder geval in haar handjes knijpen dat ze zulke vrienden heeft.

Het boek is leuk om te lezen. De schrijfster heeft een bijzonder syndroom opgenomen in het verhaal: het locked-in syndroom. Het overkomt Eva na een val, ze kan niets bewegen, maar ze kan wel alles horen en begrijpen.
Het is lang realistisch, maar het moment dat ze herstelt is wel erg plotseling.

Francisca: 'Het verhaal vind ik hier en daar niet helemaal geloofwaardig, Eva heeft het locked-in syndroom maar haar genezing vind ik bijna wonderbaarlijk te noemen. Ineens kan ze weer op haar benen staan wat op mij erg raar overkwam.' Ook Marieke heeft hier wat bedenkingen bij. 'Ze kan een hele tijd helemaal niets, en dan ineens hopla, werkt het allemaal weer. Misschien werkt het zo, dat bij een shock de blokkade verdwijnt, maar ik vond het niet helemaal geloofwaardig.' 

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Conclusie 

Francisca
Het verhaal is absoluut leuk en niet standaard en dat maakt dat ik toch ook van het boek genoten heb. Waarom ik het boek maar 3 sterren geef is mede omdat ik wat foutjes tegenkwam bij het lezen. Een ervan vind ik echter zo groot dat het geen foutje meer genoemd kan worden. Op bladzijde 337 is in een zin het woord ‘niet’ weggevallen. Hierdoor klopt de zin niet en denk je ‘huh! Wat raar!’ 

Marieke
Dat ‘foutje’ was een flinke fout, waardoor het verhaal niet meer klopt. Maar dat geven we door en dan kan dat voor een volgende druk worden aangepast. Helaas zaten er nog twee missers in. Dat is jammer, want het boek is verder leuk, spannend en met een flinke dosis romantiek. Ik heb het met plezier gelezen en ook van mij krijgt het boek 3 sterren. 

Wij danken Saskia Oudshoorn voor het beschikbaar stellen van twee boeken. En we kijken uit naar een volgend boek van deze schrijfster. 



Reacties op: Buddy read: Op eenzame hoogte - Saskia Oudshoorn

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn debuteerde in 2015 met de vrouwenthriller "Buiten Spel" d...