Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Leven voor de liefde - Nicholas Sparks

op 26 januari 2019 door

Dat Lore en Janneke fan zijn van de boeken van Nicholas Sparks is ondertussen geen verrassing meer. Vorig jaar in januari konden jullie al de buddyread lezen van Wij twee en Lore heeft zelfs Nicholas Sparks ontmoet op de boekenbeurs in Antwerpen. De afgelopen weken lazen ze samen zijn nieuwste roman Leven voor de liefde. Ze konden niet wachten om er aan te beginnen en vandaag lezen jullie wat ze ervan vonden! 

6654f9065abb6a13fe54d137c6020893.png

Over Leven voor de liefde

Hope Anderson staat op een kruispunt in haar leven: haar relatie is op een dood spoor terechtgekomen en haar vader blijkt te lijden aan de vernietigende ziekte ALS. Om tot rust te komen en alles op een rijtje te zetten, trekt ze zich voor een tijdje terug in het familiehuis in Sunset Beach. 

Daar ontmoet ze Tru Walls, een man die sinds de traumatische dood van zijn moeder in het reine probeert te komen met zijn familieverleden en wil achterhalen wie zijn vader is. Hope en Tru voelen zich onmiddellijk sterk tot elkaar aangetrokken, maar staan al snel voor een onmogelijke, hartverscheurende keuze: die tussen hun familie en hun persoonlijk geluk. 

Achterflap

Janneke: Wat mij meteen opviel nadat ik het boek gelezen had was de tekst op de achterflap (zie hierboven). Deze klopt niet helemaal! Het is niet heel erg, maar ik vind het wel een beetje slordig. Hope komt niet naar Sunset Beach om alles op een rijtje te zetten, maar vanwege de bruiloft van een vriendin. Haar vriend had daar bij moeten zijn, maar ze kregen er ruzie over. Ook de tekst van Tru klopt niet. Hij komt niet naar Sunset Beach om te achterhalen wie zijn vader is, maar zijn vader had contact met hem opgenomen en Tru wil graag van hem meer over zijn moeder te weten komen. Op zich maakt het niet heel veel uit, maar het geeft wel een verkeerd beeld van het verhaal. Vind je ook niet Lore?

Lore: Grappig dat je dat zegt! Het was mij eigenlijk helemaal niet opgevallen totdat jij het zei. Ik lees alleen maar in het begin heel snel de achterflap en was alweer vergeten wat er stond. Als je het zo zegt vind ik het ook wel een beetje fout. Het zou mij niet tegenhouden het boek te lezen, maar twee fouten in één achterflap is iets te veel vind ik persoonlijk. 

Personages

Lore: Het is heel opvallend dat er in dit verhaal echt maar twee personages zijn. In de meeste boeken zijn er één of twee hoofdpersonages en zijn er nog tal van bij-personages, dat is hier absoluut niet het geval. Er worden wat namen genoemd, maar er komt nooit een personage fysiek voorbij. Dit geeft een hele intieme setting. Je hebt maar twee personages en er kan niets beïnvloed worden door anderen. Natuurlijk zijn de daden en acties van de genoemde personages soms wel van belang, maar ze spelen maar een bijrol in het verhaal omdat we deze acties nooit meemaken. Tru en Hope zijn heel sterk neergezet, het lukt hen ook om met twee het hele verhaal recht te houden. Ik denk niet dat iedere auteur er in zou slagen om een heel verhaal recht te zetten rond twee personages zonder dat iemand anders zich komt 'moeien'. 

Janneke: Nu je het zegt, moet ik je inderdaad gelijk geven! Het was mij nog niet heel erg opgevallen, maar dat heeft Sparks zeker goed gedaan. Een heel verhaal rondom twee personages schrijven lijkt mij nog niet zo makkelijk. Ik had al heel snel Tru en Hope in mijn hart gesloten, al kon ik ze soms wel door elkaar schudden bij sommige beslissingen die ze maakten! Heel frustrerend maar ook wel weer begrijpelijk. Ook vond ik het interessant om te lezen dat Tru is opgegroeid in Afrika. Meestal spelen de andere boeken zich vooral alleen af aan de oostkust van de Verenigde Staten. Dit tripje naar een ander continent was erg leuk om te lezen.  

Vergelijking eerdere romans

Lore: Het verhaal deed mij op het einde wat denken aan The Notebook. Ik heb dit boek in mijn kast staan, maar ken het enkel van de film voorlopig. Wat ik mij wel nog herinner is dat het ook afspeelt in de jonge jaren en oudere jaren van de personages. Dit is vrij gelijkend met dit verhaal. Voor de rest kan ik het moeilijk vergelijken met andere romans. Het verhaal wist mij veel meer te overtuigen dan Wij Twee

Janneke: De vergelijking met The Notebook had ik inderdaad ook gemaakt! Heel voorzichtig wel want die eerste blijft toch wel een beetje een klassieker. Maar ik moet zeggen dat ik Leven voor de liefde wel in de buurt vind komen. Hij is wel weer origineel op zijn eigen manier. Het is zeker geen kopie van The Notebook. Nadat wij vorig jaar Wij twee hadden gelezen, was ik eigenlijk een beetje teleurgesteld. Ik was niet heel enthousiast over dit boek en was bang dat de schrijver een andere weg was ingeslagen. Maar gelukkig is dat niet het geval. 

Eindoordeel

Janneke: Leven voor de liefde krijgt van mij vijf hele dikke sterren! Ik heb er echt zo van genoten. De sfeer van het verhaal pakte me vanaf de eerste bladzijde. Ook vind ik het bijzonder dat Sparks weer een nieuw, origineel verhaal heeft gemaakt met op de laatste twee bladzijdes nog een flinke verrassing (en nu niet stiekem laatste twee bladzijdes als eerst gaan lezen hoor haha). Vooral deze verrassing maakte het verhaal voor mij nog specialer. Je wordt deels op de verkeerde voet gezet en op het einde legt Sparks dit uit en maakt dit verhaal nog meer bijzonder en origineel. 

Lore: Ik ben helemaal verliefd geworden op Tru en Hope! Na zijn vorige tegenvallende boek ben ik opnieuw helemaal into Nicholas Sparks! Ik kijk ernaar uit om snel nog andere boeken van hem te lezen. Van mij krijgt Leven voor de liefde een overtuigende vijf sterren. Ik kan het boek iedereen aanraden. 

6654f9065abb6a13fe54d137c6020893.png

Wij hebben weer ontzettend genoten van dit mooie verhaal van Nicholas Sparks. De recensie van Janneke lees je hier en die van Lore hier. Heb jij Leven voor de liefde al gelezen? Wat is jouw favoriete boek van Nicholas Sparks tot nu toe? 



Reacties op: Buddyread: Leven voor de liefde - Nicholas Sparks

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nicholas Sparks

Nicholas Sparks

Nicholas Sparks (Omaha, Nebraska, 1965) is een Amerikaanse bestsellerauteur. Hij...