Buddyread: Recept voor geluk

op 18 december 2019 door

Onze buddyread is terug van weggeweest. Niet wekelijks, maar zo af en toe als er een boek is dat we samen willen lezen en waarbij we het leuk vinden om erover te schrijven. Deze keer is het Recept voor geluk van Saskia M.N. Oudshoorn. En aangezien Marieke en Francisca al twee keer eerder een boek van haar als buddyboek hadden gelezen, lezen en bespreken zij nu ook haar nieuwste boek.

 1eb0d801fda23b9d85ae10800cfa7853.jpg

Over Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn debuteerde in 2015 met de vrouwenthriller Buiten Spel die genomineerd werd voor Boekgoud. Deze thriller werd in 2018 herschreven en bereikte als Zie jij mij? de finale van de Sweek/Crime Compagnie schrijfwedstrijd. Haar tweede boek met hoofdpersoon Eva Groen, Op eenzame hoogte, werd Vrouwenthriller van het Jaar. Haar derde boek Dubbele Agenda kwam in 2019 uit bij uitgeverij Ambilicious. Daarna volgde het derde boek uit de Eva Groen serie: Los Geslagen. Het door haar geschreven feelgood verhaal Voor haar doet hij alles was tijdelijk gratis te lezen op Sweek als inzending voor een nieuwe schrijfwedstrijd van Sweek en Kobo. Die wedstrijd won ze en het verhaal werd bewerkt tot haar nieuwste roman Recept voor geluk, die te lezen is als Kobo Original.

Recept voor geluk

De 24-jarige Liv werkt onder toeziend oog van een opdringerige manager in de keuken van een grote hotelketen. De uren zijn lang en het werk eentonig; ze kan niets van haar creativiteit kwijt in het gebak dat ze dag in dag uit op basis van exact hetzelfde recept moet maken. Wanneer ze op een regenachtige middag samen met haar vriend Onno langs een verwaarloosd winkelpand in de binnenstad slentert, komt haar droom van een eigen patisserie opeens weer in alle hevigheid opzetten. Onno heeft zijn bedenkingen, maar Liv besluit de sprong te wagen en ondertekent impulsief het huurcontract. Al snel komt ze erachter dat het beginnen van een eigen zaak heel wat voeten in de aarde heeft. De hulp die ze krijgt van Matthew, de handige en vooral knappe zoon van de huurbaas, is daarom meer dan welkom. Maar zijn aanwezigheid zorgt er ook voor dat Livs relatie met Onno steeds meer onder druk komt te staan.

1eb0d801fda23b9d85ae10800cfa7853.jpg

Het samen lezen

De vorige boeken die we lazen van Saskia waren een combinatie van thriller met een romantische verhaallijn. Dit nieuwste boek is een echte chicklit. Saskia deed mee aan de Kobo Talent schrijfwedstrijd van Sweek en Kobo en won! Daarmee werd haar verhaal een Kobo Original en het boek/e-book is in november officieel uitgekomen en is er ook als luisterboek.

De verhaallijn

Marieke:
Af en toe een chicklit vind ik lekker om te lezen. Van tevoren weet je wel zo'n beetje hoe het gaat eindigen, maar de weg er naar toe brengt toch vaak verrassingen. Ik vond de verhaallijn erg leuk. Liv die haar eigen patisserie wil gaan opzetten en de stoute schoenen aantrekt en het gewoon gaat doen erg stoer. En zoals verwacht bracht het verhaal genoeg zijdelingse verhaallijnen mee waardoor het leuk en afwisselend was. 

Francisca:
Inderdaad een echte chicklit, met wellicht voor jonge vrouwen ook een best herkenbaar verhaal. Liv is vierentwintig, nog superjong dus, haar vriend, waar ze eigenlijk maar gewoon voor het gemak mee samenwoont ziet het hele huisje, boompje, beestje wel voor zich. Een vrouw die een carrière na streeft dat is zeker niet wat hij voor ogen heeft. Liv daarentegen ziet dat hele huisje gedoe op haar jonge leeftijd nog echt niet zitten en droomt van een eigen patisserie.

De personages

Marieke:
Ik kon me Liv helemaal voorstellen. Vol talent, maar nog best onzeker. Veel vrienden, maar een sukkel van een vriend waarmee ze samenwoont. Lieve ouders, die ongewild toch een bepaalde druk op haar leggen omdat ze enig kind is. Een leuke baan maar met een vreselijke baas. En dan nu een bijzondere huisbaas met zeer interessante zoon. Saskia heeft ze allemaal goed neergezet en het vormt een realistisch groepje mensen, wat het verhaal ten goede komt.

Francisca:
Liv is een lief, beetje naïef wellicht, jong ding. Ze heeft een leuke baan die ze niet zomaar wil opgeven omdat die haar best wat mogelijkheden biedt. Maar de baas die ze heeft kan getagged worden met de hashtag ‘metoo’. Via het pandje dat ze huurt komt ze in contact met Matthew en zijn vader, die allebei het beste met haar voor hebben. Onno, de vriend van Liv, kon niet op mijn sympathie rekenen. Na de eerste zin was ik eigenlijk al wel klaar met hem. Verder zijn er nog rollen weggelegd voor de beste vriendin van Liv en haar vriend. Niet al te veel personages en dat is best prima. Ze worden allemaal duidelijk neergezet en je kan je er een goede voorstelling van maken.

De baksels

Marieke:
Fout, zo verschrikkelijk fout. Al die lekkere dingen die ze maakt. Ik had constant de neiging om wat lekkers te zoeken om tijdens het lezen te eten....

Maar wat leuk om te zien dat wanneer het boek uit is er achterin nog een paar recepten worden gegeven, die weer zijn gekoppeld aan de personages.

Francisca:
Ik ben dus lekker gaan bakken! Niet de recepten achterin want die had ik toen nog niet gezien, maar heerlijke brownies naar een recept van mijn moeder. Niet een keer bakte ik ze, maar zelfs twee keer. De toevoeging van de recepten vind ik dan ook erg leuk. Ik kwam het al eerder tegen in boeken die ook over een bakkerij/café gingen en ik moet zeggen dat het een erg leuke toevoeging is.

Culinaire boeken

Recept voor geluk is een leuke vlotte roman die aansluit bij een hele serie boeken waarin lekkere baksels een grote rol spelen en waarvan de recepten achter in het boek worden gegeven. Jenny Colgan doet het in haar Mure-serie en in de bakkerij aan het strand serie, Debbie Johnson in haar Duincafé serie en ook onze eigen Renée Olsthoorn maakt gebruik van een culinaire setting in haar feelgood boeken.

Francisca: 
Het lijkt een beetje een hype met die vele boeken die over die een patisserie/bakkerij/café gaan. Ik vind het wel erg leuk, want ik hou zelf ook van bakken. En ik begreep dat Recept voor geluk het eerste deel van een serie van drie is.

Marieke:
Het is heerlijk om dit soort boeken te lezen, alleen is het niet zo best voor mijn lijn. Maar ach, zolang het alleen bij lezen blijft en ik er niet tegelijk enorme taarten bij verslind, zal het wel een beetje meevallen.. toch?

En Recept voor geluk een eerste uit een serie van drie? Dat is goed nieuws, want ik ben zeer benieuwd hoe het verder gaat met Liv en haar nieuwe zaak en de andere personages.

Conclusie

Marieke:
Het boek las ik vooral voor het slapen gaan en deed er zo een paar avonden over. Het laatste deel als ik overdag waarbij ik vooral trek kreeg. Ik moet zeggen dat ik het boek met plezier heb gelezen. Een leuk vrolijk verhaal, met een leuke setting en fijne personages. Voor mij is het een echte chicklit en ik geef het 3 sterren.

Francisca:
Het verhaal is gezellig en leuk, dat je van tevoren al een beetje weet welke kant het op gaat deert niet want er gebeurt genoeg tussendoor om het niet saai te laten zijn. Met recht een echte chicklit waar je vast en zeker tijdens het lezen zin in wat lekkers van zal krijgen. Ik gaf het boek ook 3 sterren.

Wij zijn aangenaam verrast door het smakelijke boek van Saskia MN Oudshoorn en kijken uit naar een volgend deel.

1eb0d801fda23b9d85ae10800cfa7853.jpg

Wil je tips voor meer romans met recepten, in deze blog geven wij een paar tips, en in deze blog vind je tips van Feelgood lezers.

Lees jij graag boeken met een culinair thema? En als er recepten instaan, ga jij dan ook helemaal los om die te maken?Reacties op: Buddyread: Recept voor geluk

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn

Saskia M.N. Oudshoorn debuteerde in 2015 met de vrouwenthriller "Buiten Spel" d...

Jenny Colgan

Jenny Colgan

Geboren in Prestwick, Ayrshire, Schotland, Verenigd Koninkrijk, 1 januari 1972.J...

Debbie Johnson

Debbie Johnson

Debbie Johnson is een bestsellerauteur die in Liverpool woont en werkt. Ze verd...

Renee Olsthoorn

Renee Olsthoorn

Auteur, blogger en vertaler Engels en Frans. Trotse moeder en grootmoeder. Werkt...

Gesponsorde boeken