Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Top 25 mooiste boeken van... Marieke

op 10 augustus 2018 door

Je hebt het niet kunnen missen: de Hebban Top 1000. Natuurlijk hebben de meiden van de Feelgood Club ook hun enige echte Top 25 allertijden samengesteld. Wij tellen af naar september door elke week een persoonlijke Top 25 van een van ons met jullie te delen. Vandaag is het de beurt aan Marieke om iets te vertellen over haar mooiste boeken. 

 - door Marieke

999325f75a395f70cbeea2cfeedcb34a.jpg

Top 25

Om een lijstje met mijn top 25 te maken, was het wel even graven in mijn geheugen, want het gaat om 25 all time favourites, dus ook de jeugdboeken. Nu blijkt het nut van de boekenplanken op Hebban, de favorieten zijn al gemarkeerd. Toch mist daar nog wel wat, zoals ik onlangs merkte. Ik ontdekte dat de 'gelezen boeken' ook op aantal sterren konden worden gesorteerd en zag dat er nog een paar 5 sterren boeken waren, die nog niet als favoriet waren aangemerkt. En ik realiseerde me ook dat ik de gelezen boeken bij houd sinds 2010, en dat daarvoor ook nog heel wat leesjaren waren. De hoogste tijd om eens na te denken over wat van voor die tijd ook bijzonder was.

Keuzes 

Bij het vullen van de top 25 was een aantal keuzes snel gemaakt, ik heb een aantal boeken die echt favoriet is, en ook de opvolgers waren snel gekozen. Voor ik het wist was de 25 vol en kon ik schuiven met de plekken 1 t/m 25. Heel tevreden zette ik de lijst online. Maar er kwamen veel meer top 25 lijstjes online en toen werd het tricky, want in die lijstjes vond ik ook weer boeken die ik eigenlijk wel in mijn top 25 wilde hebben. Ik realiseerde me toen dat het een dynamisch proces is, want nog steeds lees ik nieuwe boeken en er kan zomaar een nieuwe topper tussen zitten, waardoor andere toppers moeten plaatsmaken.

Variatie

Mijn lijstje is gevarieerd, niet enkel feelgood boeken, maar ook SF en thrillers hebben een plekje gekregen.

Mijn nummer 1

Is natuurlijk een boek van mijn favoriete schrijfster: Agatha Christie. Ze heeft zoveel geweldige boeken geschreven dat ik er een top 25 van had kunnen samenstellen, maar ik koos voor Tien kleine negertjes (En toen waren en nog...), wat zo geweldig in elkaar zit en nog steeds geweldig is om te (her)lezen.

Nog enkele toppers

Silo

Een boek buiten mijn comfortzone is Silo, een SF-verhaal over een leefgemeenschap in een grote silo, ingegraven in de aarde. Het is eerst uitgegeven in eigen beheer als vijf e-books, tot het een succes werd en de vijf delen werden gebundeld in het boek Silo. Er zijn ook nog twee vervolgdelen geschreven Stof en Schakel. Ik had de e-books aangekocht en was enorm onder de indruk van dat verhaal. Het is zo'n verrassend ander verhaal en heel beeldend geschreven en spannend ook, die moest in mijn top 25.

Het meisje met alle gaven

Een ander SF-verhaal is Het meisje met alle gaven. Een boek over zombies? Niets voor mij dacht ik, maar dit verhaal is bijzonder. De hoofdpersoon is een meisje en ja ze is een zombie, maar niet bepaald hersenloos. Ze is superslim en ze heeft een lerares die een zwak voor haar heeft. In de kazerne waar ze met andere gelijksoortige kinderen verblijft gaat het natuurlijk gruwelijk mis en wat volgt is een strijd om te overleven. Vooral het einde kwam hard binnen. Een boek om nooit meer te vergeten.

Feelgood romans

Omdat het een artikel voor de Feelgood Club is noem ik hier ook nog even mijn favoriete lievelings feelgood boeken, waarvan eigenlijk wel bekend is dat ik die mooi vind. Een man die Ove heet, Voor wie ik heb liefgehad en Bruidsvlucht vullen positie 2,3 en 4. En ook de klassieker Pride and Prejudice / Trots en vooroordeel heeft een plekje gekregen.

Afwisseling

Variatie en afwisseling zorgen ervoor dat lezen leuk en interessant blijft. Het vertaalt zich in een lijstje met een diversiteit aan boeken. En dit zijn er nog maar 25, ik zou nog best wel een langer lijstje kunnen vullen, want er is nog veel meer moois. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de top 1000, hoewel dat ongetwijfeld een ramp wordt voor mijn wil-ik-lezen-plank.

999325f75a395f70cbeea2cfeedcb34a.jpg

Een top 25 is een lijst met toppers, ik hou van alle boeken die op de lijst staan, maar ik hou evenveel van alle boeken die in mijn boekenkast staan, gelezen en ongelezen.

Benieuwd welke andere boeken in mijn top 25 staan? Bekijk hem hier! Laat je ons weten welke toppers op jouw lijstje niet mogen ontbreken?

 



Reacties op: De Top 25 mooiste boeken van... Marieke

Meer informatie

Gerelateerd