Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een ongelezen stapel hoger dan de Eiffeltoren!

op 14 oktober 2018 door

Een aantal weken geleden deden we een oproepje en vroegen we jullie een vragenlijst in te vullen. Een vragenlijst over het lezen uit eigen kast en je ongelezen boeken. Wij verzamelden de cijfertjes en maakten een overzicht. Jullie antwoorden verweven met de eerlijke antwoorden van de meiden van de Feelgood Club vormen samen een mooi geheel. Hou je vast voor een dosis feitjes waarvan je achterover slaat!

Door Sanne

11.812 ongelezen boeken.

Bij elkaar hebben we bijna 12.000 ongelezen boeken in de kast staan. Tellen we het aantal ongelezen boeken van de feelgood clubleden erbij, dan zitten we op 13.000 ongelezen boeken! Dat is behoorlijk wat. Als je alle boeken rechtop achter elkaar zou zetten, zouden we een rij van wel 422 meter aan boeken kunnen maken. Dat is zo hoog als de Eiffeltoren en de Dom van Utrecht op elkaar!

5b722766f7c536546edb049da1ffd0ea.jpeg

Nathalie: “Ik hoef niet eens te tellen, gewoon in mijn Hebbanprofiel kijken. En eigenlijk houd ik voor mezelf dit jaar een eigen challenge. Ik bezit momenteel 123 ongelezen boeken en ik hoop 2019 met minder dan 100 ongelezen boeken te beginnen.”

Mandy: “Vandaag het 140e ongelezen boek aan mijn boekenkast toegevoegd, oeps."

Van alle boeken staan er vooral thrillers en literatuur ongelezen in de kast.

We hebben veel ongelezen boeken in de kast, voornamelijk thrillers, literatuur en feelgood. Ook bij de feelgoodmeiden staan er vooral thrillers ongelezen in de kast.

918f9235c5bc1b722fb05a55741fae65.jpeg

Renate: “Thrillers staan denk ik het meest ongelezen in de kast, er staat nog een trilogie van Jens Lapidus in de kast die ik nog steeds erg graag wil lezen, en die ik ook echt heel graag wilde hebben, het is alleen nog steeds niet gelukt.”

Marleen: “Dat weet ik 100% zeker en dat zijn thrillers. Thrillers lijken me altijd erg tof en ik koop ze vaak op het boekenfestijn en de Deventer Boekenmarkt, maar vervolgens lees ik ze nooit. Dus ja, de meeste thrillers zijn nog ongelezen, maar daarna staan er ook nog wel een aantal ongelezen FG's in de kast!”

We hebben gemiddeld 46 maanden nodig om alle boeken uit te lezen.

Wanneer er alleen ongelezen boeken worden gelezen, zouden we gemiddeld 46 maanden nodig hebben om alle boeken uit te lezen. Zou dat ooit gaan lukken?

96a89e81b8aa05c9126b51de3f084a0b.jpeg

Sanne: “Inmiddels zit ik op zo'n 8 tot 10 boeken die ik per maand lees. Dus als er niks meer bij zou komen en ik alleen nog zou putten uit eigen boeken, dan zou ik, uitgaande van de 150 ongelezen boeken in mijn kast, op z'n minst 1,5 jaar nodig hebben om alles te lezen. #nevergonnahappen

Janneke: “Als ik alleen maar die boeken zou mogen lezen en verder niets anders, denk ik dat het me in anderhalf jaar tijd wel zou lukken. Maar ik realiseer me nu dat ik voor het gemak de 75 ongelezen boeken op mijn e-reader nog even vergeten ben. Telt dat ook als #leesuiteigenkast? Haha!”

"Het kopen van een boek is een manier om mijzelf te verwennen."

Wanneer we in de boekhandel zijn, denkt het merendeel niet aan de ongelezen boeken die nog thuis staan te wachten. Zeven op de tien voelen zich ook niet schuldig tegenover wachtende boeken als er een nieuw boek wordt aangeschaft. De helft geeft wel eerlijk toe goed te zijn in het verzinnen van smoesjes om een nieuw boek te kunnen kopen. Dat dan weer wel ;) En negen op de tien zeggen dat het kopen van een boek een manier is om zichzelf te verwennen.

38433eeac7fa9c93e28039a7d4bc8521.jpeg

Over Marieke: Marieke heeft van het leeg lezen van haar kast geen levensdoel gemaakt, ze denkt ook niet dat dit ooit zal lukken. In de boekhandel denkt ze niet aan haar ongelezen boeken en ze voelt zich ook niet schuldig als ze een nieuwe koopt. Ze heeft dan ook geen smoesjes nodig om een nieuw boek te kunnen kopen, zo zegt ze zelf.

Over Lore: Lore heeft wél als levensdoel haar kast ooit eens leeg te lezen, maar denkt niet dat dit haar ooit lukt. Ze denkt niet aan haar ongelezen boeken in de kast als ze in de boekhandel staat. Zou dat ook de reden zijn waarom ze weleens boeken heeft gekocht die ze al bleek te hebben?

Middelmatig romantisch

Zeven op de tien mensen wordt een beter mens door het lezen van boeken. Drie op de tien dus niet. Waarom niet, vraag je je af. Wij ook. Dus mocht iemand hier nog iets over kwijt willen, vertel! Tot zover heeft iedereen wel een redelijk uitgesproken mening. Maar dan, wanneer men zichzelf moet beoordelen op drie factoren (romantisch, feelgood en gedisciplineerd om de boekenkast leeg te lezen) is iedereen ineens niet meer zo zeker van zichzelf. Het merendeel, zes op de tien, kiest hier voor neutraal! Gelukkig vinden zo’n drie op de tien zichzelf romantisch en/of feelgood.

b0c1ec56d5aee337c6dafb2714d109fb.jpeg

En dan de eindcijfers van de feelgoodmeiden. Hoe romantisch vinden zij zichzelf? En feelgood?

Romantisch: 6,4

Feelgood: 8,1

Gedisciplineerd om een boek uit te lezen: 4,7

Ik zie wat doelen voor aankomend jaar ;)

Boeken, boekenbonnen en lezen, geen verrassende keuzes

Wanneer er keuzes gemaakt moeten worden, kiest het merendeel liever voor een boek in plaats van voor chocola. Iets meer verdeeld, maar alsnog met een meerderheid, wordt een boekenbon verkozen boven een etentje. Ook gaat de voorkeur het vaakst uit naar lezen, in plaats van een film kijken. Hoe kon het ook anders met een vragenlijst onder boekliefhebbers? Ook de strijd tussen een maand lang geen boeken kopen of geen boeken lezen is snel beslist. Jullie kopen liever een maand geen boeken, dan dat je een maand geen boeken mag lezen.

b1a7f0ccfe573b62cf42596b459aaf2e.jpeg

Over de keuzes van Helma: Helma is een van de mensen die toch liever voor een etentje kiest dan voor een boekenbon. Die zal wel gedacht hebben "Ik heb nog boeken zat, uit eten is ook weleens leuk". Of niet Helma? De keuze tussen lezen en film kijken vond ze lastiger te maken, ze koos uiteindelijk voor lezen. Kiezen tussen chocola en boeken was wel heel makkelijk voor haar: "Die is makkelijk, want ik kan niet tegen chocola!". 

Over de keuzes van Diana: Ook Diana kiest toch liever voor een etentje dan voor een boekenbon. Zou ze teveel boeken hebben en daarom geen bon meer nodig hebben? Want haar voorkeuren gaan verder wel uit naar boeken (i.p.v. chocola) en lezen (boven film kijken). Ik denk dat Diana gewoon geen boekengat in haar hand heeft, met gemak kiest ze voor een maand geen boeken kopen. Een maand lang geen boeken lezen, dat is andere koek....

Zoveel boeken, zo weinig tijd, maar wel een overdaad aan prachtige boekquotes

Wat kregen we een boel mooie quote's van jullie! De mooiste? Er zijn zoveel mooie! Maar deze vonden wij wel heel speciaal:

a9eb7c9bf75723c248a309e1ad583c9c.jpeg

De mooiste van de feelgoodmeiden vind je hieronder:

Nathalie: 'Waar is de menselijke soort zwakker dan in een boekwinkel? - Henry Ward Beecher

Mandy: 'Reading forces you to be quiet in a world that no longer makes place for that.' - John Green

Renate: 'A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.' - George R. R. Martin

Marieke: 'No two persons ever read the same book.' - Edmund Wilson

Marleen: 'Books don't just go with you, they take you where you've never been' - Anonymous

Lore: 'Books are a uniquely portable magic.' - Stephen King

Janneke: 'It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.’ – Pride & Prejudice – Jane Austen

Helma: 'A well read woman is a dangerous creature' - Lisa Kleypas

Sanne: 'Reading brings us unknown friends' - Honoré de Balzac

Diana: 'Reading is dreaming with open eyes.'

Zo. Dat was #leesuiteigenkast 2018! We hopen dat iedereen er heel erg van heeft genoten, wij in ieder geval wel! En lekker uit je kast blijven lezen, is ons advies. Er kan weleens iets heel moois tussen zitten!



Reacties op: Een ongelezen stapel hoger dan de Eiffeltoren!

Meer informatie