Advertentie

Internationale vrouwendag 2019: Vertaalde schrijfsters

op 08 maart 2019 door

We schrijven nu al voor het derde jaar blogs op onze Feelgood Spot. Steeds proberen we aan te sluiten bij de actualiteit. Zo kiezen we er ook voor om op Internationale Vrouwendag met een speciale blog te komen. In 2017 plaatsten we een lijstje met 12 titels waar het woord vrouw in voor kwam, en in 2018 kozen we voor een lijstje met sterke vrouwen in boeken. Voor Internationale vrouwendag 2019 kiezen we voor een lijstje met schrijfster van over de hele wereld, waarvan hun werk is vertaald naar het Nederlands.

- door Marieke en Janneke

817fd4b1f43552011e50c19093214a99.jpg

Laetitia Colombani

De Franse Laetitia Colombani is de auteur van De vlecht. Een boek over drie sterke vrouwen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben. De Indiasa Smita, de Sicilaanse Giulia en Canadese Sarah wisselen in het boek elkaar af, met elk hun eigen verhaal. Op het einde blijken de keuzes die ze maken samen te komen

Mary Lynn Bracht

Deze Koreaanse schrijfster woont in Londen en haar debuutroman is Witte chrysant. Het aangrijpende verhaal van twee zussen, Hana en Emi, in Korea die worden gescheiden in de Tweede Wereldoorlog, wanneer hun land is bezet door Japan. Hana wordt gedwongen om als troostmeisje te werken, maar ze is een sterke persoonlijkheid en is overtuigd dat ze kan ontsnappen en haar zusje terug zal vinden. Mary Lynn Bracht baseerde haar boek op verhalen die haar zijn verteld. 
Bij de Feelgoodclub mochten we dit boek lezen voor een groepsrecensie.

Lucinda Riley

De Engelse bestseller auteur Lucinda Riley mag hier niet ontbreken. Zij heeft met haar zeven zussen een wereldwijde hit. Lezers kunnen niet wachten tot er een nieuw deel wordt uitgegeven. Tot nu toe zijn er vijf delen en vijf zussen klaar: De zeven zussen (Maia), Storm (Ally), Schaduw (Star), Parel (Cece) en Maan (Tiggy), waarbij Riley de dames de hele wereld over stuurt om uit te zoeken waar ze vandaan komen. Het levert elke keer een boeiende zoektocht op waarin een heel stuk geschiedenis is verwerkt over het land of de plaats waar ze terecht komen.

Sofia Lundberg

De Zweedse Sofia Lundberg kennen we van haar roman Het rode adresboek. Ze begon met het schrijven op een blog, maar deze werd zo succesvol dat deze roman eruit voortkwam. In het verhaal neemt de auteur je mee naar de vorige eeuw en samen hoofdpersoon Doris reis je door Europa. Nu is Doris bijna honderd jaar en neergestreken in Stockholm. Bijna iedereen uit haar adresboekje is dood, maar dat weerhoudt Doris er niet van om haar verhalen te delen met haar nichtje Jenny. Het is de eerste roman van de journaliste Lundberg en er wordt in de wereld van de Scandinavische fictie nog veel van haar verwacht!

817fd4b1f43552011e50c19093214a99.jpg

Sarah Lark

Denk je aan sterke vrouwen in romans van vertaalde schrijvers, dan denk je aan, de uit Duitsland afkomstige Sarah Lark. Vooral na het lezen van haar laatste roman De zang van de hoornschelp. Vorig jaar mochten vijf van ons deze roman lezen voor een Hot or Not-artikel en we waren het er allemaal over eens: deze roman van Sarah Lark is HOT! 

Het verhaal van De zang van de hoornschelp wordt gedragen door Carol en Linda. Twee sterke hoofdpersonages die het niet makkelijk hebben in hun leven en zo veel te verduren krijgen, dat het Feelgood gehalte soms ver te zoeken is. Maar de ontwikkeling en doorzettingsvermogen van deze twee vrouwen creëren bewondering en respect voor deze vrouwen!  

Libby Page

Het jonge, Britse schrijftalent Libby Page kennen wij van haar debuutroman Het zwembadEen verhaal over twee vrouwen die de gemeenschap achter zich scharen om zo te vechten voor het behoud van hun zwembad. Volgens Libby was dat ook de drijfveer achter het boek. Het idee dat plekken waar mensen samen komen, zoals een zwembad, de moeite waard zijn om voor te vechten. Ook heeft Libby twee soorten eenzaamheid in haar boek verwerkt. De eenzaamheid van het ouder worden, maar ook de eenzaamheid van de twintigers die hun plek in de wereld proberen te vinden en alle stress die daarbij komt kijken. 

Bianca Marais

De Zuid-Afrikaanse schrijfster Bianca Marais woont tegenwoordig in Canada, maar is opgegroeid in Zuid-Afrika. Neurie als je de woorden niet kent is haar debuutroman over een negenjarig meisje Robin die opgroeit in Johannesburg in tijden van de Apartheid. Het verhaal gaat over hoe het meisje haar ouders verliest en hoe Beauty, een Xhosa vrouw, haar dochter kwijtraakt. Beauty wordt het kindermeisje van Robin en samen proberen ze te overleven. In juli wordt het tweede boek van Marais verwacht. Hopelijk wordt deze ook snel vertaald! 

Jojo Moyes

Denken we aan vertaalde schrijfsters, laten we dan vooral de favoriete auteur van onze Marleen niet vergeten! Jojo Moyes mag namelijk zeker niet in dit rijtje ontbreken. Haar roman Voor jou kennen we ondertussen allemaal wel en anders hebben we de film wel voorbij zien komen. Maar ze heeft ook vele andere feelgoodtoppers op haar naam staan. De Britse Moyes was eerder journalist maar besloot in 2002 om fulltime schrijfster te worden. Van Voor jou zijn wereldwijd meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht.

817fd4b1f43552011e50c19093214a99.jpg

Acht vrouwen die schrijven, acht verhalen met sterke vrouwen, acht boeken die vertaald zijn en in het Nederlands met plezier en bewondering worden gelezen. Met dit lijstje van acht staan wij achter internationale vrouwendag.

Heb jij nog een titel van een vertaalde schrijfster met een sterke vrouw in de hoofdrol, wij horen het graag.Reacties op: Internationale vrouwendag 2019: Vertaalde schrijfsters

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Laetitia Colombani

Laetitia Colombani

Laetitia Colombani is scenarioschrijver, producent en actrice. Ze schreef en pro...

Mary Lynn Bracht

Mary Lynn Bracht

Mary Lynn Bracht is van Koreaanse komaf en woont in Londen. In 2002 bracht ze ee...

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley schreef op haar vierentwintigste haar eerste roman. De boeken van ...

Sofia Lundberg

Sofia Lundberg

Sofia Lundberg (1974) is journalist en redacteur. Het rode adresboek begon als...

Sarah Lark

Sarah Lark

Sarah Lark boekte internationaal groot succes met haar romans over Nieuw-Zeeland...

Libby Page

Libby Page

Libby Page werkte na haar studie in de marketingwereld en als journalist voor Th...