Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mandy leest: De stroopwafelshop

op 13 april 2022 door

Hoewel ik met de Reading Challenge alleen een aantal boeken voor mezelf als challenge heb en eigenlijk niet mee doe aan het afvinken van de checklist met categorieën, zag ik onlangs toch een categorie die mijn aandacht trok: een Nederlandstalige feelgoodroman. Van deze top 10 wilde ik er nog 4 lezen en had ik er pas 2 gelezen. Dit kon beter dacht ik, het is ten slotte één van mijn favoriete genres. En dus besloot ik het boek De stroopwafelshop van Astrid Harrewijn meteen op te pakken. 

- door Mandy - 

e7e042cd7b9a2cbf7f83b5912f3f5ba9.jpg

Over de stroopwafelshop

Een jonge vrouw gooit haar leven over een totaal andere boeg en moet daarbij de nodige obstakels overwinnen
De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.
Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.
Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

Mijn mening

Voor mij was het de eerste kennismaking met deze schrijfster. Ik heb al verschillende boeken van haar voorbij zien komen, maar eigenlijk nog nooit wat opgepakt. De stroopwafelshop heeft zo'n leuke uitstraling en ook een uitnodigende titel dat ik niet anders kon dan het boek lezen. Ik ben gek op stroopwafels en de laatste tijd lees ik graag boeken met een hoofdpersoon die zijn of haar dromen volgt en dit boek leek me de ideale combinatie van die twee factoren. 

Suze krijgt de unieke kans om als ex-werknemer samen met nog twee andere oud-collega's een eigen stroopwafelwinkel op te starten en hier hun eigen draai aan te geven in New York, Parijs of Rome. Door middel van loting wordt bepaald wie waar naar toe mag. Suze wordt, ondanks haar studie Italiaans, uitgeloot om naar New York te gaan. Hoewel ze zich vol overgave in het avontuur stort, lijkt het bij aankomst iets minder rooskleurig dan ze dacht. Haar tijdelijke verblijfplaats staat in een achterstandswijk waar ze haar keuken en badkamer moet delen met bijzondere figuren en de plek van wat haar koffietent moet worden is een straat waar de meeste ramen zijn dichtgetimmerd met hout. 

Eigenlijk heeft ze het al snel gezien en wil ze niets liever dan meteen de eerste de beste vlucht weer naar huis pakken. Maar hoewel bij de start van het avontuur werd gezegd dat ze haar schepen beter niet allemaal kon verbranden, blijken degene die ze heeft achtergelaten daar anders over te hebben gedacht. Haar vriend heeft al een ander, haar beste vriendin heeft een nieuwe ceremoniemeester gevonden voor haar bruiloft en ook haar moeder is nog steeds zuur over het feit dat Suze zomaar naar Amerika is vertrokken. Een echte reden om weer terug naar Nederland te gaan, lijkt ze dus niet te hebben. 

Hoewel het in eerste instantie dus allemaal niet zo wil lopen, heeft Suze een creatieve geest en weet ze goed te luisteren naar de mensen om haar heen die haar stukje bij beetje de goede kant op weten te krijgen. Ze ontmoet buurtbewoners en mede-ondernemers en bouwt mooie relaties op. Ze besluit het jaar af te maken en er voor te gaan, maar dat jaar zit nog vol verrassingen. Deze verrassende wendingen in het verhaal en het (zo goed als) ontbreken van een romantische verhaallijn, maken het boek tot een bijzondere feelgood en anders dan de meeste verhalen. De sfeer is goed neergezet, de locatie is filmisch waardoor je het helemaal voor je ziet en de hoofdpersoon is prettig om over te lezen en je kunt je goed in haar inleven. Wat mij betreft zeker een boek om toe te voegen aan je leeslijst!

e7e042cd7b9a2cbf7f83b5912f3f5ba9.jpg

Ik kan weer een boek afstrepen voor de challenge en ben blij dat ik het gelezen heb. Heb jij dit boek al gelezen? En doe je ook mee aan de Hebban reading challenge? Zo ja, welk boek heb jij gelezen bij de categorie Nederlandstalige feelgood?



Reacties op: Mandy leest: De stroopwafelshop

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn

De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en h...