Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke las: Miss Jones en Lord Mortimer

op 16 september 2023 door

De Nederlandse schrijfster Dani van Doorn is veelzijdig in haar werk. Naast kinderboeken en hedendaagse feelgoodverhalen, schrijft ze ook regencyboeken. Van die laatste verhalen kan Marieke niet genoeg krijgen en daarom wilde ze graag haar nieuwste boek lezen.

- door Marieke -

a0a25826076735c0e2613a5159a3454a.png

Regencyverhalen, ik kan niet anders zeggen dan dat ik daar enorm van geniet. Mijn eerste kennismaking was met Stephanie Laurens. De wisselwerking tussen de personages en de humor in die verhalen vond ik bijzonder. Daarnaast is het een beetje stout, want ondanks de etiquetteregels en de 'schande' die de jonge meiden constant boven het hoofd hangt, spettert het in de boeken en gedragen ze zich regelmatig allesbehalve ladylike. Dat, gecombineerd met mysterieuze lords die wel een pittige dame kunnen gebruiken, zijn de boeken om te smullen. Als nieuwe naam is Julia Quinn daar eveneens meesterlijk in geslaagd. Iets wat Netflix inzag en daarmee aan de haal ging. Het leverde De Bridgertons en Queen Elisabeth op, geweldige series om te kijken.

De regencyverhalen lijken een gat in de (toch behoorlijk volle) boekenmarkt te zijn en er komen steeds meer schrijfsters die in het verleden duiken om hun verhalen te vertellen. Zo rondde ook Marijke Vos onlangs haar 'Ridgewood Hall'-serie af. (Die moet ik overigens nog lezen, de boeken liggen op de stapel).

En zo is er ook Dani van Doorn. Zij is al langer bezig met haar boeken in regency stijl. Pippa, Cecily, Elena, Iris, het zijn maar een paar namen (en titels) van boeken van haar hand die spelen in de 19e eeuw. Allen hebben ze gemeen dat het gaat over jonge vrouwen met een eigen mening in een tijd dat dat niet gepast is. Ze zijn op zoek naar liefde, maar de zoektocht loopt anders dan verwacht. De boeken lezen vlot, zijn vol humor en hebben fijne dialogen. En in haar nieuwste boek is het niet anders. 

Miss Jones & Lord Mortimer

Deel 1 van de 'Regency Book Lovers'-reeks over zelfingenomen lords die altijd hun zin krijgen, totdat een eigenzinnig meisje hun pad kruist.
Annika Jones ontvlucht regelmatig het tehuis, waar men een nette jongedame van haar wil maken, terwijl zij liever leest of door de natuur zwerft. Ze stilt haar leeshonger door zich af en toe in te laten sluiten in een landhuis met een indrukwekkende bibliotheek. Ze wordt ontdekt. Zal ze nu de beruchte Lord Mortimer ontmoeten? Als Annika bij de norse lord wordt gebracht, constateert hij dat ze irritant is, maar ook grappig. Kan zij hem wellicht redden van een aan hem opgedrongen verloving door zijn aanstaande vrouw te spelen? Ze is er brutaal genoeg voor.
Dani van Doorn schrijft graag historische en moderne feelgoodromans in een mix van romantiek, drama en humor. Met haar romans werd ze in 2019 en in 2022 genomineerd voor de Valentijnprijs voor het beste romantische boek.

Mijn mening

Opnieuw is het Van Doorn gelukt om een leuk, lief en grappig verhaal neer te zetten. Deze keer van een jonge wegloopster, die wordt betrapt in het landhuis van Lord Mortimer. In plaats van haar weg te sturen, mag ze tijdelijk blijven. In eerste instantie om wat klusjes te doen ter compensatie van wat ze heeft gepikt om te eten, maar de Lord lijkt onder de indruk van deze pientere jonge vrouw. Er ontstaat een connectie tussen deze personen en hoewel het allemaal snel gaat, past het goed in dit verhaal. Het zal niet onverwacht zijn dat het goed afloopt, maar het verhaal zelf zit wel vol verrassingen. De wendingen zijn net anders dan je denkt en Miss Jones is absoluut grappig en slim  (en soms een beetje irritant) en de Lord is onuitstaanbaar in het begin en daarna onweerstaanbaar.

Het is net als de vorige boeken van Van Doorn fijn geschreven in een stijl die zorgt dat het vlot leest. De omgeving en de personages worden goed uitgewerkt en er zitten voldoende dialogen in. De humor ontbreekt niet, net als de liefde. 

Miss Jones & Lord Mortimer is een heerlijk boek om te lezen en even weg te kunnen dromen naar andere tijden.

a0a25826076735c0e2613a5159a3454a.png

Lees jij weleens een regency roman?



Reacties op: Marieke las: Miss Jones en Lord Mortimer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dani van Doorn

Dani van Doorn

Auteur van het romantische genre en kinderboeken. Schrijft voor Van Driel Publi...

Julia Quinn

Julia Quinn

Julia Quinn (1970) studeerde kunstgeschiedenis aan Harvard en begon een maand na...