Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke leest: Gemma Latour - Dani van Doorn

op 29 maart 2023 door

In de mail van Fabulous Feelgood zat een berichtje over nieuwe boeken, uitgegeven door Uitgeverij Ellessy. Een van de nieuwe romans was Gemma Latour van Dani van Doorn. Marieke las al eerder verhalen van deze schrijfster en wilde deze historische roman graag lezen voor een blog.

- Door Marieke

b05740aea7077962d43e53bd433672b0.png

Gemma Latour

1908, Eindhoven. Gemma is mooi en intelligent, maar haar scherpe tong houdt elke man op een afstand. Haar keurige vrijgezellenleven in een klein provinciestadje vindt ze geeuwvervelend tot ze samen met privédetective Ben Hoytsma achter de gestolen broche van haar zus aangaat. Eindelijk actie, uitdaging én romantiek!
Om vaker met Ben te mogen samenwerken, moet ze bewijzen dat ze onmisbaar is bij zijn speurwerk. Gretig gooit Gemma zich op de eerste opdracht. Onderwijl wordt ze heen en weer geslingerd tussen haar heftige gevoelens voor Ben en haar twijfels aan een gezamenlijke toekomst. Het weerhoudt haar en Ben er niet van om voortdurend te flirten en spitsvondige dialogen te voeren. Een romantisch en geestig verhaal met de nodige spanning.

Dani van Doorn

Dani van Doorn woont in Eindhoven. Ze schrijft feelgood romans en kinderboeken. Ze wil alles weten over het leven van rond 1900 en houdt ervan de plaatselijke geschiedenis uit te pluizen om met de gevonden feiten haar verhalen te verrijken.

b05740aea7077962d43e53bd433672b0.png

Mijn mening

De korte samenvatting van deze roman sprak me aan. Ik hou van historische verhalen en helemaal als er ook nog een liefdesverhaal in is verwerkt. Zo zijn de romans van Julia Quinn al langer een guilty pleasure, maar ook van Dani van Doorn las en luisterde ik al een paar van haar historische feelgoodverhalen zoals bijvoorbeeld Pippa

Het boek Gemma Latour is luchtig geschreven en de personages en omgeving worden goed uitgewerkt. Het leest vrij makkelijk en er is humor te vinden in de dialogen. Gemma Latour is een vrijgevochten jonge vrouw van goede komaf. Maar waar haar tweelingzuster zich heeft overgegeven aan een huwelijk, is dat iets waar Gemma geen behoefte aan heeft en wat ze bij voorbaat al afwijst. Zij zoekt liever het avontuur op. Maar als ze in contact komt met de detective Ben Hoytsma is het moeilijk om zich aan haar voornemen te houden. Deze man heeft een bijzondere uitwerking op haar.

Het contact met die Ben zorgt voor een tegenstrijdigheid in het boek wat een beetje wringt, want de ene keer is ze net een poes die tegen hem aan schuurt voor liefde en aandacht, maar aan de andere kant kan en wil ze niet verder met hem. Er zijn veel redenen om niet met hem te trouwen, zoals het verschil van geloof en zijn lage afkomst. Maar het feit dat hij detective is, trekt als een magneet en Gemma gaat meehelpen om zijn aangenomen zaken op te lossen. Dat is leuk, ze wordt daardoor een soort amateur Sherlock Holmes en doet het niet onverdienstelijk. Naast het detectivewerk, krijgen we als lezer ook nog wat informatie mee over de leefomstandigheden van die tijd doordat Gemma zich bekommert om de lage klassen en zich daar ook graag bemoeit met de zaken van mensen. Gemma is een veelzijdig personage, ondernemend, sociaal en hunkerend naar liefde waar ze niet aan toe wil geven.

Gemma Latour is een fijne historische feelgoodroman. Het decor van Eindhoven begin twintigste eeuw is goed neergezet. Aan het einde van het boek is in een nawoord te lezen dat Van Doorn daar veel onderzoek naar heeft gedaan. De personages zijn leuk en sympathiek en hoewel de keuzes die Gemma maakt af en toe wat onlogisch lijken, is het best realistisch. De combinatie van speurwerk (wat het verhaal nog wat spanning brengt) gecombineerd met een ontluikende liefde pakt goed uit.

Het was een plezier om deze roman te mogen lezen en een vervolg met nog meer zaken om op te lossen zou van mij best mogen.

b05740aea7077962d43e53bd433672b0.png

Heb jij al eens een (historische) roman van Dani van Doorn gelezen?



Reacties op: Marieke leest: Gemma Latour - Dani van Doorn

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dani van Doorn

Dani van Doorn

Auteur van het romantische genre en kinderboeken. Schrijft voor Van Driel Publi...