Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn ervaringen met klassiekers

op 16 november 2018 door

We hebben deze maand uitgeroepen tot maand van de klassiekers. Nog niet zo lang geleden sloeg ik eindelijk het boek Trots en Vooroordeel van Jane Austen dicht. Een van de weinige klassiekers die ik heb uitgelezen, maar waar ik alsnog vier maanden over heb gedaan. Je zou dus kunnen zeggen dat het genre en misschien wel heel deze maand niet aan mij is besteed. Graag vertel ik je welke pogingen ik al heb ondernomen om toch klassiekers te lezen en waarom het lezen ervan eigenlijk niet zo aan mij is besteed.

d3b7369e80d90f480ee88a241bc9a463.jpg

-Door Mandy-

Diana schreef eerder al een blog over hoe zij het lezen van literatuur en klassiekers ervaarde. Hoewel ik ook de lerarenopleiding Nederlands doe, net als Diana ooit deed, en dus ook al deze verplichte kost tot mij heb moeten nemen, is mijn ervaring hierin heel anders. Waar Diana kon genieten van deze boeken, moest ik mezelf er echt doorheen worstelen. Nu heb ik een hoop dappere pogingen gedaan en heb ik er enkele uit mogen lezen, maar er zijn boeken geweest waar ik echt niet doorheen ben gekomen. Ik noem maar even een Max Havelaar van Multatuli en het boek Eline Vere van Louis Couperus. Ook in mijn eigen vrije tijd (dus geheel vrijwillig) heb ik diverse pogingen gedaan tot het lezen van klassiekers. Zo ben ik begin dit jaar begonnen in Lolita van Vladimir Nabokov. Een boek dat ik al na een pagina of twintig in de hoek heb gesmeten. Waarom begin ik er eigenlijk telkens aan? Omdat de boeken over het algemeen zeer goede waarderingen op Hebban krijgen en ik denk dat het hoort bij een stukje algemene culturele vorming.

Toch blijkt het voor mij dus al een paar keer te zijn tegengevallen en is de zin om een nieuwe klassieker op te pakken me eigenlijk wel vergaan. Ik voel een lichtelijke tegenzin als ik denk aan de klassiekers die nog op mijn lijstje staan. Hoe komt dit nu eigenlijk? Vaak zijn de klassiekers wat dikkere boeken. Nu ben ik per definitie sowieso niet zo gecharmeerd van dikke boeken. Dus dat maak het al extra lastig. Vaak hebben de boeken lastig ouderwets taalgebruik, waardoor ik slecht in het verhaal kom en als kers op de taart spelen de boeken zich vaak af in een wereld en tijd die wat verder van ons af staan, waardoor ik meer moeite moet doen om me in te leven. Dit alles maakt het voor mij toch een beetje een gruwel om in dit soort boeken te duiken.

Gelukkig is er een klein beetje hoop, want ik heb ook klassiekers gevonden die ik wel uit heb gelezen en die eigenlijk best te doen waren:

  • De avonden van Gerard Reve bijvoorbeeld. Ondanks dat er niet zo veel in het boek gebeurd, vond ik dit boek wel zo zijn charmes hebben en is het best geschikt voor iemand die eens kennis wil maken met een van de grote drie.
  • De aanslag van Harry Mulisch vond ik oprecht een heel goed boek. Het kabbelt een beetje voort en aan het einde van het boek valt alles samen. Dit boek heb ik zelfs opgenomen in mijn Top 25 en is echt een boek waarbij je niet doorhebt dat je een klassieker aan het lezen bent.
  • Het achterhuis van Anne Frank staat ook op mijn gelezen plank. Alleen moet ik toegeven dat ik bij deze een beetje heb vals gespeeld. De graphic novel staat namelijk op mijn gelezen plank, omdat ik door het echte boek niet heen kwam. (Sorry!)
  • De kleine blonde dood van Boudewijn Büch. Dit boek vind ik toch zo prachtig! Het is een van de weinige, zo niet de enige klassieker, die ik ooit op ga pakken om te herlezen.
  • Ook Hersenschimmen van Bernlef en Het diner van Herman Koch zijn in dit rijtje het noemen waard en zijn een beetje de light versie van de klassiekers en daarom goed te lezen.


Omdat het lijstje van uitgelezen boeken toch langer blijkt, dan het lijstje met boeken waar niet doorheen te komen was, heb ik de moed nog altijd niet opgegeven en staan er nog steeds genoeg klassiekers op mijn nog te lezen plank.

En oh ja, nog een tip: De meeste klassiekers zijn verfilmd! Dus als je niet zo veel zin en tijd hebt om ze te lezen, maar wel benieuwd bent naar het verhaal, is dat natuurlijk altijd nog een optie.

d3b7369e80d90f480ee88a241bc9a463.jpg

Hoe staan jullie tegenover klassiekers? Welk boek was echt niet om doorheen te komen? Of lees je ze juist hartstikke graag? Laat het ons hieronder weten in een reactie.



Reacties op: Mijn ervaringen met klassiekers

Meer informatie

Gerelateerd